Εργαστήρια Θεατρικής Γραφής & Παράστασης στο Κέντρο ΓΕΝΑΘΛΟΝ Γέρακα

Τα εργαστήρια Θεατρικής Γραφής & Παράστασης του Κέντρου ΓΕΝΑΘΛΟΝ απευθύνονται σε όσους αγαπούν το θέατρο και θέλουν να γίνουν πρωταγωνιστές της ζωής τους.

Εργαστήρια παιδιών 10-13 ετών, εφήβων 14-18 ετών και ενηλίκων.

Το Εργαστήρι Θεατρικής Γραφής & Παράστασης λειτουργεί ως μικρογραφία του μεγάλου θεάτρου, της κοινωνίας: ο καθένας μόνος του και ταυτόχρονα σε αλληλεπίδραση με τους άλλους δημιουργεί ένα συλλογικό έργο, στο οποίο συμμετέχει στον βαθμό που επιθυμεί και για το οποίο έχει την προσωπική του ευθύνη.

Ξεκινώντας από το “μηδέν”, από μια ιδέα, μια λέξη, που επιλέγουν τα μέλη, με εργαλείο τους θεατρικούς αυτοσχεδιασμούς και όχημα την αυθόρμητη δημιουργική γραφή, οι ομάδες συγγράφουν το δικό τους θεατρικό έργο και το ανεβάζουν σε θεατρική παράσταση ανοιχτή στο κοινό.

Σκηνές και σκέψεις της καθημερινότητας μετατρέπονται σε τέχνη κι έτσι τα μέλη βιώνουν ότι ο κόσμος ολόκληρος είναι ένα θέατρο κι ο καθένας έχει μια θέση στη σκηνή, που του ανήκει.

Μέσα από αυτή τη θεατρική πορεία, τα μέλη του Εργαστηρίου:
– Έρχονται σε επαφή με το θέατρο και βιώνουν τις κύριες παραμέτρους του (συγγραφή του έργου, πρόβες, σκηνοθεσία, σκηνικά, μουσική και παράσταση).
– Αναπτύσσουν τις ατομικές δεξιότητες και την αυτονομία τους. Μέσα από τη σχέση και την αλληλεπίδραση, καλλιεργούν την ικανότητα να συνυπάρχουν, ενισχύοντας τη μοναδικότητά τους.
– Ανακαλύπτουν προσωπικές ικανότητες, άγνωστες μέχρι τότε, και μέσα από το μοίρασμα και την έκθεση, αποκτούν την αυτοπεποίθηση που είναι απαραίτητη για να κάνουν τα επόμενα βήματα στη ζωή τους.
Και
– Μαθαίνουν το σώμα τους και τις δυνατότητες του, ώστε να το εξελίξουν και να εμπιστεύονται τον εαυτό τους και τους άλλους.

– Ιδιαίτερα για τα παιδιά και τους εφήβους, έχει αποδειχθεί ότι η συγκεκριμένη μέθοδος συμβάλλει καθοριστικά στην απελευθέρωση της έκφρασης, τόσο στον προφορικό, όσο και στον γραπτό λόγο.

Με το κλείσιμο του Εργαστηρίου, ο εαυτός γίνεται πια γνώριμος, πολύτιμος, άξιος προστασίας και σεβασμού. Κι ο άλλος γίνεται απαραίτητος σύντροφος, γιατί και η ζωή είναι ένα μεγάλο θέατρο, όπου ο ρόλος του καθενός επηρεάζει τον ρόλο των άλλων, αλλά και το συλλογικό αποτέλεσμα.

Τα Εργαστήρια πραγματοποιούνται με βάση τη μέθοδο Αυτοσχεδιαστικού Θεάτρου, που έχει αναπτύξει και εφαρμόζει η Ιουλία Μπαλάσκα στο Κέντρο ΓΕΝΑΘΛΟΝ, από το 1995, με ομάδες παιδιών, εφήβων και ενηλίκων.

Συντονίστριες Εργαστηρίων

Εργαστήρι ενηλίκων: Ιουλία Μπαλάσκα – Πολιτική Επιστήμων, Κοινωνική Ψυχολόγος (D.E.A.) – Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια-Οικογενειακή Σύμβουλος, δημιουργός και εκπαιδεύτρια της Μεθόδου Αυτοσχεδιαστικού Θεάτρου.

Εργαστήρι εφήβων: Νικολέττα Διακουμή – Θεατρολόγος, Μουσικός, Med Creative Arts in Education, ειδικευμένη στη μέθοδο Αυτοσχεδιαστικού Θεάτρου.

Εργαστήρι παιδιών: Εύη Κουλαμά – Ηθοποιός, Μουσικός (τραγούδι), ειδικευμένη στη μέθοδο Αυτοσχεδιαστικού Θεάτρου.

Στο πλαίσιο των Εργαστηρίων, πραγματοποιείται μάθημα κινησιολογίας, από την Εύη Κουλαμά.

Πραγματοποιούνται επίσης Εργαστήρια Θεατρικής Γραφής και Παράστασης για παιδιά και εφήβους με διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές: αυτισμός και σύνδρομο Asperger.

