ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Γερμανικό δικαστήριο απέρριψε χθες το αίτημα μητέρας προς το Facebook να της επιτρέψει την πρόσβαση στον λογαριασμό της πεθαμένης κόρης της. Στην απόφαση το Εφετείο του Βερολίνου, που ανέτρεψε προηγούμενη δικαστική ετυμηγορία σε πρώτο βαθμό, εξήγησε ότι το δικαίωμα στο απόρρητο των τηλεπικοινωνιών επεκτείνεται και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και προορίζεται μόνο για τα μάτια συγκεκριμένων ανθρώπων.
Το ιδιωτικό απόρρητο παραμένει ευαίσθητο ζήτημα στη Γερμανία εξαιτίας της εκτεταμένης παρακολούθησης από την ανατολικογερμανική Στάζι και τη ναζιστική Γκεστάπο. Οι μνήμες της κατασκοπείας αφυπνίστηκαν με τις αποκαλύψεις του Σνόουντεν το 2013 σχετικά με τον ρόλο των ΗΠΑ. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η μητέρα μιας 15χρονης, η οποία έπεσε και σκοτώθηκε στο μετρό του Βερολίνου το 2012, επιχείρησε να αποκτήσει πρόσβαση στον λογαριασμό της κόρης της για να ανακαλύψει αν η μικρή αυτοκτόνησε ή αν ήταν ατύχημα.
Το Facebook έχει αρνηθεί την πρόσβαση σε λογαριασμούς πεθαμένων, κλειδώνοντάς τους και επιτρέποντας μόνο να λειτουργήσουν ως πίνακας σημειωμάτων μνήμης από συγγενείς και φίλους.
Στα τέλη του 2015, περιφερειακό δικαστήριο του Βερολίνου είχε δικαιώσει τη μητέρα, λέγοντας ότι το συμβόλαιο της 15χρονης με το μέσο κοινωνικής δικτύωσης κληρονομείται από τους γονείς της, με βάση το γερμανικό κληρονομικό δίκαιο. Επιπλέον ανέφερε ότι το δικαίωμα της μικρής στο ιδιωτικό απόρρητο δεν προστατεύεται, αφού ήταν ανήλικη κατά τον χρόνο του θανάτου της και πως εναπόκειται στους γονείς της να προστατεύσουν αυτό το δικαίωμα. Ωστόσο, στη χθεσινή απόφασή του το Εφετείο εξήγησε ότι το δικαίωμα στο ιδιωτικό απόρρητο υπερισχύει του κληρονομικού δικαίου και πως είναι υποχρέωση των γονιών να προστατεύουν τα δικαιώματα της κόρης τους μετά τον θάνατό της. Οι γονείς έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να εφεσιβάλουν εκ νέου την απόφαση.
Υπενθυμίζεται πως το Facebook αντιμετωπίζει μεγάλες αντιδράσεις και πιθανά υπέρογκα πρόστιμα για τον πλημμελή χειρισμό του σε θέματα ρητορικής μίσους και ψεύτικων ειδήσεων. Η επιχείρηση είχε ανακοινώσει στις αρχές του έτους ότι θα εισαγάγει νέα εργαλεία στη Γερμανία για να αντιμετωπίσει το φαινόμενο.
Τον περασμένο μήνα, το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε σχέδια για βαριά πρόστιμα εις βάρος των μεγάλων μέσων κοινωνικής δικτύωσης εάν δεν απομακρύνουν εγκαίρως απρεπή σχόλια και ακατάλληλο περιεχόμενο. Αν οι αναρτήσεις είναι εξόφθαλμα παράνομες θα πρέπει να «αποκαθηλώνονται» εντός 24ώρου, σε πιο σύνθετες περιπτώσεις θα δίνεται διορία μιας εβδομάδας. Πάνω από όλα το σχέδιο νόμου προβλέπει ότι θα πρέπει να υπάρχουν αναγνωρίσιμα πρόσωπα-εκπρόσωποι των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, στα οποία θα μπορεί κάποιος να προσφεύγει εάν αισθάνεται αδικημένος.
«Η εγκληματικότητα που βασίζεται στο μίσος, πλήττει τη συμβίωση, την κουλτούρα διαλόγου και την ελευθερία έκφρασής μας», υπογράμμισε ο υπ. Δικαιοσύνης της Γερμανίας, Χάικο Μάας, υπεραμυνόμενος της πρωτοβουλίας του για τη θέσπιση κανόνων στο Διαδίκτυο. Ορισμένοι επικριτές των νέων διατάξεων θεωρούν ότι η πίεση στα σόσιαλ μίντια πρέπει να κλιμακωθεί.
«Το Facebook, το Twitter κ.λπ. δεν έχουν επιδείξει ιδιαίτερη διάθεση για συνεργασία», επισημαίνει η Πέτρα Ζίτε από το Κόμμα της Αριστεράς, μέλος της κοινοβουλευτικής επιτροπής για τον Πολιτισμό και τα ΜΜΕ. Η ίδια καταγγέλλει ότι το σχέδιο νόμου είναι γραμμένο στο πόδι. Η ένστασή της έγκειται στο γεγονός ότι ιδιωτικές επιχειρήσεις θα καλούνται να αποφασίσουν τι πρέπει να σβήσουν και τι όχι.
«Προφανώς αυτές οι εμπορικές επιχειρήσεις έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα με τα γυναικεία στήθη παρά με τη ναζιστική προπαγάνδα», διευκρίνισε. Ο εκπρόσωπος των Πρασίνων, Κόνσταντιν φον Νοτς, ανησυχεί για κάτι άλλο: το ενδεχόμενο υπεραντίδρασης των δικτύων, με αποτέλεσμα να προτιμούν να σβήνουν περισσότερα παρά λιγότερα.