Προβληματική κατάσταση για Κηφισό, ρέματα και υγροβιότοπους της Αττικής!

Κάποτε το πλάτος του ποταμού σε ορισμένα σημεία ήταν 30-40 μέτρα. Σήμερα οι καταπατητές το έχουν περιορίσει δραματικά, αφού σε περιοχές όπως η Άνοιξη και το Κρυονέρι το πλάτος του Κηφισού μετά βίας αγγίζει το ενάμιση μέτρο.

Αποθήκες από μπάζα και «χαμός» από τις καταπατήσεις γης σε απόσταση αναπνοής από πυκνοκατοικημένες περιοχές όπου απλώνεται το «βασίλειο» της… αυθαιρεσίας. Το 70% των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του Κηφισού λειτουργεί με αυθαιρεσίες.

Έχουν εντοπιστεί παραβάσεις μη τήρησης περιβαλλοντικών όρων σχετικά με υγρά βιομηχανικά απόβλητα, παράνομα μπαζώματα και κατασκευές αλλά και καταπατήσεις εκτάσεων στην παρόχθια ζώνη.

Πρόκειται για παρανομίες των οποίων οι φάκελοι ανοίγουν «δύσκολα». Ακόμη, περίπου το 20% με 30% των επιχειρήσεων λειτουργούν χωρίς καμία άδεια.

Υπάρχει κάποιος που να έχει τα «κότσια» να σταθεί… απέναντι στις φαρμακοβιομηχανίες, τις εταιρείες τροφίμων, τις χημικές και μεταλλουργικές βιομηχανίες, κατά μήκος του ποταμού αυτού;

Ποιος λογαριάζει τις διαμαρτυρίες κατοίκων και οικολογικών οργανώσεων; Κοντά στα… 200 πρωτόκολλα αυθαιρέτων «περιμένουν» τη σειρά τους, μέχρι να επιτρέψουν οι αρμόδιες Υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής στις… μπουλντόζες να «πάρουν μπρος»!

Όπως φαίνεται αυτή η αναμονή θα… «κρατήσει» πολύ, αφού ΔΕΝ υπάρχουν ούτε ΒΟΥΛΗΣΗ «ούτε» και λεφτά για να… προχωρήσουν οι κατεδαφίσεις αυτές.

Έχει καταγγελθεί και από τον αείμνηστο πρόεδρο της Οικολογικής Εξόρμησης Αττικής Παναγιώτη Τσίτουρα εδώ και… χρόνια, ότι «κορυφαία» περιβαλλοντικά προβλήματα βρίσκονται στην έκταση «περί» τον Κηφισό.

Αυτό «διέγνωσε» και το ρεπορτάζ «μεταφέροντας» στους αναγνώστες την «πέρα για πέρα» υποβάθμιση της περιοχής του. Παράκληση λοιπόν προς τους υποψηφίους και τις υποψήφιες δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους: Μην «μπαίνετε» σε πλειοδοτικό «διαγωνισμό» λόγων… προεκλογικής αγάπης και αναμνήσεων για την… φύση. Μας ενδιαφέρουν «ακούσματα» και «γραπτά» συγκροτημένων και σαφών δεσμεύσεων για μια σύγχρονη περιβαλλοντική πολιτική, εφαρμόσιμη, με συγκεκριμένα αποτελέσματα στην… διατήρηση και ανάκαμψη του φυσικού μας περιβάλλοντος!

Αξίζει επίσης ΝΑ ΤΟΝΙΣΟΥΜΕ στο σημείο αυτό ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ότι το 2003 από ΕΡΕΥΝΑ του Εργαστηρίου Εγγειοβελτιωτικών Έργων και Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων της Σχολής Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών του Ε.Μ.Π. με Επιστημονικό Υπεύθυνο τον Καθηγητή Γιώργο Τσακίρη, ΠΡΟΕΚΥΨΕ ότι τα ΑΝΟΙΧΤΑ ΡΕΜΑΤΑ τα… «πήρε το ρέμα» του σύγχρονου τεχνικού «πολιτισμού», όπως μας πληροφορεί η έρευνα αυτή.

Πιο συγκεκριμένα, μέσα στο χρονικό διάστημα 1945-1973 «χαμήλωσε» το… «μπόι» των ρεμάτων από τα 858 χλμ. στα… 734 χλμ. Δυστυχώς τα ρέματα συνέχισαν να… «μικραίνουν» από το 1973 μέχρι την «εποχή» μας από τα 734 χλμ. στα… 434 χλμ.! «ΜΠΡΑΒΟ ΜΑΣ» λοιπόν για τις «αναπτυξιακές» μας επιδόσεις και «περαστικά» μας… για τον ΚΛΟΝΙΣΜΟ αυτό της «ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ» της Αττικής.

«Φαίνεται όμως πως τις τελευταίες δύο δεκαετίες τρομακτικές αλλαγές έχει υποστεί το σύνολο της Αττικής. Στα βορειοανατολικά παράλια, δηλαδή Ραφήνα, Νέο Βουτζά και Νέα Μάκρη, περιοχές που ταλαιπωρήθηκαν από μεγάλες πυρκαγιές, οι διεκδικητές οικοπέδων έπεσαν σαν τα κοράκια.

Παρά τις διαβεβαιώσεις της Κυβέρνησης ότι στη θέση του δάσους που κάηκε θα γίνει νέο δάσος, η πραγματικότητα που αναδεικνύεται μέσα από τις αεροφωτογραφίες είναι διαφορετική. Νοτιοδυτικά της Ραφήνας, και ιδιαίτερα οι περιοχές Σκουφέικα, Καλλιτεχνούπολη και Αγία Κυριακή, πνίγηκαν από άχρωμες κατοικίες αντί για πράσινο δάσος.

Επιπλέον, δυτικά του Νέου Βουτζά αλλά και ανάμεσα σε Ζούμπερι και Νέα Μάκρη σχεδόν κάθε σπιθαμή καμένης γης θάφτηκε κάτω από την πολεοδομική απληστία.» (αποσπάσματα από ρεπορτάζ της εφημερίδας «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» 8/7/07)

«Τα μπαζωμένα ρέματα σε συνδυασμό με τις καταστροφικές ανθρώπινες παρεμβάσεις με την εκτεταμένη τσιμεντοποίηση, αλλά και οι δυνατές βροχοπτώσεις έχουν κατά καιρούς προκαλέσει σοβαρές πλημμύρες.

Και όλα αυτά δεν τα έβγαλαν κάποιοι δημοσιογράφοι από την κούτρα τους αλλά είναι πορίσματα μελετών, όπως του Ιδρύματος Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, που έχουν καταδείξει ότι κλείσαμε και κλείνουμε τους πανάρχαιους δρόμους διαφυγής του νερού χωρίς να τους σεβόμαστε και χωρίς να τους αντικαθιστούμε με καινούργιους.

Μελέτες που έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου πάλι και πάλι -δυστυχώς όμως σε ώτα μη ακουόντων- επισημαίνοντας ότι κάποτε το 80% του νερού της βροχής το απορροφούσε το έδαφος και μόνο το 20% έψαχνε τον “δρόμο” για τη θάλασσα.

Τι δεν γνωρίζαμε λοιπόν; Και όμως! Συνεχίζουμε δεκαετίες τώρα να χτίζουμε τα σπίτια της ανάγκης ή τις οικοδομές της προ κρίσης ευμάρειας, μπαζώνοντας ποτάμια και ρέματα, τσιμεντώνοντας τα πάντα, χωρίς σχέδιο και δίχως πρόνοια για το τι θα γίνει σε περίπτωση μιας καταιγίδας, ή σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και μιας “απλής” αλλά έντονης και με διάρκεια βροχόπτωσης.

Στο έδαφος αυτών των παραλείψεων πνίγονται ή σκοτώνονται άνθρωποι. Στο έδαφος της ανικανότητας και της αδιαφορίας της πολιτείας και των λειτουργών της, αλλά και της απάθειας των πολιτών και των “συλλογικοτήτων”, μετράμε και ξαναμετράμε ζημιές. Και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε όσο επιμένουμε να αποκαλούμε το στρεβλό ίσιο και -ηθελημένα- να μην διδασκόμαστε τίποτα.»

Όσο για τη… ΣΥΝΟΛΙΚΗ «κατάσταση» του υδάτινου… «κόσμου» στην Περιφέρεια Αττικής; Χαρακτηρίζονται παγκοσμίως ως «οι μεγαλύτερες αποθήκες βιοποικιλότητας», αλλά στην Αττική έχουν μετατραπεί σε «παράνομες αποθήκες σκουπιδιών». Οι υγρότοποι, μαζί με τα ποτάμια και τα ρέματα του Λεκανοπεδίου, βρίσκονται στο κόκκινο, καθώς οι περισσότεροι από αυτούς έχουν υποστεί σοβαρή υποβάθμιση.

Δεν είναι μόνο ότι μεγάλο μέρος τους έχει μετατραπεί σε χώρο απόθεσης μπαζών και απορριμμάτων, αλλά και ότι στην κυριολεξία χάνονται, καθώς λόγω των επιχωματώσεων και των οικιστικών πιέσεων n έκτασή τους ολοένα και συρρικνώνεται.

Στα συμπεράσματα αυτά καταλήγει μελέτη που εκπόνησε και παρουσίασε πρόσφατα n Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εσωτερικών Υδάτων του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών στο πλαίσιο του προγράμματος «Προστασία και Ανάδειξη των Υγροτόπων Αττικής».

«Κατ’ αρχάς ήταν πολύ σημαντικό ότι επιτέλους έγινε μια απογραφή για να δούμε ποιοι υγρότοποι έχουν παραμείνει στο Λεκανοπέδιο. Και αυτό που ήταν εντυπωσιακό ήταν ο ίδιος ο αριθμός τους. Το ευρύ κοινό πιστεύει πως δεν υπάρχουν καν υγρότοποι στην Αττική, πόσο μάλλον ότι αυτοί είναι 72.

Αυτό είναι το εντυπωσιακό, ότι δηλαδή οι κάτοικοι της Αττικής επί της ουσίας δεν γνωρίζουν τις περιοχές που έχουν δίπλα τους.

Είναι σχήμα οξύμωρο να ψάχνουμε μακρινούς προορισμούς για να απολαύσουμε τα πουλιά και την άγρια φύση τη στιγμή που τους έχουμε δίπλα µας» λέει n Ρούλα Τρίγκου, συντονίστρια Ενημέρωσής-Ευαισθητοποίησης Δράσεων Διατήρησης της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας.

Οι 72 υγρότοποι (εκ των οποίων οι 23 είναι εξαιρετικά σημαντικοί, οι 30 μικρότεροι και οι υπόλοιποι ρέματα και ποταμοί) έχουν απαξιωθεί ιδιαίτερα κατά τις τελευταίες δεκαετίες, παρ’ ότι θεωρούνται πολύτιμα οικοσυστήματα τόσο για τον άνθρωπο (αποτελούν ελεύθερους χώρους αναψυχής και προστατεύουν τις αστικές περιοχές από πλημμύρες) όσο και για τη χλωρίδα και την πανίδα, καθώς συνιστούν τα τελευταία καταφύγια της άγριας ζωής στην Αττική.

Είναι χαρακτηριστικό πως σε αυτούς φιλοξενείται μια μεγάλη ποικιλία ειδών πουλιών, εκ των οποίων αρκετά είναι εξαιρετικά σημαντικά σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο, όπως n Βαλτόπαπια και ο Μαυροκέφαλος γλάρος, αλλά και είδη σπάνιων ενδημικών ψαριών, όπως το Αττικόψαρο.

