Αποκαλύψεις για την βασιλική οικογένεια του Βελγίου με καθυστέρηση 74 ετών!

Ενώ το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου πλησίαζε η βασίλισσα Βιλελμίνη της Ολλανδίας έκλεισε μια συμφωνία με τους Ναζί με σκοπό να σώσει τη Βελγική βασιλική οικογένεια, σύμφωνα με ημερολόγια του υπουργού Εξωτερικών της βασίλισσας, Ελκο Νίκολας φαν Κλέφενς, που κυκλοφόρησαν σήμερα με τον τίτλο «Μεγαλειοτάτη, δεν γνωρίζετε την πραγματική ζωή».

Αν και περί τα τέλη Μαρτίου του 1945, το Βέλγιο και η νότια Ολλανδία είχαν απελευθερωθεί από τις συμμαχικές δυνάμεις, ο βασιλιάς Λεοπόλδος Γ΄ κρατείτο ακόμη στην Αυστρία.

Η μητέρα του φοβόταν ότι οι Ναζί θα σκότωναν τη βασιλική οικογένεια, έτσι η βασίλισσα Βιλελμίνη ζήτησε από τον υπουργό να διερευνήσει, με τη μεσολάβηση του Βατικανού, αν ήταν εφικτό να ανταλλαγούν υψηλόβαθμοι Ναζί με τον βασιλιά Λεοπόλδο και την οικογένειά του, σύμφωνα με τον Ολλανδό ιστορικό, Μάικλ Ρίμενς που δημοσίευσε τα ημερολόγια.

Οι εν λόγω αποκαλύψεις ρίχνουν φως στο πως ανώτατοι Ναζί αξωματούχοι προσπαθούσαν να διαπραγματευτούν τη διαφυγή τους από την Ερυρώπη τις τελευταίες μέρες του πολέμου, καθώς αρκετοί ήταν αυτοί που κατάφεραν να διαφύγουν στην Λατινική Αμερική, όπως ο Άντολφ Άιχμαν, Γιόζεφ Μένγκελε και Κλάους Μπάρμπι.

Η βασίλισσα Βιλελμίνη της Ολλανδίας

Μέχρι σήμερα δεν γνωρίζαμε ότι υπήρξε ολλανδική εμπλοκή σε αυτή την εξέλιξη της ιστορίας, δήλωσε o κ. Ρίμενς, σύμφωνα με το BBC.

Σύφωνα με τον Ολλανδό ιστορικό, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ένα γράμμα της βασίλισσας της Ολλανδίας στον βασιλιά Γεώργιο ΣΤ’ του Ηνωμένου Βασιλείου στο οποίο αναφέρεται το ενδεχόμενο ανταλλαγής της μητέρας της βασίλισσας του Βελγίου.

«Προσφέρθηκε με την πίστη ότι τους Γερμανούς τους έχει προσεγγίσει ο Ερυθρός Σταυρός με το αίτημα να αφήσουν τουλάχιστον τα παιδιά να πάνε στην Ελβετία.

Οι Γερμανοί απάντησαν θα ήταν δυνατό για τα παιδιά και τον Λεοπόλδο να πάνε στην Ελβετία εάν οι Ελβετοί έδιναν παρόμοιες εγκαταστάσεις στους ναζιστές αρχηγούς».

Καθώς πολλοί Βέλγοι διαφωνούσαν με την επιστροφή του βασιλιά Λεοπόλδου Γ΄ λόγω της αμφιλεγόμενης στάσης του κατά τη διάρκεια του πολέμου, εκείνος εγκαταστάθηκε μαζί με την οικογένειά του στην Ελβετία και το 1951 παραιτήθηκε από τον θρόνο, υπέρ του γιου του, Μποντουέν.

Παρότι παρεμένει άγνωστο τι κατάληξη είχε το αίτημα της Βιλελμίνης. Η βασιλική οικογένεια του Βελγίου απελευθερώθηκε τελικά από τους Αμερικανούς τον Μάιο του 1945.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, BBC.