Δημοτική αρχή Βριλησσίων: παραμένουμε προσηλωμένοι στην εφαρμογή του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων

Σε απάντηση της δημοτικής παράταξης Βριλησσίων “Δράση” σε σχέση με τη λειτουργία του αμαξοστασίου και των στοιχειωδών αναγκών εξυπηρέτησης της υπηρεσίας καθαριότητας-ανακύκλωσης στην πρώην Ναυτική Βάση, η Δημοτική Αρχή του Ξένου Μανιατογιάννη, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία -μεταξύ άλλων- τονίζεται, ότι, “ο Δήμος Βριλησσίων προσπερνάει τον λαϊκισμό, και παραμένει προσηλωμένος στους Εθνικούς Στόχους για Κομποστοποίηση και Ανακύκλωση στην Πηγή.”

Ακολουθεί η πλήρης ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής:

Σε ανακοίνωσή της η παράταξη του Δημοτικού Βριλησσίων, «Δράση» επιλέγει να επιμένει σε ένα θέμα που κρίνει ότι την εξυπηρετεί για επικοινωνιακή εκμετάλλευση, σε σχέση με τη λειτουργία του αμαξοστασίου και των στοιχειωδών αναγκών εξυπηρέτησης της υπηρεσίας καθαριότητας-ανακύκλωσης στην πρώην Ναυτική Βάση.

Αυτή τη φορά, ανακατεύοντας χωρίς καμία συνοχή και νόημα πρόσωπα και πράγματα αλλά και (δυστυχώς για τα στελέχη της) μεταχειριζόμενη πρακτικές «παπαράτσι», επικεντρώνει την κριτική της σε μια κοινή διαδικασία κάθε δήμου που αφορά σε μια δειγματοληψία αξιολόγησης των ανακυκλώσιμων για την αποτύπωση περιοδικών υπηρεσιακών στατιστικών στοιχείων και την εξαγωγή αναγκαίων συμπερασμάτων για την πορεία και τη δημιουργία προτάσεων επικαιροποίησης του ομόφωνα ψηφισμένου δημοτικού σχεδιασμού διαχείρισης απορριμμάτων (ΤΣΔΑ) και των εφαρμοζόμενων προγραμμάτων Ανακύκλωσης στην Πηγή του Δήμου Βριλησσίων.

Κάτι που άλλωστε εν τέλει αναφέρεται, μεταξύ πολλών άλλων, και στην ίδια την ανακοίνωσή της δημοτικής παράταξης, σύμφωνα με την περιγραφόμενη σε αυτή ενημέρωση που έλαβε κι ο επικεφαλής της για το θέμα.

Ενημέρωση που αντίθετα με τα γραφόμενα, κι όπως θα εξακολουθήσουμε από την πλευρά μας να κάνουμε και στη συνέχεια, δίνεται σε κάθε ευκαιρία και σχετική συζήτηση (και το ίδιο θα γινόταν εάν έθετε πρώτα στο δημοτικό συμβούλιο και τα αναφερόμενα στη συγκεκριμένη ανάρτησή της), μέσω σχετικών απαντήσεων των αρμόδιων εκπροσώπων της δημοτικής αρχής στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, με νηφαλιότητα, ψυχραιμία και με αποκλειστικό γνώμονα το συμφέρον του δήμου και των δημοτών των Βριλησσίων.

Το δημοτικό συμβούλιο δε είναι το κατεξοχήν κατάλληλο όργανο για δημοκρατική συζήτηση και επεξεργασία των θεμάτων, αντί τέτοιου είδους επικοινωνιακών φωτοβολίδων για λαϊκή κατανάλωση.

Τα υπόλοιπα είναι αδιέξοδες υπερβολές και ανεπιτυχείς ασκήσεις υποβάθμισης και μηδενισμού του έργου της δημοτικής αρχής.

Προσοχή στις ανίερες συμμαχίες…

Ο κ. Τσούτσιας και η «Δράση» εξακολουθούν να συντάσσονται με τις πλέον αντιδραστικές και «κίτρινες» δυνάμεις του δημοτικού συμβουλίου.
Τους ευχόμαστε καλή συμπόρευση με τους συμμάχους που διαλέγουν να συμπαρατάσσονται, αλλά ας μην ξεχνούν ότι οι δημότες τους εξέλεξαν σε ένα δημοτικό συμβούλιο Απλής Αναλογικής με Δήμαρχο τον Ξένο Μανιατογιάννη, για να διοικηθεί ο δήμος σε ένα προγραμματικό πλαίσιο που υπηρετεί τον Άνθρωπο και το Περιβάλλον.