Κανείς από τους υγροτόπους στην Αττική δεν είναι σε καλή κατάσταση. Ακόμα και οι δύο μεγαλύτεροι σε έκταση και σημαντικότεροι υγρότοποι, αυτοί της Βραυρώνας και του Σχινιά, οι οποίοι είναι ενταγμένοι στο δίκτυο Natura, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα και ασφυκτικές πιέσεις.

Ο Σχινιάς, στα 9.120 στρέμματα του οποίου φιλοξενούνται περισσότερα από 200 είδη πουλιών, όπως n Βαλτόπαπια, ο Καλαμοκανάς, n Φαλαρίδα, αλλά και πολλά μεταναστευτικά είδη πουλιών και αρπακτικά, είναι αντιμέτωπος με την οικιστική ανάπτυξη, την έντονη ανθρώπινη παρουσία, κυρίως κατά τη θερινή περίοδο, την ανεξέλεγκτή κίνηση οχημάτων, τη λαθροθηρία, αλλά και με την παράνομη εναπόθεση αδρανών υλικών.

Τα μπαζώματα, n απόθεση απορριμμάτων, n λαθροθηρία, σε συνδυασμό με την ανεξέλεγκτη άντληση νερού από τον ποταμό Ερασίνο για άρδευση, απειλούν και τα 1.300 στρέμματα της Βραυρώνας (είναι και σπουδαίος αρχαιολογικός χώρος, καθώς εκεί βρίσκεται ο Ναός της Αρτέμιδος), όπου βρίσκουν καταφύγιο περισσότερα από 180 είδη πουλιών, ενώ αποτελεί σημαντικό μεταναστευτικό σταθμό για πολλά είδη, συμπεριλαμβανομένων και επαπειλούμενων (Πορφυροτσικνιάς, Χαλκόκοτα κ.α.).

Ακόμα πιο προβληματική όμως είναι n εικόνα στους υπόλοιπους σημαντικούς υγρότοπους, οι οποίοι μάλιστα δεν διέπονται από κάποιο καθεστώς προστασίας.

Όπως ο υγρότοπος της Μπρέξιζας (στα 300 στρέμματά του φιλοξενούνται σημαντικοί πληθυσμοί από αμφίβια, ενώ αποτελεί σταθμό ξεκούρασης των πουλιών κατά τη μετανάστευσή τους), ο οποίος απειλείται από επιχωματώσεις και έχει μετατραπεί σε παράνομή χωματερή, ή ο υγρότοπος της λίμνης Κουμουνδούρου (στα 14,3 στρέμματά της κάνει την εμφάνιση της σε μεγάλους αριθμούς η Βαλτόπαπια), που απειλείται από τη ρύπανση μια και είναι αποδέκτης υγρών λυμάτων και πετρελαιοειδών από τις παρακείμενες βιομηχανικές εγκαταστάσεις.

Αλλά και ο υγρότοπος στο Βουρκάρι-«απλώνεται» σε 4.000 στρέμματα- ο οποίος αποτελεί σημαντικό μεταναστευτικό σταθμό και έχουν καταγραφεί περισσότερα από 150 είδη πουλιών, εντάσσεται σε βιομηχανική ζώνη, με αποτέλεσμα να δέχεται την πίεση των παρακείμενων εγκαταστάσεων και να απειλείται από τις παράνομες καταπατήσεις και την ανεξέλεγκτη απόθεση σκουπιδιών και αδρανών υλικών.

Οι ίδιες απειλές πιέζουν και τον υγρότοπο της Λούτσας (500 στρέμματα), όπου έχουν καταγραφεί περισσότερα από 130 είδη πουλιών, ανάμεσα τους πολλά που κινδυνεύουν, ενώ σε αυτόν απαντάται και ο μεγαλύτερος εναπομείναντας καλαμιώνας στην ανατολική Αττική μετά τον Σχινιά.

Στο κόκκινο βρίσκεται επίσης τόσο το ρέμα Ραφήνας (500 στρέμματα) όσο και η έκταση των εκβολών του (170 στρέμματα), όπου βρίσκουν καταφύγιο περισσότερα από 70 είδη πουλιών, ανάμεσά τους ο Μαυροκέφαλος γλάρος και η Σταρήθρα, που προστατεύονται από διεθνείς διατάξεις. Σύμφωνα με την Ορνιθολογική, κύρια απειλή αποτελεί ο εγκιβωτισμός του τμήματος του ρέματος που βρίσκεται εντός της πόλης της Ραφήνας και μέχρι τις εκβολές.

Συνέπεια όλων αυτών ήταν αρκετοί από τους υγρότοπους να χάσουν μεγάλο μέρος της έκτασής τους, όπως συνέβη με τον υγρότοπο της Λούτσας και με τον υγρότοπο Ασωπού – Σκάλας Ωρωπού (έχασε τη μισή έκτασή του), άλλοι να μπαζωθούν, όπως ο υγρότοπος της Μπρέξιζας, και άλλοι να απειλούνται από την αυθαίρετη δόμηση και τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις όπως το Βουρκάρι, η Βραυρώνα και ο Σχινιάς.

«Η γενική εικόνα είναι πως σε κανέναν υγρότοπο δεν υπάρχει συνεχής επιμέλεια και αστυνόμευση ώστε να αποφεύγονται τα διάφορα αυτά φαινόμενα» υποστηρίζει η κ. Τρίγκου.

Γι’ αυτόν το λόγο η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία κατέθεσε στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής πρόταση για την οριοθέτηση τους και την ένταξη τους στο κατάλληλο νομικό πλαίσιο ώστε να κατοχυρωθούν ως τόποι σημαντικοί για τη βιοποικιλότητα και ως ελεύθεροι χώροι στο αστικό και περιαστικό περιβάλλον. «Θα πρέπει οι υγρότοποι, οριοθετημένοι και θεσμικά κατοχυρωμένοι, να μπουν στο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας.

