Ψηφίσθηκε εχθές το βράδυ, στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά πλειοψηφία, η τροπολογία του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, σύμφωνα με την οποία αυξάνεται η πρόσκληση υποβολής αντιρρήσεων στους αναρτημένους δασικούς χάρτες, από τις 60 στις 105 ημέρες. Αυτό σημαίνει ότι για περιοχές στις οποίες λήγει σήμερα η προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων, όπως των νομών Μεσσηνίας και Ηλείας, παρατείνεται η διαδικασία έως και τις 7 Μαΐου 2017. Αυτό επιτεύχθηκε με νομοτεχνική βελτίωση που προστέθηκε κατά την διάρκεια της κοινοβουλευτικής συζήτησης, ώστε η διάταξη να καταλαμβάνει και τις εκκρεμείς κατά τις 22 Μαρτίου 2017 διαδικασίες.
Με τη ρύθμιση αυτή δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες να ενημερωθούν για τις υποθέσεις που τους ενδιαφέρουν και να έχουν τον απαραίτητο χρόνο να τεκμηριώσουν την αντίρρησή τους, καθώς και να εκμεταλλευτούν τα εργαλεία που ετοιμάζει το ΥΠΕΝ για την αντιμετώπιση των πρόδηλων σφαλμάτων, την ενημέρωση των χαρτών με τις νόμιμες πράξεις της διοίκησης και τη διευκόλυνση των αγροτών για τη δυνατότητα γεωργικής εκμετάλλευσης των δασικών εκτάσεων.
Περαιτέρω ρυθμίσεις περιλαμβάνουν τον χειρισμό στο δασικό χάρτη των αναδασωτέων εκτάσεων που καταλαμβάνουν και καθαρά διαχρονικά γεωργικές εκτάσεις, κατάσταση η οποία είχε εν μέρει ρυθμιστεί και με εγκύκλιο του ΥΠΕΝ που εκδόθηκε στις 22.2.2017 (Εγκύκλιος 153373/441/22.2.2017 – ΑΔΑ: 61ΤΗ4653Π8-Ω7Θ), την υποχρέωση της διοίκησης να αποστέλλει τον κυρωμένο δασικό χάρτη στον ΟΠΕΚΕΠΕ και στην οικεία Περιφερειακή Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας, καθώς και την οριοθέτηση των αναδασμών στους δασικούς χάρτες.
Η τροπολογία εντάσσεται στο κατατεθέν ν/σ του ΥΠΕΝ «Κύρωση του Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Βιομηχανίας και Ενέργειας της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν για Συνεργασία στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών και της Ενεργειακής Αποδοτικότητας και άλλες διατάξεις», το οποίο επίσης υπερψηφίστηκε, κατά την χθεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας.
“Η πολιτική αλλαγή που φέρνουν οι δασικοί χάρτες είναι καίρια, διότι καταγράφει και συστηματοποιεί σε νόμιμη βάση όλες τις δραστηριότητες οι οποίες γίνονται στη γη, αλλάζοντας τον τρόπο λειτουργίας της κοινωνίας μας. Η ανάρτηση και η κύρωση των δασικών χαρτών ανοίγουν τον δρόμο για το κτηματολόγιο, το δασολόγιο, τον χωρικό σχεδιασμό και τις επενδύσεις που, έως σήμερα, δεν είχαν ξεκάθαρο δρόμο και πλαίσιο”, τόνισε στην ομιλία του ο Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος.