“Τον κώδωνα του κινδύνου ότι αν δεν υπάρξει άμεσα ένα ολοκληρωμένο σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη διαχείριση των απορριμμάτων του λεκανοπεδίου της Αττικής τότε το ζήτημα θα λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις”… έκρουσε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης κατά τη σημερινή Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με την παρουσία μικρού αριθμού Δημάρχων του Λεκανοπεδίου.
Οι δηλώσεις του προέδρου της ΚΕΔΕ έγιναν μία ημέρα μετά την συνάντησή του με την Περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου, παρουσία και του Δημάρχου Αθηναίων, Γιώργου Καμίνη και σύμφωνα με Δημάρχους του λεκανοπεδίου “τα όσα είπε, περισσότερο εκφράζουν τον ίδιο τον κ. Πατούλη και αρκετά λιγότερο τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ” τα οποία -ειρήσθω εν παρόδω- δεν κλήθηκαν σε συνεδρίαση για να συζητήσουν διεξοδικά το θέμα.
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ επέμενε στην άποψη ότι “η Αττική χρειάζεται να εκπονήσει άμεσα ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης το οποίο θα σχεδιαστεί με τη συνεργασία υπουργείων, Δήμων και Περιφέρειας.”
Ειδικότερα, εξέφρασε την ανησυχία του για το ζήτημα μετά και τη χθεσινή συνάντηση με την Περιφερειάρχη Αττικής Ρ. Δούρου, παρουσία και του Δημάρχου Αθηναίων Γ. Καμίνη στη διάρκεια της οποίας, όπως, τόνισε, “όχι μόνο δεν δόθηκε καμία επίσημη και σαφή απάντηση στα ερωτήματα που της έθεσε, αλλά παραπέμφθηκε για απαντήσεις από την ίδια την Περιφερειάρχη, στη «Διαύγεια”.
Στη Συνέντευξη Τύπου παρέστησαν επίσης ο Δήμαρχος Μαρκοπούλου-Μεσογαίας, Σωτήρης Μεθενίτης, ο Δήμαρχος Φυλής Χ. Παππούς, το μέλος του ΔΣ της ΚΕΔΕ Ν. Χιωτάκης, ο Πρόεδρος των εργαζομένων του ΕΔΣΝΑ Γ. Ζαχαρόπουλος και ο επιστημονικός συνεργάτης της ΚΕΔΕ για το ζήτημα των απορριμμάτων Α. Μαυρόπουλος.
Η ΚΕΔΕ -είπε ο κ. Γ. Πατούλης- ζητά ξεκάθαρες απαντήσεις στα 5 ερωτήματα που θέτει δημόσια
Ειδικότερα, ο κ. Πατούλης τόνισε πως η ΚΕΔΕ έθεσε στην κα Δούρου “πέντε ξεκάθαρα ερωτήματα, σχετικά με το νέο περιφερειακό σχεδιασμό για τη διαχείριση των απορριμμάτων που ψήφισε η παράταξη της στο περιφερειακό συμβούλιο.”
Τα ερωτήματα αυτά, είναι:
1ο ερώτημα: Πότε θα κλείσει επιτέλους o XYTA της Φυλής και αν σήμερα λειτουργεί σύμφωνα με τους περιβαλλοντικούς όρους που προβλέπει η νομοθεσία.
2ο ερώτημα: Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα κατασκευής των μεγάλων έργων υποδομής που πρέπει να δημιουργηθούν στο Λεκανοπέδιο αλλά και ποια είναι αυτά σε κάθε τομέα. Αν έχουν εξασφαλιστεί οι αδειοδοτήσεις για να προχωρήσει ο σχεδιασμός αυτός, με δεδομένο ότι για κάποιες περιοχές που φαίνεται να έχουν επιλεγεί, όπως π.χ. ο Ελαιώνας, υπάρχει ρητή απαγόρευση λόγω των χρήσεων γης.
Σε αυτό το σημείο ο κ. Πατούλης σημείωσε ότι το μόνο που ανέφερε η κα Δούρου είναι ότι ο σχεδιασμός της λαμβάνει υπόψη το σχεδιασμό που ήδη έχουν ξεκινήσει οι Δήμοι της Αθήνας και του Πειραιά.
Το ίδιο ασαφείς ήταν οι απαντήσεις της Περιφερειάρχου και για το αν θα γίνουν ΜΕΑ στον Ελαιώνα, την Κατεχάκη ή το Σχιστό ή ποιες είναι οι προθέσεις για το Γραμματικό και την Κερατέα. Για όλα αυτά παρέπεμψε στη «Διαύγεια».
3ο ερώτημα: Είναι κοστολογημένη η πρότασή της; Ζήτησα διευκρινίσεις πόσο θα κοστίζει το σχέδιο της στους δημότες μας. Γιατί είναι λογικό όταν καταθέτεις ένα σχέδιο, να το έχεις κοστολογήσει, ώστε να ξέρουμε αν είναι φθηνότερο ή ακριβότερο από αυτό που σήμερα υπάρχει.