Εκεί θα φανεί το αποτέλεσμα της προσπάθειάς μας. Εκεί θα φανεί αν λαμβάνει σοβαρά υπόψη η πολιτεία τους χώρους αυτούς» καταλήγει η κ Τρίγκου. Και… ευτυχώς η πολιτεία τους… έλαβε υπόψη!

Σύμφωνα με τον Νόμο 3937 περί βιοποικιλότητας του 2011, οι κατάλογοι υγροτόπων πρέπει να συνεκτιμώνται υποχρεωτικά από τις υπηρεσίες της κρατικής και αποκεντρωμένης διοίκησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης κατά τη λήψη αποφάσεων που μπορεί να επηρεάζουν αμέσως ή εμμέσως τις υγροτοπικές εκτάσεις.

Επιτελέστε λοιπόν τα… ΚΑΤΑ ΝΟΜΟ καθήκοντά σας πολιτικοί και υπηρεσιακοί ΑΡΜΟΔΙΟΙ προς… «αναστροφή» της «κακοτράχαλης» διαχρονικής πορείας που… «διανύουν» μέχρι… ΣΗΜΕΡΑ οι ΑΤΤΙΚΟΙ υγροβιότοποι.

(τα παραπάνω αποσπάσματα προέρχονται από το ρεπορτάζ του Νίκου Κοζώνη με τίτλο «Το κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση οικολογικό έγκλημα στον Κηφισό!», το οποίο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Η ΝΕΑ ΕΡΥΘΡΑΙΑ ΚΑΘΕ ΕΒΔΟΜΑΔΑ» στη στήλη «Γενικά και Τοπικά» στις 21/12/07, από το ρεπορτάζ του Νίκου Κοζώνη με τίτλο «Δασικοί χάρτες και… δασοκτονία», το οποίο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Η ΝΕΑ ΕΡΥΘΡΑΙΑ ΚΑΘΕ ΕΒΔΟΜΑΔΑ» στη στήλη «Γενικά και Τοπικά» στις 20/6/08, από τη στήλη «ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ» του Νίκου Κοζώνη υπό τον τίτλο «Περί υγείας των… οικοσυστημάτων» το οποίο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «ΑΠΟΨΕΙΣ» τον Μάιο του 2016, από ρεπορτάζ του Σπύρου Χριστόπουλου με τίτλο «Υπό εξαφάνιση οι υγρότοποι της Αττικής», το οποίο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «FREE SUNDAY» στις 17/10/10 και από το άρθρο «Στρεβλή ανάπτυξη, φονικές πλημμύρες» 8/9/16, του Βαγγέλη Δεληπέτρου, το οποίο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα News24/7)

Α-ΦΥΣΙΚΟΣ και Α-ΒΙΩΤΟΣ, λοιπόν ο… «λειτουργικός» ρόλος-προορισμός για Κηφισό, ρέματα και υγροβιότοπους της Αττικής, όπως.. ΑΠΟΤΥΠΩΘΗΚΕ από τα παραπάνω ρεπορτάζ στις αντίστοιχα… ΑΝΑΓΡΑΦΟΜΕΝΕΣ, ΠΑΡΕΛΘΟΥΣΕΣ – «ΧΘΕΣΙΝΕΣ» ημερομηνίες! ΠΟΙΑ είναι όμως η ΠΑΡΟΥΣΑ τους… «υπόσταση» ΑΡΜΟΔΙΟΙ πολιτικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες-στελέχη των… ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΩΝ-ΣΧΕΤΙΖΟΜΕΝΩΝ υπουργείων και της ΤΟΠΙΚΗΣ αυτοδιοίκησης;

Επίσης, ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗΣ της… «διατηρησιμότητας», ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗΣ ισχύος, των παραπάνω περιγραφέντων κατά ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ «ποσοστό» σύμφωνα με πρόσφατες-«επικαιροποιημένες» πληροφορίες, ΤΙ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ να κάνετε για την… ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ και ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ-ΑΝΑΣΥΣΤΑΣΗ τους; Οι ΑΝΗΣΥΧΟΥΝΤΕΣ, ΕΝΕΡΓΟΙ πολίτες-κάτοικοι της… ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ περιοχής ΜΑΣ αλλά ΚΑΙ της… υπόλοιπης ΑΤΤΙΚΗΣ αναμένουν από εσάς ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ, ΣΑΦΕΙΣ και ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΕΣ απαντήσεις!

Γιατί; Η ΥΓΕΙΑ των Αττικών μας ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ αλλά ΚΑΙ η… ΔΙΚΗ ΜΑΣ, ως… αναπόσπαστα-οργανικά ΜΕΛΗ ΤΟΥΣ, «βρίσκονται» μπροστά σε μία, ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ και «σταθερά», καταγεγραμμένη σοβαρή ΑΠΕΙΛΗ και στις… ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ-ΤΩΡΙΝΕΣ-«ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ» ημερομηνίες!

Και… συνεχίζουμε: «Μελέτη για τη διαχείριση του Κηφισού και την ανάπλαση περιοχών κατά μήκος του ποταμού, κατέθεσε στο ΥΠ.Ε.Κ.Α. και την Ε.ΥΔ.Α.Π. ομάδα επιστημόνων υδραυλικών έργων. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Σκαϊ, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να γίνει πλήρης οριοθέτηση του Κηφισού σε όλο το μήκος του, αλλά και ανανέωση των στάσιμων νερών στο ύψος του Μοσχάτου και του Ρέντη.