Συντονίστρια: Κωνσταντίνα Ξιφαρά – ψυχολόγος, ειδικευμένη στη μέθοδο Αυτοσχεδιαστικού Θεάτρου.

Διάρκεια & Κόστος Εργαστηρίων: Οκτώβριος – Μάιος

Ενήλικοι – τρεις Παρασκευές τον μήνα, 19:30-22:00 – 70 ευρώ/μήνα
Έφηβοι – τρεις Παρασκευές τον μήνα, 17:00-19:00 – 60 ευρώ/μήνα
Παιδιά – τρία Σάββατα τον μήνα, 10:30-12:00 – 40 ευρώ/μήνα

Τον τελευταίο μήνα πριν την παράσταση, αυξάνονται οι μέρες και οι ώρες των συναντήσεων, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των προβών.
Τον Μάιο καταβάλλεται επιπλέον το ποσό ενός μηνός για τα έξοδα των παραστάσεων.
Στις τιμές συμπεριλαμβάνεται ο Φ.Π.Α. 24%.

Προσφέρεται μείωση του κόστους κατά 15% στις ακόλουθες περιπτώσεις:
– Όταν συμμετέχουν μέλη της ίδιας οικογένειας σε δράσεις του ΓΕΝΑΘΛΟΝ
– Όταν κάποιος/α συμμετέχει και σε άλλη δράση του ΓΕΝΑΘΛΟΝ

Έναρξη – Συνάντηση Γνωριμίας: Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2020.
Παιδιά: 11:00-12:00 π.μ.
Ενήλικοι & Έφηβοι: 12:00-13:30 μ.μ.

Εγγραφές μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου

Τόπος υλοποίησης: Κέντρο ΓΕΝΑΘΛΟΝ, οδός Χαλεπά 6Α, Γέρακας (πλησίον στάσης Παλλήνη του μετρό και του προαστιακού και στάσης του λεωφορείου Α5).

Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο 210-6921467 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση info[at]genathlon.gr

Η διαδρομή της Ιουλίας Μπαλάσκα

Η Ιουλία Μπαλάσκα έχει σπουδάσει Πολιτικές Επιστήμες – Πανεπιστήμιο Αθηνών, έκανε μεταπτυχιακό Κοινωνικής Ψυχολογίας (D.E.A.) – Πανεπιστήμιο Τουλούζης, Γαλλία και εξειδίκευση στη Συστημική Οικογενειακή Θεραπεία, καθώς και στη Συστημική Καταξιωτική Προσέγγιση στην Αθήνα. Έχει εκπαιδευτεί στη Μέθοδο Θεατρικής Γραφής και Πράξης Zarina Khan στο Παρίσι.

Είναι μέλος των εταιρειών ΕΛΕΣΥΘ, EFTA και EAP και κάτοχος του Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού Ψυχοθεραπείας (ECP).

Είναι ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος Δ.Σ. του Κέντρου ΓΕΝΑΘΛΟΝ, από το 1995, στο πλαίσιο του οποίου δημιούργησε το Θέατρο ο Κόσμος και την ομώνυμη μέθοδο Θεατρικής Γραφής & Παράστασης.

Από το 1995, εργάζεται ως Συστημική ψυχοθεραπεύτρια, καθώς και επιστημονική υπεύθυνη, συντονίστρια και εκπαιδεύτρια Εργαστηρίων Θεατρικής Γραφής & Παράστασης και προγραμμάτων ευαισθητοποίησης.

Από το 1988 έως το 1995, εργάστηκε ως Κοινωνική Ερευνήτρια και Εκπαιδεύτρια σε δημόσιους φορείς, ως επιστημονική συνεργάτης της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και Διευθύντρια του Κέντρου Ερευνών για τις Γυναίκες της Μεσογείου.

Από το 1995 μέχρι σήμερα, έχει συντονίσει και υλοποιήσει εθνικά και διακρατικά προγράμματα Αγωγής Υγείας και Περιβαλλοντικής Αγωγής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε σχολεία και Δήμους, χρησιμοποιώντας τη Συστημική Καταξιωτική Προσέγγιση, στο πλαίσιο των οποίων έχει γράψει σχετικά άρθρα και έχει δημιουργήσει εκπαιδευτικά πακέτα, σε συνεργασία με τη Σμάρω Μάρκου (ΝΕΟΛΑΙΑ), την Ελεάνα Κουμπή (ΔΑΦΝΗ) και τον Παύλο Χραμπάνη (ΣΩΚΡΑΤΗΣ).

Έχει γράψει τρία βιβλία (μαζί με άλλους συγγραφείς) και τρία παιδικά παραμύθια τα οποία ανέβασε σε θεατρικές παραστάσεις.
Έχει συντονίσει 50 Εργαστήρια Θεατρικής Γραφής & Παράστασης και σκηνοθετήσει αντίστοιχες θεατρικές παραστάσεις, στην Αθήνα και την περιφέρεια.
Έχει δημοσιεύσει επιστημονικά άρθρα σε περιοδικά και έχει παρουσιάσει εισηγήσεις σε εθνικά και διεθνή Συνέδρια.