Στην κατάργηση του οικογενειακού τάφου της ευεργέτιδας Μαρίας Πέτρου και στην καταστροφή γλυπτού επί της επιτύμβιας πλάκας του, αναφέρεται σε ανακοίνωση του, ο Σύλλογος παλαιών κατοίκων Παλλήνης, «Ο Παλληνεύς», ζητώντας από την Δημοτική Αρχή της πόλης, την άμεση ανάκληση της σχετικής απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Παλλήνης (2017) και παράλληλα την αποκατάσταση του μνήματος στην αρχική του μορφή.
Για το θέμα που εύλογα προκάλεσε πολλές αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία, ασχολήθηκε ο “Νεολόγος” σε προηγούμενες αναρτήσεις του και αναμένεται να συζητηθεί αύριο, Παρασκευή, 19 Φεβρουαρίου στο Δημοτικό Συμβούλιο Παλλήνης σε διαδικτυακή συνεδρίαση.
Η ανακοίνωση του Συλλόγου
Στις 04/04/2017 με αριθμ.093/2017 πάρθηκε μία απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Παλλήνης, περί κατάργησης οικογενειακού τάφου του Ιωάννη Πέτρου του Πέτρου που βρίσκεται στο Ο.Τ.18 αριθμ.54 στο δημοτικό κοιμητήριο Παλλήνης.
Στον ίδιο χώρο είναι ενταφιασμένη και η Μαρία Πέτρου του Πέτρου, μία γυναίκα η οποία έχει συνδέσει άρρηκτα το όνομά της με την πόλη μας και είναι υποχρέωση όλων μας όσων ζούμε και αναπτύσσουμε τις ζωές μας μέσα σ΄ αυτή την πόλη να γνωρίζουμε. Ας ξεκινήσουμε όμως από την αρχή.
Η Μαρία Πέτρου μέσω της υπ΄ αριθμ 7216 δημόσιας διαθήκης δώρησε όλα όσα της ανήκαν και όλα όσα δημιούργησε σε όλη της την ζωή στους σημαντικούς άλλους.
Ποιοι είναι αυτοί οι άλλοι; To ελληνικό Δημόσιο, ο Δήμος Παλλήνης και οι κάτοικοι της Παλλήνης.
Τι ωραιότερο, τι μεγαλύτερο και τι πιο ολοκληρωμένο από την προσφορά όλης της ζωής του ανθρώπου στα χέρια των συνανθρώπων και συμπολιτών του; Και αναρωτιόμαστε:
Τι σημαίνει για όλους εμάς πολιτισμός ,τι σημαίνει για όλους εμάς διαβιώ δημοκρατικά, τι σημαίνει έχω την μνήμη της γενιάς μου και του λαού μου;
Τι σημαίνει τελικά ιστορική μνήμη; Την έχουμε; Και όσοι την έχουμε την διαδίδουμε ή την κρατάμε για τον εαυτό μας; Γιατί εάν η ιστορική μνήμη είχε διαδωθεί και αν οι πολίτες γνώριζαν, θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν θα είχαμε να κουβεντιάζουμε τέτοιες ανίερες πράξεις. Καταλήγουμε λοιπόν σε ένα βασικό ερώτημα :
Είναι ο πολιτισμός και κατ΄επέκταση η μνήμη του απαραίτητη για την διαβίωση των κοινωνικών ομάδων ; Και αν είναι ποιος είναι ο ρόλος της ‘’ πολιτείας ‘’ ; Επειδή λοιπόν εμείς απαντάμε θετικά στα παραπάνω ερωτήματα ,έχουμε να θέσουμε ένα τελικό ερώτημα.
Τι κάνει η “πολιτεία” για να στηρίξει και να διατηρήσει την ιστορική μνήμη και να την μεταλαμπαδεύσει στις επόμενες γενιές ;
Η απάντηση δική σας.
Και κάτι τελευταίο. Παρακαλούμε θερμά την δημοτική αρχή να διορθώσει άμεσα την καταστροφή του μνημείου και να το δωρήσει στην ιστορική μνήμη των κατοίκων, σαν έναν ελάχιστο φόρο τιμής σε μία γυναίκα που ευεργέτησε τον τόπο της.
Και μία πρόταση. Σταματήστε τις εκταφές στο παλαιό κοιμητήριο των προγόνων μας, των ανθρώπων που έζησαν στον τόπο αυτό πριν από 200 περίπου χρόνια και που συνέχεια τους είναι οι γονείς μας και εμείς. Οι μνήμες στον χώρο αυτό είναι πολλές για όλους τους παλληνιώτες.
Και δεν θέλουμε να χάσουμε την μνήμη μας, την χρειαζόμαστε για να βαδίσουμε εμείς και όλοι όσοι έρχονται μετά από εμάς πάνω σε γραμμές που χαράχθηκαν από όλους αυτούς που αγάπησαν την Παλλήνη και που εμείς σήμερα δυστυχώς με τις πράξεις μας δείχνουμε ότι ξεχνάμε.
Και κάτι ακόμα. Ο Παλληνέας έχει αποστείλει την με αρ. πρωτ. 58 επιστολή- για το θέμα ‘’Ιωάννης και Μαρίας Πέτρου’’, στον Δήμο Παλλήνης με την παράκληση ενημέρωσης όλων των δημοτικών συμβούλων.
Είμαστε βέβαιοι για την θετική ανταπόκριση της δημοτικής αρχής.»
Το Δ.Σ του ΠΑΛΛΗΝΕΑ