Η κυβέρνηση επιμένει σε νέες “προγραφές” εργαζομένων στους Δήμους

Τα στοιχεία που αντιστοιχούν στο εργασιακό προφίλ του κάθε απασχολούμενου στα Νομικά Πρόσωπα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης της χώρας, ζητάει το υπουργείο Εσωτερικών με “εξαιρετικά επείγον” έγγραφο του προς τους Δήμους με προθεσμία ανταπόκρισης, την 31η Μαίου 2013.

Ειδικότερα καλούνται οι ΟΤΑ πρώτου και δευτέρου βαθμού να ζητήσουν από τα ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ της αρμοδιότητάς τους να συμπληρώσουν σχετικούς πίνακες στους οποίους θα αναφέρουν μεταξύ άλλων την επωνυμία κάθε φορέα, τη νομική μορφή του, τον αριθμό των υπαλλήλων που απασχολεί, τη σχέση εργασίας και τη βαθμίδα εκπαίδευσης του κάθε υπαλλήλου.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με το Μητρώο των Φορέων της Κεντρικής Κυβέρνησης, τα ΝΠΔΔ και τα ΝΠΙΔ των δήμων ανέρχονται σε συνολικά 648 και στην πλειοψηφία τους συνδέονται με δομές κοινωνικού χαρακτήρα.

Με δεδομένο ότι επίκεινται καταργήσεις φορέων – βάσει και όσων συμφωνήθηκαν με την τρόικα – προκειμένου να προκύψουν οι 2.000 απολύσεις μέχρι το καλοκαίρι -και άλλες 11 χιλιάδες μέχρι το 2014-, εύλογα, στους κόλπους της Αυτοδιοίκησης επικρατεί έντονος προβληματισμός και ανησυχία, τόσο μεταξύ των αιρετών, όσο και των εργαζομένων.

Οι δήμαρχοι, που ήδη έχουν δηλώσει την κατηγορηματική αντίθεσή τους σε ενδεχόμενες καταργήσεις, επανήλθαν και χθες στο θέμα, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) επιμένοντας στην άρνηση τους να συναινέσουν σε μία τέτοια απόφαση.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κ. Ασκούνης, αλλά και ο πρόεδρος της ΠΕΔ Αττικής Ν. Σαράντης επεσήμαναν ότι μία τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε σε κατάρρευση υπηρεσιών και δομών των δήμων.

Όπως τονίζουν οι αιρετοί, “με διάφορες ρυθμίσεις τα προηγούμενα χρόνια τα Νομικά Πρόσωπα των Δήμων μειώθηκαν από 60 έως και 80%, ανάλογα τη νομική μορφή”. “Τι να καταργήσουμε λοιπόν, τους Παιδικούς Σταθμούς και τα Πολιτιστικά Κέντρα; Τότε θα έχουμε τον πλήρη ακρωτηριασμό της Αυτοδιοίκησης, καλύτερα να παραδώσουμε τα κλειδιά” επισημαίνουν δηκτικά.

Σύμφωνα με τις ως τώρα μεθοδεύσεις της κυβέρνησης, επιδιώκεται όπως η πλειονότητα των δήμων ενταχθεί στο δεύτερο πακέτο αξιολόγησης δομών που αναμένεται να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο ενώ ολοκληρώνονται τα νέα οργανογράμματα 13 δήμων μέχρι τα μέσα Ιουνίου. Οι πλεονάζοντες, θα τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας λαμβάνοντας το 75% των αποδοχών τους για ένα έτος.

Σε κάθε περίπτωση, επιχειρείται με κυνικό και ανάλγητο τρόπο να δημιουργηθεί ένα νέο κύμα απολύσεων και παράλληλα να δυναμιτίσουν τις κοινωνικές δομές των Δήμων, το τελευταίο δηλαδή “καταφύγιο” κοινωνικής αρωγής προς χιλιάδες πολίτες που ταυτόχρονα συμβαίνει να πλήττονται σε ακραίο βαθμό από την εξελισσόμενη οικονομική κρίση.