Καταργήθηκε οικογενειακός τάφος ευεργετών της Παλλήνης γιατί «παρήλθαν τα χρόνια!»

Μια ενδιαφέρουσα ιστορία με πολλές σελίδες και αρκετές υποσημειώσεις. περιέχονται στον φάκελο με την ονομασία, «Οινοποιείο Πέτρου» επί το ακριβέστερο, «Μουσείο και Κέντρο Οινικής Παράδοσης και Πολιτισμού» όπως ήταν υποχρεωμένος να αποκαλεί ο Δήμος Παλλήνης το ακίνητο που του εκχωρήθηκε από το ελληνικό δημόσιο στις 9 Οκτωβρίου 2000.

Αφορμή για την ανάσυρση του Φακέλου «Οινοποιείου Πέτρου» από τα αρχεία του έντυπου «Νεολόγου» -ακολουθεί τις επόμενες ώρες κατατοπιστικό, αποκαλυπτικό άρθρο- μια «ιεροσυλική» απόφαση της Δημοτικής Αρχής του κ. Αθ. Ζούτσου την οποία το Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισε ομόφωνα στις 4 Απριλίου 2017 δίχως η πλειοψηφία του να γνωρίζει τι ακριβώς ….είχε ψηφίσει! (Ναι, ακριβώς, έτσι!)

Στην επίμαχη συνεδρίαση του Δ.Σ το 2017, το θέμα ήταν εγγεγραμμένο ως «Ανάκληση άδειας τάφου» από το νεκροταφείο Παλλήνης, ήταν καταχωρημένο στις τελευταίες σειρές της ημερήσιας διάταξης, όταν, δηλαδή, τα θέματα «εγκρίνονται με ταχύτητα δορυφόρου» λόγω προχωρημένου της ώρας, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι υπέθεσαν ότι η ανάκληση αφορούσε τάφο με εξαντλημένο το χρόνο διατήρησης του στο νεκροταφείο Παλλήνης και με ήρεμη τη συνείδηση «αποφάσισαν την κατάργηση του.

Ασφαλώς και όφειλαν τόσο ο κ. Α. Ζούτσος όσο και ο πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Κ. Σμέρος να είχαν ενημερώσει το Δ.Σ. «περί τίνος ακριβώς πρόκειται» γιατί, αυτοί, πράγματι, γνώριζαν δεδομένου ότι είχαν στα χέρια τους το εισηγητικό του αρμόδιου αιρετού που είχε την ευθύνη των κοιμητηρίων του Δήμου.

Αμφότεροι, όμως και για δικούς τους λόγους, απέφυγαν να ενημερώσουν τους εναπομείναντες στην αίθουσα, Δημοτικούς Συμβούλους και η συνεδρίαση έληξε λίγα λεπτά της ώρας αργότερα, δίχως να γίνει αντιληπτή η σοβαρή απρέπεια που διαπράχθηκε.

Τα χρόνια πέρασαν και μόλις τον περασμένο μήνα το ζήτημα ανακινήθηκε από τον πρώην Δήμαρχο Παλλήνης κ. Σπ. Κωνσταντά, οποίος δέχθηκε, αν και δεν είχε ευθύνη γιατί το 2017 δεν συμμετείχε στο Δ.Σ. Παλλήνης, τις έντονες διαμαρτυρίες συγγενών και άλλων πολιτών για την χωρίς καμία πρότερη ειδοποίηση ή σχετική ενημέρωση, κατάργηση του τάφου των Ιωάννη και Μαρίας Πέτρου.

Οι αποβιώσαντες, όσο ήταν στη ζωή, προσέφεραν την περιουσία τους στο ελληνικό δημόσιο, τμήμα της οποίας, μεταβιβάστηκε στις 9 Οκτωβρίου 2000 στο Δήμο Παλλήνης και με τη δέσμευση να μετονομαστεί «Μουσείο και Κέντρο Οινικής Παράδοσης και Πολιτισμού.»

