Eνα γιγαντιαίο τμήμα του ορεινού όγκου του Λευκού Όρους, στις ιταλικές Άλπεις, κινδυνεύει με κατάρρευση, προειδοποίησαν οι επιστήμονες, με αποτέλεσμα το κλείσιμο δρόμων και την εκκένωση αγροικιών στην ευρύτερη περιοχή.
«Τμήμα περίπου 255.000 κυβικών μέτρων του παγετώνα Πλανπισιέ, κοντά στην κορυφή του Γκραντ Ζοράς, ενός όρους στα σύνορα Γαλλίας και Ιταλίας, έχει κατακερματιστεί και κινδυνεύει να καταρρεύσει», τόνισε ο Ντανιέλε Τζορντάν, γεωλόγος της Εθνικής Επιτροπής Ερευνών της Ιταλίας, ο οποίος είναι μέλος της ομάδας παρακολούθησης του παγετώνα από το 2013.
Ο Τζορντάν πρόσθεσε ότι οι επιστήμονες παρατήρησαν μια πολύ μεγάλη ρωγμή στον παγετώνα, που ενδεχομένως να καταλήξει στην κατάρρευση τμήματός του, επισημαίνοντας ότι πλέον αυτό που μπορεί να οδηγήσει στη διάσωσή του είναι η διατήρηση χαμηλών θερμοκρασιών, καθώς ένας ψυχρός Οκτώβριος πιθανώς να οδηγήσει στο κλείσιμο της ρωγμής.
Επίσης τόνισε ότι, αν και η δημιουργία της ρωγμής δεν μπορεί να αποδοθεί ολοκληρωτικά στην κλιματική αλλαγή, η αύξηση των θερμοκρασιών, και ιδιαίτερα το πολύ ζεστό καλοκαίρι που πέρασε, σίγουρα ενίσχυσε τη συχνότητα τέτοιων φαινομένων, αποσταθεροποιώντας τον παγετώνα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ οι ειδικοί επισημαίνουν ότι αν εξακολουθήσουν οι σημερινές κλιματολογικές τάσεις, οι Άλπεις δεν θα έχουν ίχνος πάγου έως το 2100.
Ο Ντανιέλ Φαρινότι, εκ των συντακτών της έκθεσης, τόνισε ότι η κατάσταση των παγετώνων των ευρωπαϊκών Άλπεων και η εξέλιξή τους είναι μια από τις σαφέστερες ενδείξεις των συντελούμενων μεταβολών του κλίματος.
«Οι παγετώνες σίγουρα κινδυνεύουν, αλλά ακόμα και σήμερα υπάρχει μια αδρή ελπίδα ότι μπορούμε να τους διασώσουμε», κατέληξε.