4ο ερώτημα: Από πού θα χρηματοδοτηθούν τα έργα που πρέπει να κατασκευαστούν με βάση το νέο ΠΕΣΔΑ; Είναι διασφαλισμένα όλα τα κονδύλια που απαιτούνται; Αν τα έργα θα γίνουν μόνον με χρήματα από τα ευρωπαϊκά ταμεία ή αν θα υπάρξουν και ΣΔΙΤ;
Σε ότι αφορά αυτό το ζήτημα, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ σημείωσε ότι η κα Δούρου ανέφερε ότι έδωσε αγώνα για να μην χαθούν τα χρήματα, αλλά δεν διευκρίνισε ούτε πόσα χρήματα εξασφάλισε κι έσωσε, ούτε πόσα της λείπουν για να εφαρμοστεί το σχέδιο της.
5ο ερώτημα: Θα χρηματοδοτήσει η Περιφέρεια την αγορά γης για τη δημιουργία πράσινων σημείων, όπως είχε ήδη δεσμευτεί, γιατί διαπιστώνεται ότι υπάρχει προχειρότητα σε αυτό το θέμα.
“Η συμπεριφορά της κας Δούρου είναι απαξιωτική για τους Δήμους”
Ο κ. Πατούλης τόνισε ότι με δεδομένο ότι ο ΧΥΤΑ της Φυλής που αποτελεί, όπως ανέφερε, μία υγειονομική βόμβα για το Λεκανοπέδιο, έχει κορεστεί, είναι ορατός ο κίνδυνος να ζήσει το Λεκανοπέδιο τον εφιάλτη των σκουπιδιών στους δρόμους.
Για να μη ζήσουμε «εικόνες ντροπής» πρέπει η Περιφέρεια Αττικής και ο ΕΔΣΝΑ να εκπονήσει σαφές σχέδιο διαχείρισης υπογράμμισε, επισημαίνοντας ωστόσο πως η αρμοδιότητα διαχείρισης των απορριμμάτων πρέπει να μεταφερθεί στην Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση.
«Η θέση αυτή ενισχύεται κι από τη συμπεριφορά που επιδεικνύει έναντι των Δήμων η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής πάνω στο ζήτημα αυτό.
«Συμπεριφορά μειωτική και απαξιωτική για τους Δήμους, και συγχρόνως εντελώς αντιδημοκρατική» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, επικαλούμενος «την πραξικοπηματικού χαρακτήρα» ενέργεια της κας Δούρου, να πάρει για λογαριασμό της Περιφέρειας όλες τις αρμοδιότητες του ΕΔΣΝΑ, όσον αφορά τις μελέτες για τα έργα που αφορούν στη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής.
Παράλληλα καυτηρίασε την απόφαση να περάσει προ ημερών από το Περιφερειακό Συμβούλιο χωρίς κανέναν διάλογο και χωρίς να δοθεί ο λόγος στην αντιπολίτευση και ο νέος , αναθεωρημένος ΠΕΣΔΑ, ο σχεδιασμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής, γεγονός που χαρακτήρισε «μαύρη κηλίδα για τη δημοκρατία».
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ χαρακτήρισε απαξιωτική και αλαζονική τη στάση της Περιφερειάρχου Αττικής υπογραμμίζοντας την άμεση ανάγκη να υπάρξει ειλικρινής συνεργασία για να βρεθούν αποτελεσματικές λύσεις και να μην μένουμε σε σχέδια επί χάρτου.
«Απαιτείται σχέδιο έκτακτης ανάγκης»
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ έθεσε τον προβληματισμό: «Τι θα γίνει με τα σκουπίδια όταν θα κλείσει η Φυλή; Θα τα πηγαίνουμε σε ανενεργά λατομεία, που λέει στο κείμενο του ΠΕΣΔΑ; Η θα τα στέλνουμε στην Κίνα ή τη Σουηδία, όπως έχει διαρρεύσει στον Τύπο; Πως είναι δυνατόν να φτιάχνουμε έναν ΠΕΣΔΑ χωρίς να μπορούμε πρώτα να διασφαλίσουμε τη δημιουργία των πράσινων σημείων που προβλέπονται;».
Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ σημείωσε χαρακτηριστικά: “Θεωρώ ότι η κα Δούρου παίζει με τον πολιτικό χρόνο. Ελπίζει ότι μέχρι το 2019 που θα λήξει η θητεία της, η Φυλή θα αντέξει και το πρόβλημα θα «σκάσει» στον επόμενο.
Εμείς όμως δεν παίζουμε με το χρόνο. Πολιτικά παιχνίδια στην πλάτη των πολιτών της Αττικής δεν θα ανεχθούμε. Η πρόταση μας είναι ξεκάθαρη. Θεωρούμε απαραίτητο να υπάρξει σε συνεργασία με την Κεντρική Κυβέρνηση η εκπόνηση ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης .
