Κλιμάκωση ενεργειών κατά της εκποίησης της παραλίας Αλυκών αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Σαρωνικού

Αλυκές Αναβύσσου

Έκτακτη κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σαρωνικού πραγματοποιήθηκε, σήμερα,  Δευτέρα 12 Ιουνίου, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για τις περαιτέρω ενέργειες ενάντια στα σχέδια της Διοίκησης της ΕΤΑΔ να αφαιρέσει τη διαχείριση της παραλίας Αλυκών Αναβύσσου από τον Δήμο. 

Στη συνεδρίαση ήταν παρόντες οι Βουλευτές της Περιφέρειας Αττικής, κ. Μάκης Βορίδης, Γεωργία Μαρτίνου, Γεώργιος Βλάχος και Αθανάσιος Μπούρας, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής, κ. Πέτρος Φιλίππου, η Περιφερειακή Σύμβουλος Αττικής, κ. Ιωάννα Τσούπρα, οι πολιτευτές κ.κ. Νικόλαος Καντερές, Νικόλαος Αντωνίου και Σταύρος Πετρόπουλος, ο εκπρόσωπος της Τοπικής Επιτροπής του ΚΚΕ, κ. Γιώργος Γεωργαντάκης, ο εκπρόσωπος της Τοπικής Οργάνωσης 3Β, Κρωπίας, Σαρωνικού και Λαυρεωτικής του Ποταμιού κ. Άρης Δημητρίου, καθώς και πλήθος εκπροσώπων τοπικών φορέων και συλλόγων.

Κατά την εισηγητική του ομιλία, ο Δήμαρχος Σαρωνικού, κ. Γιώργος Σωφρόνης ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο για τις μέχρι τώρα ενέργειες του Δήμου και τις εξελίξεις σχετικά με το θέμα, ενώ ακολούθησε συζήτηση και τοποθετήσεις από τους επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων, Δημοτικούς Συμβούλους, βουλευτές, εκπροσώπους κομμάτων και φορέων.

Εγκρίνοντας κατά πλειοψηφία τις προτάσεις του Δημάρχου Σαρωνικού, το Δημοτικό Συμβούλιο έλαβε τις εξής αποφάσεις:

Να υπάρξει διάλογος του Δήμου με την Διοίκηση της ΕΤΑΔ, μόνο επί της πρότασης αξιοποίησης που έχει υποβάλει ο Δήμος Σαρωνικού για την ανάπλαση της παραλίας των Αλυκών.

Να προτείνει ο Δήμος την καταβολή του 20% των μισθωμάτων που θα εισπράττει.

Παράλληλα, αποφασίστηκαν οι παρακάτω ενέργειες ενάντια στην υλοποίηση των σχεδίων της ΕΤΑΔ:

Αναγραφή μηνύματος ενάντια στο ξεπούλημα της παραλίας Αλυκών στις ηλεκτρονικές πινακίδες του Δήμου

Ανάρτηση πανό στην παραλία των Αλυκών, για την ενημέρωση του κοινού.

Παράσταση στα γραφεία της ΕΤΑΔ από τοπικούς φορείς και πολίτες την Τετάρτη 14 Ιουνίου, ανάλογα και με την εκδίκαση του αιτήματος ασφαλιστικών μέτρων που έχει ήδη καταθέσει ο Δήμος Σαρωνικού.

Σύσταση Επιτροπής Αγώνα με συμμετοχή εκπροσώπων όλων των φορέων του Δήμου, με σκοπό τη διεκδίκηση της διαχείρισης της παραλίας των Αλυκών.

Εν κατακλείδι: το Δημοτικό Συμβούλιο ζήτησε από όλους τους πολιτικούς φορείς να στηρίξουν το ομόφωνο ψήφισμα του Δήμου και τις θέσεις της Διαπαραταξιακής Επιτροπής και από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, το οποίο συνεδριάζει σήμερα, Τρίτη, 13 Ιουνίου, “να λάβει σαφή θέση επί του θέματος.”

Η παρέμβαση του Αντιπεριφερειάρχη κ. Πέτρου Φιλίππου

Σε ότι αφορά τους εκπροσώπους της Περιφέρειας Αττικής, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής, κ. Πέτρος Φιλίππου και η Περιφερειακή Σύμβουλος Αττικής, κ. Ιωάννα Τσούπρα, στις τοποθετήσεις τους κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, επιβεβαίωσαν για ακόμα μια φορά τη θέση της Περιφέρειας Αττικής για τις παραλίες, επισημαίνοντας ότι η αρμοδιότητα για τη διαχείριση των ακτών θα πρέπει να περιέλθει στους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι εκ των πραγμάτων και σήμερα έχουν την ευθύνη της διαχείρισης. (καθαριότητα κλπ).

Πρότειναν δε προς το Δημοτικό Συμβούλιο να αιτηθεί προς την ΕΤΑΔ ΑΕ να συνεργαστεί με τον Δήμο Σαρωνικού, με τον ίδιο τρόπο και τους ίδιους όρους με τους οποίους συνεργάστηκε με τους δήμους Αλίμου, Γλυφάδας και Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, σύμφωνα με τις πρόσφατες συμβάσεις που υπόγραψε με τους τρεις δήμους και να μην προχωρήσει στον διαγωνισμό για τη μίσθωση των χώρων στις Αλυκές Αναβύσσου (καντίνες, ξαπλώστρες και ομπρέλες, παρκινγκ κ.α.) που θα σημάνει την πλήρη ιδιωτικοποίηση των παραλιών.