Επιπλέον αναφέρουν ότι για τη δημιουργία χώρων πράσινου στο ανοιχτό κομμάτι του Κηφισού, είναι δυνατή η αξιοποίηση των υδάτων από την επεξεργασία των λυμάτων στη βιολογική μονάδα στη Μεταμόρφωση.» (δημοσίευμα από την ιστοσελίδα econews.gr υπό τον τίτλο «Κηφισός: μελέτη για τη διαχείριση του ποταμού» 9/6/2011).

Ξεκίνησε ΚΑΤΙ από τα παραπάνω από το… 2011 μέχρι… σήμερα ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΙ αρμόδιοι; Και ΑΝ ΟΧΙ… γιατί; ΤΟΥΤΩΝ… «δοθέντων» ΛΟΙΠΟΝ και ΠΑΡΑ τα… προαναφερθέντα κακώς κείμενα:

«Επιστρέφει η ζωή στον Κηφισό, κόντρα στις καταστροφικές ανθρώπινες παρεμβάσεις! Είδη μεταναστευτικών πουλιών, ψάρια και άλλους υδρόβιους οργανισμούς εντόπισαν σε σημεία του ποταμού (κυρίως στα όρια των Δήμων Κηφισιάς, Λυκόβρυσης-Πεύκης και Μεταμόρφωσης) οι αρμόδιες υπηρεσίες Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής, στη διάρκεια ελέγχων κατά το τελευταίο εξάμηνο.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ακόμη ότι, σε αντίθεση με τις περσινές αυτοψίες των ελεγκτών, δεν εντοπίστηκαν νεκρά ψάρια, ενώ τα νερά βρέθηκαν καθαρά και διαυγή, χωρίς χρωματισμούς και οσμές. Φαίνεται ότι ο Κηφισός αντέχει, παρά τη ρύπανση.

Γιατί, πέρα από σημάδια αναγέννησης, οι ελεγκτές διαπίστωσαν πλήθος απορρίψεων κάθε είδους απορριμμάτων και υλικών, όπως μεταλλικά δοχεία, πλαστικά μπουκάλια, ελαστικά αυτοκινήτων, έπιπλα, κλαδιά, μπάζα κ.ά. Μοιάζει να επιμένουν τα… ανθρώπινα χέρια που πετούν ό,τι βρουν, όπου βρουν. Όπως προανήγγειλε ο αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα Αθηνών πρόκειται να ενταθούν οι έλεγχοι και οι επιτόπιες αυτοψίες, ενώ θα αυξηθεί και ο ρυθμός των δειγματοληψιών των υδάτων του ποταμού.

Πολύ σύντομα, επισημαίνει, πρόκειται να ξεκινήσει η διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης διατήρησης ενός μοναδικού φυσικού πόρου σπάνιας ομορφιάς και πλούσιας βιοποικιλότητας, με τη συνεργασία αρμόδιων υπηρεσιών και φορέων.» (απόσπασμα από την ιστοσελίδα «efsyn.gr» υπό τον τίτλο «Ο Κηφισός αντέχει τη ρύπανση» 8/6/2017)

Επιτρέψτε στους πολίτες-κατοίκους των γειτονικών περιοχών του Κηφισού να είναι… ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΟΙ απέναντι στις δηλώσεις αυτές, Αντιπεριφερειάρχη του Βόρειου Τομέα, λόγω των… ΠΑΡΕΛΘΟΥΣΩΝ δεκαετιών της… ΚΕΝΗΣ και… ΨΕΥΔΟΥΣ σχετικής υποσχεσιολογίας από προκατόχους σας και… ΟΧΙ ΜΟΝΟ!

Κατά τα λοιπά αναμένουμε ΟΛΟΙ την… ΕΦΑΡΜΟΓΗ-ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ αυτών των ανακοινώσεών σας!

Υ.Γ.1: «Γιατρέ μου, πόσα χρόνια έχει ακόμη ζωή ο πλανήτης μας; Πόσο υγιείς είναι οι λίμνες και τα ποτάμια της χώρας μας;

Για να δοθεί μια απάντηση σε αυτές τις φαινομενικά εύκολες, στην πραγματικότητα όμως πολύ δύσκολες, καθημερινές ερωτήσεις χρησιμοποιούνται σήμερα νέες έννοιες και μεθοδολογίες που διευρύνουν τα όρια των περιβαλλοντικών επιστημών.

Σε αυτό έχει βοηθήσει η διαπίστωση της απόλυτης κυριαρχίας του ανθρώπου στον πλανήτη και έτσι η εξέτασή του ως μέρος του γήινου οικοσυστήματος, αλλά και η κατάλληλη αξιοποίηση της μεθοδολογίας που χρησιμοποιείται από εφαρμοσμένες και ιδιαίτερα ανεπτυγμένες βιολογικές επιστήμες, όπως είναι για παράδειγμα η Ιατρική.»

«Η έννοια της ″υγείας του οικοσυστήματος″ μοιάζει σε αρκετά σημεία με τη σχετικά πρόσφατη έννοια της ″οικολογικής ποιότητας του περιβάλλοντος″. Εκτός του ότι υπάρχει αλληλεξάρτηση, και οι δύο εξετάζουν τη δομή και τη λειτουργία του περιβάλλοντος, χρησιμοποιώντας τους οργανισμούς (βιοδείκτες) ως κύριο διαγνωστικό μέσο. Επιπλέον και στις δύο υπάρχει η έννοια της κατάστασης (άριστη, μέτρια, κακή).

Ως παράδειγμα αναφέρεται η Οδηγία της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (Ε.Κ.) (60/2000) που αναφέρεται στην ″ποιότητα των υδάτων″ και υποχρεώνει όλα τα κράτη-μέλη να κατηγοριοποιήσουν τα υδατικά τους οικοσυστήματα σε μία από τις παραπάνω καταστάσεις-κατηγορίες.

