ΟΧΙ, ο κορωνοϊός #SarsCoV2 δεν είναι «ακριβώς όπως η γρίπη»

Νίκος Θεσσαλονικεύς, Μαιευτήρας- Χειρουργός Γυναικολόγος

Εμφανίζεται καταβολή, υψηλός πυρετός, πονόλαιμος, έντονος βήχας, δυσκολία στην αναπνοή, μυαλγίες και σε σοβαρές περιπτώσεις, διάμεσου τύπου πνευμονία, σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας, σήψη, σηπτικό σοκ και θάνατος.

Μπορεί να είναι παρόμοια με εκείνα της γρίπης, αλλά σε πολύ πιο βαριά κατάσταση.

Το COVID-19, η ασθένεια που προκαλείται από τον κορωνοϊό, αποδεικνύεται θανατηφόρα σε περίπου 3,5% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Ποικίλει ανάλογα με την ηλικία και τα υποκείμενα νοσήματα. Είναι σημαντικά υψηλότερο ποσοστό από την εποχική γρίπη, η οποία συνήθως έχει ποσοστό θνητότητας 0,1% των ασθενών.

“Εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με τα ποσοστά θνησιμότητας της νόσου COVID-19 και ποικίλλει ανάλογα με την ποιότητα της κατά τόπους Υγειονομικής Περίθαλψης”, δήλωσε ο Francois Balloux, Καθηγητής Υπολογιστικών Συστημάτων Βιολογίας στο University College του Λονδίνου.

“Αυτό είναι περίπου 2% κατά μέσο όρο, που είναι περίπου 20 φορές υψηλότερο από ότι για τους ιούς της εποχιακής γρίπης, που κυκλοφορούν μέχρι σήμερα”.

Έτερος πραγματικός κίνδυνος του κορωνοϊού #SarsCoV2 είναι ο μεγάλος αριθμός σοβαρών περιστατικών που καταλήγουν για νοσηλεία και εντατική θεραπεία σε ΜΕΘ.

Τα συστήματα υγείας προηγμένων χωρών, πόσο μάλλον των μη οργανωμένων, δεν μπορούν εύκολα να ανταπεξέλθουν στον μεγάλο αριθμό των περιπτώσεων, που απαιτούν νοσηλεία και που χρήζουν υποστήριξη αναπνοής. Αποτέλεσμα να χάνονται ζωές, που σε κανονικές συνθήκες θα είχαν σωθεί.

Τα στοιχεία από την Κίνα δείχνουν ότι το 20% των ασθενών με COVID-19 ήταν τόσο σοβαρά, που έπρεπε να εισαχθούν στο νοσοκομείο. Αυτό είναι ένα ποσοστό περίπου 10 φορές πιο μεγάλο από την εποχιακή γρίπη, της οποίας το ποσοστό νοσηλείας είναι το πολύ στο 1%-2% των περιπτώσεων.

Οι επιδημιολόγοι εκτιμούν ότι ο κάθε πάσχων από COVID-19 μολύνει μεταξύ δύο έως τρία άλλα άτομα. Αυτό είναι ποσοστό μεταδοτικότητας έως και διπλάσιο από την εποχική γρίπη, η οποία συνήθως προσβάλλει 1,3 νέους ανθρώπους για κάθε ασθενή.

Η εποχιακή γρίπη είναι γνωστή από χρόνια, ενώ ο #SarsCoV2 μόλις τώρα ανεκαλύφθη και τώρα μελετάται.

Δεν υπάρχει καμία ανοσία παγκοσμίως έναντι του COVID-19, σε αντίθεση με την γρίπη. Αυτό σημαίνει ότι περισσότεροι άνθρωποι είναι επιρρεπείς στη λοίμωξη και στις σοβαρές επιπλοκές της.

Εκατοντάδες ερευνητές σε όλο τον κόσμο εργάζονται απελπισμένα για να βρουν ένα εμβόλιο COVID-19, αλλά η διαδικασία ανάπτυξης θα διαρκέσει μήνες. Το μόνο όπλο αυτή τη στιγμή είναι η κοινωνική αποστασιοποίηση.

Αυτή τη στιγμή έχουμε θεραπευτικές ουσίες για την εποχική γρίπη, αλλά καμία ειδική θεραπεία για το COVID-19. Όλα είναι σε επίπεδο δοκίμων, με φάρμακα που χρησιμοποιούνται για άλλες νόσους.

Και τέλος, η εποχική γρίπη γνωρίζουμε ότι είναι εποχικού χαρακτήρα και παρουσιάζει ύφεση το καλοκαίρι, ενώ για τον COVID-19 ακόμα δεν γνωρίζουμε πως θα συμπεριφερθεί κατά τους θερινούς μήνες.

____________________________________

*Ο Νίκος Θεσσαλονικεύς, ιατρός, είναι Γενικός γραμματέας του Πανελληνίου Συλλόγου Ιατρών Πλήρους και Αποκλειστικής Απασχόλησης ΕΣΥ
Mέλος της Ομοσπονδίας ΠΟΙΟ-ΠΦΥ
και εκπρόσωπος της Δημοτικής Παράταξης του Δήμου Παλλήνης “ΕΜΕΙΣ, η Πόλη μας” στο Ν.Π.Δ.Δ.Οργανισμός Προσχολικής Αγωγής & Κοινωνικής Μέριμνας Δήμου Παλλήνης