Με τον χειρότερο τρόπο άρχισε τον μήνα και το τρίμηνο το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς μην μπορώντας να διαφοροποιηθεί από το άκρως αρνητικό κλίμα των διεθνών αγορών, έκλεισε με σημαντικές απώλειες και πάλι κάτω από τις 540 μονάδες.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 3,91% στις 536,45 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 534,79 μονάδων (-4,21%) και 554,40 μονάδων (-0,70%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 60,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 36,1 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 688 χιλ. τεμάχια.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 4,07%, στις 1.300,75 μονάδες, ενώ στο -2,98% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 728,35 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 10,25% στις 321,90 μονάδες.
Και σήμερα είχαμε μία ακόμη απόδειξη για το πόσο εύθραυστη είναι η ελληνική (και όχι μόνο) αγορά, η οποία δεν μπορεί να αποκτήσει βηματισμό για την ανάκτηση των χαμένων εδαφών του πρώτου τριμήνου.
Ενός τριμήνου που την έφερε στην τρίτη χειρότερη επίδοση παγκοσμίως, με το -39,09% που κατέγραψε, την ώρα μάλιστα που τα σημάδια της τρέχουσας κρίσης άρχισαν να αποτυπώνονται σε αυτήν από τον δεύτερο μήνα του έτους.
Δείγμα του risk off αυτού ήταν και η σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου, κατά την οποία αντλήθηκαν 487,5 εκατ. ευρώ με αυξημένο επιτόκιο στο 0,30%, από 0,05% στην προηγούμενη έκδοση του Φεβρουαρίου. Η ζήτηση κάλυψε 1,35 φορές την προσφορά, από 1,70 φορές στην προηγούμενη δημοπρασία.
Και όλα αυτά την ώρα που η κατάσταση στη χώρα παραμένει ρευστή και τα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων εξακολουθούν να κρατούν παγωμένη την οικονομία.
Πολλές παραγωγικές μονάδες βρίσκονται υπό αναστολή, ενώ ο τουρισμός πιθανόν να χάνει το μεγαλύτερο μέρος της σεζόν του.
Μάλιστα εγχώριοι αναλυτές συμφωνούν ότι η “σκόνη” της πανδημίας έχει θολώσει σημαντικά το τοπίο στην ελληνική αγορά, η οποία αν και εμφανίζει σημαντικές ευκαιρίες, αυτές χάνονται μέσα στην αβεβαιότητα.
Εάν εξαιρεθούν οι αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων, η παρουσία των αγοραστών είναι πολύ αδύναμη, με αποτέλεσμα η αγορά να διαμορφώνεται από τους βραχυπρόθεσμους, οι οποίοι βλέπουν τις επιλογές τους στο πλαίσιο των ημερήσιων διακυμάνσεων.
Βέβαια, η Ελλάδα, κατά την UBS, μπορεί να μετριάσει το σοκ της πανδημίας στην οικονομία της σε κάποιο βαθμό μέσω του μεγάλου αποθέματος ρευστότητας που διατηρεί, αλλά οι αξιολογήσεις της από τους οίκους είναι πιθανό να παραμείνουν στη ζώνη του “BB” και κάτω από το investment grade.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, η ένταξη της χώρα στο έκτακτο QE “θωρακίζει” το κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου και έτσι δεν… ενοχλεί στην τρέχουσα φάση, το γεγονός ότι απομακρύνεται το ορόσημο της “επενδυτικής βαθμίδας”.