Ενός σχεδίου που θα προβλέπει τη συνεργασία Υπουργείων, Δήμων και Περιφέρειας και fast track διαδικασίες αδειοδότησης για τις νέες υποδομές, για τις χωροθετήσεις, τις χρήσεις γης και τα Προεδρικά Διατάγματα που απαιτούνται για να λειτουργήσουν, οι υποδομές αυτές.”
«Αν θέλει η κα Δούρου να μας δώσει την αρμοδιότητα διαχείρισης απορριμμάτων είμαστε έτοιμοι»
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε ότι κατά τη χθεσινή συνάντηση η κα Δούρου ανέφερε πως δεν έχει πρόβλημα να πάρουν τις αρμοδιότητες της διαχείρισης των απορριμμάτων οι Δήμοι και ότι αν χρειαστεί θα το ζητήσει από τον κ. Σκουρλέτη.
Σε αυτό το ενδεχόμενο οι Δήμοι είναι έτοιμοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στους πολίτες της Αττικής τόνισε ο κ. Πατούλης και επισήμανε ότι:
«Προφανώς τώρα που βρίσκει τα σκούρα, θέλει να πετάξει το μπαλάκι στους Δήμους.
Της απαντούμε. Εφόσον θέλει να μας δώσει την αρμοδιότητα, να πάμε μαζί στον Υπουργό και να μας τη δώσει.
Ακόμη κι αν δεν είμαστε 100% έτοιμοι, θα είμαστε έτοιμοι γιατί αυτό έχουν ανάγκη οι πολίτες μας.
Εμείς πολιτικά παιχνίδια στην πλάτη των κατοίκων του Λεκανοπεδίου δεν θα επιτρέψουμε να γίνουν .
Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας».
Α.Μαυρόπουλος, επιστημονικός συνεργάτης της ΚΕΔΕ
«Είναι αναγκαίο να αναλάβουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς τις ευθύνες που τους αναλογούν προκειμένου να μην λάβει το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων ανεξέλεγκτες διαστάσεις» υπογράμμισε ο Αντώνης Μαυρόπουλος, Χημικός Μηχανικός και επιστημονικός συνεργάτης της ΚΕΔΕ.
Όπως τόνισε, επιβάλλεται να εκπονηθεί ένα σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης στην Αττική με κεντρικό στόχο την επίλυση του προβλήματος της διαχείρισης απορριμμάτων και πρόσθεσε πως αν δε υπάρξουν δραστικά βήματα, είναι ορατός ο κίνδυνος στα επόμενα 4 με 5 χρόνια το λεκανοπέδιο να αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά προβλήματα.
Ο Α. Μαυρόπουλος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στην ανάγκη να μειωθεί ο όγκος των απορριμμάτων που φθάνουν στους ΧΥΤΑ με μια ορθολογική διαχείριση και σταδιακή αύξηση του ποσοστού ανακυκλώσιμων υλικών.
Σωτήρης Μεθενίτης, δήμαρχος Μαρκοπούλου
Ο δήμαρχος Μαρκοπούλου Σωτήρης Μεθενίτης αναφέρθηκε στην ανάγκη εκπόνησης ενός συγκροτημένου σχεδίου επίλυσης του προβλήματος και τόνισε ότι δεν μπορεί να γίνεται συζήτηση για αξιοποίηση χώρων για τη διαχείριση των απορριμμάτων σε συγκεκριμένες περιοχές, χωρίς να έχει προηγηθεί συζήτηση και διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες και αρχές. Όπως έκανε γνωστό, όλες οι δημοτικές παρατάξεις του δήμου συμφωνούν προς αυτή τη κατεύθυνση και ήδη ετοιμάζεται κοινό ψήφισμα διαμαρτυρίας.
Δήμαρχος Φυλής, Χ. Παππούς
Ο δήμαρχος Φυλής Χ. Παππούς αναφέρθηκε στον κίνδυνο κορεσμού του ΧΥΤΑ της περιοχής και στην ανάγκη να βρεθούν χώροι άμεσα. Ο Χ. Παππούς υπογράμμισε ότι ο ΧΥΤΑ Φυλής έχει διάρκεια ζωής το πολύ 2 ακόμα χρόνια. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να υπάρξει άμεση πρόβλεψη για το πώς θα λυθεί το πρόβλημα στο μέλλον.
Ν. Χιωτάκης, μέλος του ΔΣ της ΚΕΔΕ
«Η Αττική χρειάζεται σαφή χρονοδιαγράμματα υλοποίηση των αναγκαίων έργων, ξεκάθαρο πλαίσιο χρηματοδότησης και άμεση χωροθέτηση για τις νέες υποδομές προκειμένου να έχουμε αποτελέσματα» υπογράμμισε ο κ. Χιωτάκης.
Γ. Ζαχαρόπουλος εκπρόσωπος εργαζομένων ΕΔΣΝΑ
«Την ανησυχία του ότι αν μέχρι το 2018 η πολιτεία δε λάβει γενναίες αποφάσεις για το ζήτημα τότε το πρόβλημα θα είναι πολύ σοβαρό» εξέφρασε ο κ. Ζαχαρόπουλος.