Την άμεση σύγκληση του Δ.Σ. Παλλήνης, ζητάει η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης, “ΕΜΕΙΣ, Πόλη μας”, Ειρήνη Κουνενάκη

Ειρήνη Κουνενάκη, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης, "ΕΜΕΙΣ, η Πόλη μας"

Την έλλειψη ενημέρωσης του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Παλλήνης για το κρίσιμο ζήτημα του κορωνοϊού και τις επιπτώσεις του στην τοπική κοινωνία, επισημαίνει με επιστολή της προς τον Δήμαρχο κ. Α. Ζούτσο η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης, ΕΜΕΙΣ, η Πόλη μας”, κ. Ειρήνη Κουνενάκη, ζητώντας την άμεση σύγκληση του Σώματος προκειμένου να συζητηθούν όλες οι πτυχές μιας υπόθεσης η οποία ευθέως συνδέεται με την προστασία της υγείας των πολιτών.

Η κ. Ε. Κουνενάκη εγκαλεί τον Δήμαρχο Παλλήνης για ασέβεια προς τον θεσμικό ρόλο της αντιπολίτευσης, του προσάπτει “ρόλο απλού διεκπεραιωτή των κυβερνητικών αποφάσεων και τίποτε περισσότερο” και τον καλεί “να μη συνεχίσει αυτή τη λειτουργία γιατί οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί και στην τοπική μας κοινωνία” δεν επιτρέπουν συμπεριφορές αυτού του επιπέδου.

Η ανακοίνωση της κ. Ειρήνης Κουνενάκη

Κύριε Δήμαρχε,

Η χώρα μας ζει μια πρωτόγνωρη κατάσταση, εξαιτίας του συναγερμού που έχει σημάνει σε παγκόσμιο επίπεδο για την αντιμετώπιση της διάδοσης του κορωνοϊού (COVID-19). Οι τοπικές κοινωνίες, με τις δικές τους ιδιαιτερότητες, ζουν στον ίδιο ρυθμό.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, είναι συνειδητή επιλογή της Δημοτικής μας παράταξης, η κατάθεση δημιουργικών προτάσεων καθώς και η συστράτευση, γιατί η ανθρώπινη ζωή δεν προσφέρεται για μικροπολιτική.

Στις 15 Μαρτίου 2020, με αφορμή την δια περιφοράς συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την επικύρωση κάποιων μέτρων, (ανάμεσα σε αυτά και η απαλλαγή τροφείων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, πρόταση που όπως γνωρίζετε είχαμε καταθέσει πρώτοι ως παράταξη στο Νομικό Πρόσωπο), αποστείλαμε συγκεκριμένες προτάσεις , άμεσης προτεραιότητας, για να τεθούν στη συνεδρίαση.

Το ίδιο έπραξε και η Δημοτική Παράταξη ΠΟΛΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΖΕΙΣ, καθώς και μεμονωμένοι σύμβουλοι. Η γραπτή σας απάντηση, στα περισσότερα γραπτά αιτήματα των παρατάξεων αποτύπωνε τη φιλοσοφία σας, «μόνος μου τα διαχειρίζομαι».

Φαίνεται όμως πως τα μόνα που διαχειρίζεστε είναι η διεκπεραίωση κυβερνητικών αποφάσεων στα πλαίσια της αντιμετώπισης του κορωνοϊού, που είναι αναγκαίες.
Οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί δεν επιτρέπουν την συνέχιση αυτής της λειτουργίας.

Έχετε υποχρέωση, ως Δήμαρχος να ενημερώσετε τις παρατάξεις και να λειτουργήσετε με βάση την αρχή της κοινωνικής συνυπευθυνότητας κι εμείς ως αντιπολίτευση να αναλάβουμε το μέρος της ευθύνης που μας αντιστοιχεί. Οι ρόλοι και των δυο είναι θεσμικοί και οφείλετε να τους σεβαστείτε. Είναι αδιανόητο, οι δημοτικές παρατάξεις να ενημερώνονται μέσα από τα Δελτία Τύπου και οι απαντήσεις σας στις προτάσεις της αντιπολίτευσης, να είναι …..«έχει ήδη αποφασιστεί ή έχουμε επιληφθεί».