Εμείς, σε αντίθεση με όσα μέχρι τώρα επιλέγουν, σε αυτό τον δρόμο τους θέλουμε και τους καλούμε να συμπορευτούμε, γιατί πιστεύουμε στη δημοκρατική συνεννόηση και συνεργασία των δημοτικών παρατάξεων που ορίζουν την παρουσία τους ως αυτοδιοικητική (αντί ως κομματική) και, κυρίως, γιατί αυτό όρισαν οι δημότες με την ψήφο τους στις πρόσφατες εκλογές που ανανέωσαν την εμπιστοσύνη τους στη δημοτική αρχή.

Αταλάντευτοι στον σχεδιασμό και στις στρατηγικές συμμαχίες

Σε ό,τι αφορά στην πολιτική διαχείρισης των απορριμμάτων, η δημοτική αρχή παραμένει προσηλωμένη στην εφαρμογή του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων, με δημόσια διαχείριση και με Διαλογή στην Πηγή, ακόμα περισσότερο τώρα που τόσο η νέα κεντρική και περιφερειακή διοίκηση (κυβέρνηση-περιφέρεια) όσο και όλοι οι συναρμόδιοι φορείς για την Ανακύκλωση υιοθετούν πια ενθέρμως το παράδειγμα που στην πράξη εφαρμόζει τα τελευταία χρόνια ο Δήμος Βριλησσίων.

Σε αυτή την προσπάθεια, συμπαραστάτης και αρωγός υπήρξε – και ευελπιστούμε ότι θα παραμείνουμε άρρηκτα συνδεδεμένοι μαζί και στο μέλλον, ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) για τη διαχείριση απορριμμάτων, μέσω των δυνατοτήτων του εργοστασίου του (ΕΜΑΚ) στην Κομποστοποίηση και στην Ανακύκλωση και φυσικά με την ουσιαστική συνδρομή των υπηρεσιακών και των αιρετών στελεχών του.

Ως Δήμος, επενδύουμε στη συνεργασία με όλους τους συναρμόδιους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και γενικότερα της Πολιτείας για την Ανακύκλωση.
Επενδύουμε στις προωθητικές για το περιβάλλον και την οικονομία πολιτικές τους, καθώς και στους ανθρώπους τους που τις υλοποιούν, ανεξαρτήτως πολιτικών καταβολών και πεποιθήσεων.

Δήμος και δημότες έχουμε πετύχει πολλά για το περιβάλλον και συνεχίζουμε

Ο Δήμος μας τα τελευταία χρόνια έχει σημειώσει σημαντικές επιτυχίες στη διαχείριση των απορριμμάτων.

Σε σύνολο περίπου 14.000 τόνων απορριμμάτων ετησίως, περί τους 8.000 τόνους (54%) επεξεργάζονται σε προγράμματα κομποστοποίησης και ανακύκλωσης και περί τους 4.000 τόνους (36%) – δηλαδή 230 επεξεργασίας και 158 κιλά χωριστής συλλογής αντίστοιχα από τα 440 κιλά ετήσιας παραγωγής απορριμμάτων ανά κάτοικο – συλλέγονται πια χωριστά, με τη συμβολή των δημοτών του Δήμου Βριλησσίων, από την υπηρεσία καθαριότητας-ανακύκλωσης και ακολούθως ανακυκλώνονται ή μετατρέπονται σε καλής ποιότητας κομπόστ.

Η ταφή των απορριμμάτων των Βριλησσίων έχει περιοριστεί, συνεπώς, σχεδόν στο μισό του συνόλου παραγωγής.

Επόμενος στόχος, στη διάρκεια του 2020 και στη συνέχεια, να πετύχουμε 50% χωριστή συλλογή και ανακύκλωση-κομποστοποίηση του συνόλου των απορριμμάτων μας και μείωση της ταφής των δημοτικών μας απορριμμάτων στο 25% της συνολικής ποσότητας που παράγεται.

Αυτό αποτελεί και κορυφαίο Εθνικό στόχο στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων, στον οποίο η χώρα μας παραμένει ουραγός και βρίσκεται εκτεθειμένη συνεχώς, με καταδίκες και αλλεπάλληλα πρόστιμα από το ευρωπαϊκό δικαστήριο.

Αν όλοι μαζί μεγιστοποιήσουμε το ποσοστό των απορριμμάτων που διαχειριζόμαστε μέσω της πρόληψης, επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης, απομένει ένα μικρό υπόλειμμα προς επεξεργασία και ταφή, ενώ το κόστος διαχείρισης για το δήμο μας και τους δημότες μειώνεται σημαντικά.

Η μείωση του κόστους για ταφή απορριμμάτων έχει ήδη οδηγήσει σε μείωση της εισφοράς στον ΧΥΤΑ ως 300.000 ευρώ ετησίως και σε μείωση των δημοτικών τελών που επιβαρύνουν τους δημότες για τη διαχείριση απορριμμάτων κατά -25% τα τελευταία 5 χρόνια.

Όλοι μαζί προχωράμε για ένα καλύτερο παρόν και μέλλον για τον Άνθρωπο και το Περιβάλλον.”