Ιδιαιτέρως ανησυχητικά είναι τα νέα σχετικά με τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού, που διαρκώς πληθαίνουν.
Μελέτη της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου διαπίστωσε ότι το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού, που εντοπίστηκε αρχικά στο Κεντ της Βρετανίας και εξαπλώθηκε σε δεκάδες κράτη, δεν είναι απλώς πιο μεταδοτικό, αλλά και κατά 35% πιο θανατηφόρο, κυρίως επειδή προκαλεί πολύ πιο βαριά συμπτώματα.
Ενδεικτικά, στην ηλικιακή ομάδα ανδρών 55-69 ετών, οι θάνατοι μεταξύ όσων είχαν προσβληθεί από συμβατικά στελέχη ήταν ένας ανά 180 ασθενείς, ενώ μεταξύ όσων είχαν μολυνθεί από τη μετάλλαξη του Κεντ, η αναλογία ήταν σαφώς δυσμενέστερη με έναν θάνατο ανά 140 αρρώστους.
Ανάλογα είναι τα συμπεράσματα και για τις λοιπές ηλικιακές ομάδες, τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.
Η επιστημονική ανησυχία, όμως, ενισχύεται μετά την ανίχνευση ακόμη ενός μεταλλαγμένου στελέχους, στο Μπρίστολ της Αγγλίας. Αυτό είναι όχι μόνο υπερμεταδοτικό, αλλά διαθέτει και γενετικά χαρακτηριστικά της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης, που το καθιστούν ανθεκτικό στα αντισώματα και ενδεχομένως και στα εμβόλια.
Προσπαθώντας να ανακόψει τη διασπορά των πιο επικίνδυνων μεταλλάξεων του κορωνοϊού, η βρετανική κυβέρνηση εισήγαγε νέα δρακόντεια μέτρα.
Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ, από τη Δευτέρα όσοι ταξιδιώτες φτάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, από 33 κράτη υψηλού κινδύνου (ανάμεσα στα οποία η Πορτογαλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα), θα μένουν υποχρεωτικά σε ξενοδοχεία καραντίνας επί δέκα ημέρες, καλύπτοντας το κόστος της διαμονής τους, δηλαδή περίπου 2.000 ευρώ.
Η παραβίαση της καραντίνας επισύρει την επιβολή χρηματικού προστίμου έως 11.300 ευρώ.
Επίσης, οι διεθνείς αφίξεις θα υποβάλλονται, κατά τη διάρκεια της υποχρεωτικής απομόνωσης ακόμα και στο σπίτι, σε δύο τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού, ενώ όσοι εισέλθουν στη Βρετανία χωρίς να ενημερώσουν τις Αρχές ότι επισκέφθηκαν πρόσφατα χώρα υψηλού κινδύνου κινδυνεύουν με δεκαετή κάθειρξη. Τα μέτρα ισχύουν και για τους Βρετανούς και τους Ιρλανδούς πολίτες. Η Σκωτία ανακοίνωσε ότι όλες οι διεθνείς αφίξεις θα τίθενται σε καραντίνα.
Η Γερμανία μελετά το ενδεχόμενο παράτασης των σκληρών περιοριστικών μέτρων τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, αναφέρουν πηγές.
Η καγκελάριος Μέρκελ αναμένεται να συζητήσει το θέμα με τους 16 πρωθυπουργούς των ομόσπονδων κρατιδίων σήμερα, χαράσσοντας ταυτόχρονα τον οδικό χάρτη προς την επιστροφή στην κανονικότητα, όπου προτεραιότητα θα δοθεί στην επαναλειτουργία δημοτικών και νηπιαγωγείων, κομμωτηρίων και λιανεμπορίου.
Επί ποδός πολέμου και η Αυστρία, η οποία προσπαθεί να αποτρέψει τη διασπορά του νοτιοαφρικανικού στελέχους, υποχρεώνοντας όσους θέλουν να μετακινηθούν από το Τυρόλο, τη μεγαλύτερη εστία νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης στην Ε.Ε., να διαθέτουν αρνητικό τεστ.
Εκτός από το δυσοίωνο, λόγω μεταλλάξεων, μέλλον της πανδημίας, δυσκολεύει ακόμη περισσότερο η κατάσταση όσον αφορά την επάρκεια εμβολίων κατά της COVID-19. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε χθες ότι η διεθνής ζήτηση του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V είναι πολύ υψηλή και η Μόσχα θα κάνει ό,τι μπορεί για να ικανοποιήσει τα αιτήματα.