Τούτων, δοθέντων, το να αποφασίζεις την κατάργηση τάφου οικογένειας που προσέφερε στο ελληνικό δημόσιο και στην γενέτειρα της, την περιουσία της, αν, μη, τι άλλο, συνιστά ιεροσυλία βαριάς μορφής και παράλληλα υποχρέωση έκφρασης δημόσιας συγνώμης προς τους πολίτες της δημοτικής ενότητας Παλλήνης.

Σήμερα, Τρίτη, 16 Φεβρουαρίου 2012, συνεδριάζει διαδικτυακά το Δημοτικό Συμβούλιο Παλλήνης με 8ο θέμα «το υπ’ αριθμ. πρωτοκόλλου 38809/28-12-2020 αιτήματος Δημοτικών Συμβούλων Παλλήνης» με απλά λόγια, η συζήτηση πρότασης 11 Δημοτικών Συμβούλων της αντιπολίτευσης για άρση της απόφασης καταστροφής του μνημείου Πέτρου και αποκατάστασης του με έξοδα του Δήμου.»

Ευκαιρία για τη Δημοτική Αρχή και τον πρόεδρο του Δ.Σ. κ. Κ. Σμέρο εκτός της δημόσιας συγνώμης προς τους πολίτες της πόλης αλλά και προς το σώμα των Δ.Σ. το οποίο παγίδευσαν το 2017 με την αιδήμονα σιωπή τους, να υποστηρίξουν με πνεύμα θετικό την πρόταση των 11 συναδέλφων τους, αμβλύνοντας τις παρενέργειες ενός μεγάλου λάθους γιατί έτσι καταγράφηκε στο συλλογικό υποσυνείδητο αυτής της πόλης.

Η επιστολή/αίτημα των 11 Δημοτικών Συμβούλων της αντιπολίτευσης

Προς τον Πρόεδρο του Δ.Σ Παλλήνης

Με αφορμή την ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του πρώην Δημάρχου Παλλήνης κ. Κωνσταντά σχετικά με την κατάργηση του τάφου και την καταστροφή του μνημείου Πέτρου αιτούμεθα όπως με την διαδικασία του ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝΤΟΣ συγκαλέσετε Δ.Σ. δυνάμει του άρθρου 74 του Ν.3852/2010 με θέμα συζήτησης την «Ανάκληση της υπ αριθ. 93/2017 απόφασης του Δ.Σ του Δήμου Παλλήνης και αποκατάσταση του μνημείου με έξοδα του Δήμου».

Το αίτημα μας αυτό κ. Σμέρο πηγάζει από το γεγονός ότι κατά την λήψη της απόφασης την 4-4-2017 δεν μας ενημερώσατε κατά την εισήγηση σας ότι ο τάφος αυτός αφορά τους αείμνηστους ιδιοκτήτες του οινοποιείου ΠΕΤΡΟΥ (γεγονός που γνωρίζατε ως προερχόμενος από την Παλλήνη) και οι οποίοι άφησαν όλη την ακίνητη περιουσία τους στο Ελληνικό κράτος και στον Δήμο Παλλήνης.

Επίσης δεν μας ενημέρωσε ούτε ο κ. Ζούτσος ο οποίος γνώριζε για ποια άτομα (ευεργέτες) αφορά το θέμα.

Με την απόφαση μας αυτή θα τιμήσουμε ως Δημοτική Αρχή τους ανθρώπους που απλόχερα πρόσφεραν με την δωρεά τους στην Παλλήνη.

Παλλήνη 24-12-2020

Οι συνυπογράφοντες την παρούσα Δημοτικοί Σύμβουλοι:

  1. Σπυρίδων Κωνσταντάς, πρ. Δήμαρχος Παλλήνης
  2. Θεόδωρος Σμυρλιάδης
  3. Τριαντάφυλλος Κουτσικούρης
  4. Παναγιώτης Μερτύρης, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης
  5. Φιλίτσα Δασκαλάκη
  6. Αθανάσιος Οικονόμου
  7. Νεκτάριος Καλατζής
  8. Παναγιώτης Χριστοφιλέας
  9. Ηλίας Περδίκης
  10. Κωνσταντίνος Μήλας
  11. Καρκούλιας Δημήτριος