Το ενδιαφέρον και εδώ επικεντρώνεται στην ανάπτυξη νέας μεθοδολογίας, στην οποία συμμετέχουν ενεργά και αρκετοί Έλληνες επιστήμονες. Eρευνητές του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας (ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε.) και του Εθνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.) δημιούργησαν και χρησιμοποίησαν με επιτυχία μια δική τους διαγνωστική μέθοδο για την εκτίμηση της οικολογικής ποιότητας των λιμνοθαλάσσιων και θαλάσσιων οικοσυστημάτων»
(αποσπάσματα από άρθρο του Σ. Ορφανίδη, θαλάσσιου Βιολόγου-ερευνητή, με τίτλο «Ιατρική του Οικοσυστήματος», το οποίο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ»)

Πολιτικοί και υπηρεσιακοί ΑΡΜΟΔΙΟΙ, για την… ΠΟΙΟΤΗΤΑ και ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ των.. ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ και ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ υδάτων της ΑΤΤΙΚΗΣ, έχετε μεριμνήσει για την… ΕΦΑΡΜΟΓΗ της παραπάνω ΟΔΗΓΙΑΣ ΤΗΣ Ε.Κ.; ΕΠΙΣΗΣ, σε… ΠΟΙΟ βαθμό έχετε… ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΕΙ, μέχρι σήμερα, την προαναφερθείσα… ΜΕΘΟΔΟ των ερευνητών του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε και ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.;

Υ.Γ.2: «Από τον Κηφισό μέχρι τον Άγιο Στέφανο, κάτοικοι εννέα Δήμων (Κηφισιά, Νέα Ερυθραία, Εκάλη, Δροσιά, Ροδόπολη, Άνοιξη, Σταμάτα, Διόνυσος, Αγ. Στέφανος) ζουν χωρίς αποχέτευση.» (απόσπασμα από ρεπορτάζ της Δήμητρας Αιγινήτη για την εφημερίδα «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» της 11-11-07)

Υ.Γ.3: «Εκατοντάδες βόθροι αδειάζουν το περιεχόμενό τους στο ποτάμι. Εκεί συγκεντρώνονται ακόμη λύματα βιοτεχνιών και εταιρειών που έχουν γραφεία γύρω από το ποτάμι και όλα αυτά μαζί καταλήγουν στη λίμνη. Ξέρουμε το πρόβλημα, φωνάζουμε χρόνια, αλλά κανένας δε δείχνει να θέλει τη λύση του.» (Παναγιώτης Βορριάς – πρώην Δήμαρχος Αγ. Στεφάνου, αναφερόμενος στον παραπόταμο Βρυσάκι του Κηφισού και στη… ΛΙΜΝΗ ΜΑΡΑΘΩΝΑ!)

«Οι κάτοικοι ακολουθούν την εύκολη διαδικασία ρίχνοντας τα απόβλητα στα ρυάκια του δρόμου. Η μη ύπαρξη στεγανών βόθρων επηρεάζει τους υδροφόρους ορίζοντες, καθώς η ρύπανση μεταφέρεται υπόγεια.» (Ευθύμιος Λέκκας – Καθηγητής Γεωλογικού Τμήματος Πανεπιστημίου Αθηνών)
(Οι δηλώσεις των Παναγιώτη Βορριά και Ευθυμίου Λέκκα αναδημοσιεύονται από την εφημερίδα «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» της 11-11-07)

Υ.Γ.4: «Πέρα από τα στοιχεία που θα βεβαιώσουν ότι το νερό είναι ασφαλές, αναζητούμε τυχόν πειθαρχικές ευθύνες, δημάρχων, προέδρων ή υπαλλήλων δήμων. Το θέμα θα μελετήσουν τα αρμόδια όργανα και αν τα αποτελέσματα που θα προκύψουν είναι επιβαρυντικά, η υπόθεση θα σταλεί στον εισαγγελέα.» (Λέανδρος Ρακιντζής –πρώην Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης (Γ.Ε.Δ.Δ.), στην εφημερίδα «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» της 18-11-07, αναφερόμενος σε ενδεχόμενες… ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ «αρμοδίων» για τα βοθρολύματα που κατέληγαν στη ΛΙΜΝΗ ΜΑΡΑΘΩΝΑ! «Ρίχνονται» και… ΣΗΜΕΡΑ; Πολύ πιθανόν! Καλείται λοιπόν ο/η… ΕΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Γ.Ε.Δ.Δ. να πράξει τα… δέοντα ΤΩΡΑ!

Υ.Γ.5: ΠΟΥ «βρίσκεται» όμως… ΣΗΜΕΡΑ το πρόβλημα-«θέμα» της… ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ, για… «αρκετά» από τα προάστια της βορειοανατολικής Αττικής, δεδομένου ότι τα σχετικά έργα έχουν ξεκινήσει από το… 2011, Υπουργέ Υποδομών, Υπουργέ Περιβάλλοντος, Υπουργέ Υγείας, Περιφερειάρχη Αττικής, Αντιπεριφερειάρχη Βόρειου Τομέα και Δήμαρχοι; ΠΩΣ θα… δράσετε για την… ΕΠΙΛΥΣΗ του παραπάνω… ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΥ ζητήματος και των… ΣΥΝΕΠΕΙΩΝ αυτού;

Υ.Γ.6: Ορισμένες ΠΙΘΑΝΕΣ συνέπειες, ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗΣ λειτουργίας Χ.Υ.ΤΑ. στο Μαύρο Βουνό ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ: «Ο κίνδυνος εν προκειμένω είναι η μόλυνση της Λίμνης Μαραθώνα από τις διαρροές των στραγγιδίων του ΧΥΤΑ προς τον υπόγειο ορίζοντα της περιοχής.