Στην παραπάνω επιστολή, προτείναμε την Δημιουργία ομάδας εθελοντών από την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Παλλήνης, η οποία θα λειτουργήσει, για την κατ’ οίκον εξυπηρέτηση ευάλωτων ατόμων και ηλικιωμένων.

Η απάντηση ήταν «έχει ήδη ληφθεί ΚΑΘΕ ΜΕΡΙΜΝΑ για τη στήριξη και εξυπηρέτηση των ευπαθών κοινωνικών ομάδων».

Επειδή ο ρόλος της αντιπολίτευσης είναι και ελεγκτικός ζητάμε να μας ενημερώσετε, για τα μέτρα που έχετε λάβει για τη στήριξη και εξυπηρέτηση των ευπαθών ομάδων.

Ειδικότερα σχετικά με τα θέματα που περιλαμβάνονται στην Εγκ.23/17/3/2020, «Ενίσχυση δημοτικών δομών κοινωνικής πολιτικής και αλληλεγγύης -Απασχόληση προσωπικού ΟΤΑ και νομικών προσώπων αυτών κατά τη διάρκεια λήψης μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού – COVID 19», ζητάμε να μας ενημερώσετε για τα παρακάτω:

1.Πόσα άτομα στο Δήμο Παλλήνης, χρήζουν εξυπηρέτησης και με ποιον τρόπο έχει γίνει η καταγραφή των ατόμων που αδυνατούν να εξυπηρετηθούν (εκτός των ήδη ωφελουμένων από τις κοινωνικές δομές του Δήμου, που είναι ήδη καταγεγραμμένοι)

2. Ποια είναι τα μέτρα που έχετε λάβει για την ενίσχυση των κοινωνικών δομών προκειμένου να μπορέσουν να ανταποκριθούν στον κρίσιμο τους ρόλο.

3. Ποιό είναι το σχέδιο σας για την εξυπηρέτηση των ηλικιωμένων και των ατόμων με αναπηρία, που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές. Πως θα λειτουργήσει η κατ οίκον βοήθεια.

4. Ποιο είναι το πλάνο ενημέρωσης για τις ευάλωτες ομάδες.

5. Ποιος είναι ο αριθμός του προσωπικού του οποίου οι υπηρεσίες έχουν ανασταλεί και με ποιο αριθμό έχουν ενισχυθεί οι κοινωνικές δομές.

Κύριε Δήμαρχε,

Οι εξελίξεις των τελευταίων ωρών, επιβάλουν για την ορθή διαχείριση της κρίσης την ύπαρξη ενός τοπικού σχεδίου δράσης, με την εμπλοκή όλου του πολιτικού προσωπικού της πόλης, ανεξαρτήτως παράταξης. Είναι θέμα ύψιστης σημασίας και είναι θέμα όλων, γιατί αφορά την δημόσια υγεία.

Εκτός από την διεκπεραίωση των κυβερνητικών αποφάσεων, είναι σημαντικό να εξειδικευτούν και να τοπικοποιηθούν τα ζητήματα και επειδή ήδη στην Ανατολική Αττική αναφέρονται 15 κρούσματα, ζητάμε:

  1. Την συγκρότηση επιτροπής διαχείρισης κρίσης, η οποία θα απαρτίζεται από συνδημότες μας από τον υγειονομικό χώρο, κοινωνικούς επιστήμονες και εκπροσώπους των δημοτικών παρατάξεων, προκειμένου να υπάρξει σχεδιασμός, ενημέρωση του πληθυσμού και παρακολούθηση σε τοπικό επίπεδο.

2. Την άμεση σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου για πλήρη ενημέρωση των δημοτικών συμβούλων, με τηλεδιάσκεψη μέσω της πλατφόρμας e:Presence.gov.gr (όπως περιγράφεται στο ΦΕΚ Β840/13.3.2020, για τις συνεδριάσεις των συλλογικών οργάνων) η κεκλεισμένων των θυρών.

Με εκτίμηση,

Ειρήνη Κουνενάκη,

Δημοτική Σύμβουλος
Επικεφαλής της παράταξης ΕΜΕΙΣ Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