Εγκρίθηκε, σήμερα, από το Ταμείο Παρακαταθηκών η νέα ρύθμιση στεγαστικών δανείων

Την υλοποίηση του προγράμματος νέων ρυθμίσεων δανείων στεγαστικού τομέα, που αποφασίστηκε στο ΚΥΣΟΙΠ της 7ης Ιουλίου 2016, ενέκρινε, σήμερα, το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων..

Όπως αποφασίστηκε, η νέα πολιτική θα έχει έναρξη ισχύος από 1ης Ιουλίου 2016, ώστε να μην απολεσθούν τα δικαιώματα και οφέλη της, από κανένα δανειολήπτη.

Θα ακολουθήσει ανακοίνωση για τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων στις νέες ρυθμίσεις.

Υπενθυμίζεται ότι το Τ.Π.Δ. εκτιμά ότι στο 48% των δανείων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα θα υπάρξει μεσοσταθμική μείωση του επιτοκίου κατά 2,3% και στο 1/3 περίπου αυτών, θα υπάρξει επιπλέον και πάγωμα μέρους του κεφαλαίου.

Το ιστορικό

Σημειώνεται ότι επί χρόνια οι δημόσιοι υπάλληλοι επέλεγαν το ΤΠ&Δ λαμβάνοντας δάνεια με κύριο κριτήριο το ύψος του μισθού που έπαιρνε ο υπάλληλος (δάνειο ανάλογα με τις αποδοχές) και με οροφή αποπληρωμής τα 30 χρόνια. Άλλο κριτήριο ήταν το ηλικιακό (πότε έβγαινε ο υπάλληλος στη σύνταξη) και ένα τρίτο η εμπορική αξία του σπιτιού.

Το ακίνητο υποθηκευόταν, ώστε, ακόμη και σε περίπτωση απόλυσης του υπαλλήλου, να υπάρχει πρόσθετη ασφαλιστική δικλίδα.

Τα δάνεια εξυπηρετούνται με σταθερό επιτόκιο, σε ένα εύρος μεταξύ 4,5% και 6,2%, ενώ σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, όπως πολύτεκνοι, ΑμεΑ κ.λπ., το επιτόκιο ήταν χαμηλότερο. Ο δανειολήπτης, πάντως, δεν είχε τη δυνατότητα διαπραγμάτευσής του.

Τα δάνεια κατέστησαν προβληματικά με το ξέσπασμα της κρίσης και το πρόβλημα άρχισε να διογκώνεται επί θητείας Ευ. Βενιζέλου στο υπουργείο Οικονομικών. Αναγνώρισε μεν την ύπαρξη του προβλήματος, αλλά προέβη σε μια ρύθμιση που αποδείχθηκε ότι δεν έδωσε λύση.

Πάντως, κανένα δάνειο δεν είναι κόκκινο καθώς οι δόσεις αποπληρώνονται με παρακράτηση απευθείας από τον μισθό. Έτσι, αν η δόση είναι 500 ευρώ, κάθε δεκαπενθήμερο ο δανειολήπτης βλέπει 250 ευρώ να έχουν αφαιρεθεί από το εισόδημά του.