Οι επικρατούντες στην περιοχή άνεμοι (πάνω από 220 ημέρες το χρόνο) είναι ΒΔ, Β και ΒΑ. Συνεπώς, λόγω του υψηλού υψομέτρου της θέσης του ΧΥΤΑ (400 μ. υψόμετρο), οι άνεμοι αυτοί θα διασπείρουν σε μεγάλη έκταση τους αιωρούμενους ρύπους, οσμές, διοξίνες κ.λπ. της περιοχής του ΧΥΤΑ σε ένα ευρύ τόξο γειτονικών Δήμων και Κοινοτήτων (Γραμματικό, Μαραθώνα, Ν. Μάκρη, Διόνυσο, Αγ. Στέφανο κ.λπ.), τον δε υπόλοιπο χρόνο οι Α, Ν, ΝΔ και ΝΑ άνεμοι θα επιβαρύνουν τις υπόλοιπες περιοχές (Αγ. Στέφανος, Αφίδνες, Πολυδένδρι, Καπανδρίτι, Βαρνάβα). Η δυσμενής εμπειρία από τις περιοχές γύρω από τον ΧΥΤΑ των Ν. Λιοσίων είναι επαρκής απόδειξη της παραπάνω επίπτωσης.

Τα μελτέμια που φυσούν τους καλοκαιρινούς μήνες δροσίζουν το Βόρειο, τουλάχιστον, τμήμα του Λεκανοπεδίου. Εάν γίνει ο ΧΥΤΑ στο Μαύρο Βουνό, τα μελτέμια θα διασπείρουν τους ρύπος σε όλο το Λεκανοπέδιο.

Οι παραλίες Αγ. Αποστόλων, Βαρνάβα, Σέσι, Αγ. Μαρίνας (θέρετρο Π.Ν.), αλλά και Σχοινιά, Ν. Μάκρης κ.λπ. μέχρι και τη Ραφήνα είναι ο προορισμός του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού του Βορείου Λεκανοπεδίου κατά τους θερινούς μήνες. Ποιος θα μπορεί να οδηγεί επί ώρες πίσω από εκατοντάδες απορριμματοφόρα για να πλησιάσει αυτές τις παραλίες για μπάνια ή για ένα ταβερνάκι;» (απόσπασμα διαδικτυακού δημοσιεύματος από την ιστοσελίδα www.oxistoxyta.gr)

Είναι γνωστό, επίσης, ότι η συγκεκριμένη ΕΥΡΥΤΕΡΗ περιοχή είναι… ΜΕΙΖΟΝΟΣ τουριστικού ενδιαφέροντος ΑΛΛΑ και ότι «λειτουργεί» εδώ και… δεκαετίες, ως «καταφύγιο» ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ προσιτών θερινών διακοπών! Εύλογα επομένως τα… ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ προς Περιφερειάρχη Αττικής: Έχετε ΣΥΝ-ΥΠΟΛΟΓΙΣΕΙ τους προαναφερθέντες παράγοντες σε αυτήν την απόφασή σας; Μπορείτε να μας διαβεβαιώσετε ότι η εγκατάσταση αυτή θα λειτουργήσει ως Χ.Υ.Τ.Υπολειμάτων και ΔΕΝ θα «εξιλιχθεί» σε… Χ.Υ.Τ.Απορριμάτων σύμμεικτων;

Υ.Γ.7: «Η ανάδειξη των ρεμάτων και όχι το μπάζωμά τους – όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια- είναι στοιχείο βιοκλιματικής αναβάθμισης μιας περιοχής», επισημαίνει ο καθηγητής πολεοδομίας στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (Ε.Μ.Π.) κ. Γιάννης Πολύζος. ″Και ενώ έχει αποδειχθεί επιστημονικώς ότι τα ρέματα έχουν επίδραση στο μικροκλίμα της περιοχής, στην Ελλάδα- σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σε άλλες χώρες της Ευρώπης- τα φορτώνουμε με ολοένα και περισσότερες χρήσεις. Τα ρέματα έχει σημασία να υπάρχουν σαν πράσινες οάσεις και να δρουν σαν κατεβασιά του αέρα από τους ορεινούς όγκους στις πιο πυκνοδομημένες περιοχές″, επισημαίνει ο κ. Πολύζος.» (απόσπασμα από δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» 4-5/7/09)

Υ.Γ.8: «Τέσσερα έργα, συνολικού ύψους 112,1 εκατ. ευρώ, προωθεί η κυβέρνηση για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Δυτικής Αττικής, στις πολύπαθες από τις καταστροφικές πλημμύρες του παρελθόντος περιοχές των Δήμων Ιλίου, Αγίων Αναργύρων και Καματερού.

Όπως επισημαίνει το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων (ΥΠΟ.ΜΕ.ΔΙ.), πρόκειται για βασικές και συμπληρωματικές υποδομές στο έργο της Εσχατιάς, με τη συνδυασμένη κατασκευή των οποίων, μετά από πολλές δεκαετίες ανοίγει νέα περίοδος ασφάλειας και προστασίας των κατοίκων της Δυτικής Αττικής από τις πλημμύρες.»

«Με προγραμματική συνεργασία που υλοποιούν το Υπουργείο ΥΠΟ.ΜΕ.ΔΙ και η Περιφέρεια Αττικής, πάντα στο πλαίσιο του ολοκληρωμένου αντιπλημμυρικού σχεδιασμού, προωθείται το έργο αποκατάστασης και άρσης επικινδυνότητας πρανών στον Κηφισό ποταμό.

Το έργο αφορά επείγουσες εργασίες αποκατάστασης πρανών στον Κηφισό ποταμό (παρά την οδό Λ. Κατσώνη, από Τρείς Γέφυρες μέχρι τεχνικό εκβολής ρέματος Αχαρνών) Περιφέρειας Αττικής για άρση επικινδυνότητας.

Με απόφαση του Υπουργού ΥΠΟ.ΜΕ.ΔΙ ήδη εγκρίθηκαν οι όροι της Προγραμματικής Συμφωνίας μεταξύ του Υπουργείου ΥΠΟ.ΜΕ.ΔΙ και της Περιφέρειας Αττικής, που θα χρηματοδοτήσει την κατασκευή του έργου. Ακολουθεί το αμέσως προσεχές διάστημα η υποβολή του φακέλου του έργου, με μέριμνα της Περιφέρειας Αττικής για τον προσυμβατικό έλεγχο από το Ελεγκτικό Συνέδριο και θα ακολουθήσει η Δημοπράτηση του έργου.

Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 8.610.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένων 492.000 ευρώ για μετατοπίσεις δικτύων κοινής ωφέλειας.»

(αποσπάσματα από το άρθρο «Αντιπλημμυρικά έργα στη Δυτική Αττική προωθεί η κυβέρνηση» 17/5/16, το οποίο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα www.naftemporiki.gr)

«Τρέχουν» τα παραπάνω έργα ΑΡΜΟΔΙΟΙ; Αν… ΟΧΙ, γιατί; Αν… ΝΑΙ, πόσο ΚΟΝΤΑ στον… «τερματισμό» βρίσκονται;

Υ.Γ.9: «Η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του Κράτους και δικαίωμα του καθενός. Για τη διαφύλαξή του το Κράτος έχει υποχρέωση να παίρνει ιδιαίτερα προληπτικά ή κατασταλτικά μέτρα στο πλαίσιο της αρχής της αειφορίας.»

«H χωροταξική αναδιάρθρωση της Χώρας, η διαμόρφωση, η ανάπτυξη, η πολεοδόμηση και η επέκταση των πόλεων και των οικιστικών γενικά περιοχών υπάγεται στη ρυθμιστική αρμοδιότητα και τον έλεγχο του Κράτους, με σκοπό να εξυπηρετείται η λειτουργικότητα και η ανάπτυξη των οικισμών και να εξασφαλίζονται οι καλύτεροι δυνατοί όροι διαβίωσης.»
(αποσπάσματα από το Άρθρο 24 του Συντάγματος της Ελλάδος για την Προστασία του περιβάλλοντος)

Και επειδή «η τήρηση του παρόντος Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων» προκύπτουν τα ακόλουθα ερωτήματα προς όλους τους, αρμόδιους ΑΛΛΑ ΚΑΙ «αναρμόδιους» ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ της χώρας μας: «ΠΟΣΟ» πατριωτισμό «δείχνει» η… ρύπανση, η μόλυνση και η καταστροφή του ΦΥΣΙΚΟΥ περιβάλλοντος της… ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ;

Επίσης, ΠΩΣ συμβιβάζεται η ΘΕΜΙΤΗ επιδίωξη της, ΖΩΤΙΚΗΣ σημασίας, ανάπτυξης για την εξασφάλιση της ΑΞΙΟΠΡΕΠΟΥΣ ΚΑΙ ΙΣΟΤΙΜΗΣ εθνικής μας υπόστασης και συμμετοχής, μέσα σε ένα… ΕΝΤΟΝΩΣ ανταγωνιστικό και ΔΙΑΡΚΩΣ… μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον, με την δια «πράξεων» ή παραλείψεων, ΑΠΑΞΙΩΣΗ-ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ του μεγαλύτερου και σπουδαιότερου ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ της πατρίδας μας, που είναι το… ΦΥΣΙΚΟ και ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ της περιβάλλον;

ΠΟΙΕΣ είναι όμως ΟΙ… ΤΡΑΓΙΚΟΤΕΡΕΣ συνέπειες της καταστροφής, καταπάτησης και αλλοίωσης του ΦΥΣΙΚΟΥ μας περιβάλλοντος;

Οι απώλειες… ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ζωών! Μήνυμα ΛΟΙΠΟΝ προς ΟΛΟΥΣ τους… ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΥΣ, υπηρεσιακούς και πολιτικούς ΗΓΕΤΙΚΟΥΣ-ΔΙΕΥΘΥΝΟΝΤΕΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥΣ της κεντρικής ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ-ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ, της τοπικής ΑΥΤΟδιοίκησης και των σωμάτων ασφαλείας: Η επίκληση, των όποιων, δυσμενών-τοπικών μετεωρολογικών συνθηκών, της κλιματικής αλλαγής, της αυθαίρετης δόμησης και εμπρηστικής ενέργειας ΔΕΝ σας απαλλάσσει ΤΩΝ ΕΥΘΥΝΩΝ ΣΑΣ (υπηρεσιακών, πολιτικών και… ποινικών) περί του επιστημονικού σχεδιασμού, της οργάνωσης και της… ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ μιας έγκαιρης και… ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗΣ πολιτικής ΠΡΟΣΤΑΣΤΙΑΣ της… ζωής ΠΡΩΤΑ και… ΠΑΝΩ από οποιοδήποτε άλλο αγαθό!

Επίσης, ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΕΙΤΕ το συντομότερο… ΔΥΝΑΤΟΝ με τον αναβαθμισμένο, ΠΛΕΟΝ, Οργανισμό Πολιτικής Προστασίας της Ε.Ε. ΑΛΛΑ και εσείς του Ευρωπαϊκού αυτού Οργανισμού, βελτιώστε τη δυνατότητα του Ευρωπαϊκού Αριθμού Έκτακτης Ανάγκης 112, ΩΣΤΕ να γίνεται ΑΥΤΟΜΑΤΟΣ-ΑΜΕΣΟΣ εντοπισμός της τοποθεσίας του ανθρώπου που ΣΑΣ ΤΗΛΕΦΩΝΕΙ, προκειμένου να μην «ΞΟΔΕΥΕΙ» πολύτιμο-ζωτικής σημασίας χρόνο, υπό τις δυσμενείς περιστάσεις που… αντιμετωπίζει, προκειμένου να σας πληροφορήσει… ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ!

Νίκος Κοζώνης (Βιολόγος)