Σε δεκαήμερη δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την ανακύκλωση

Σχέδιο νόμου για την ενίσχυση της ανακύκλωσης στην Ελλάδα έθεσε σε δεκαήμερη δημόσια διαβούλευση το ΥΠΕΚΑ.

Το νομοθέτημα έρχεται με αρκετή καθυστέρηση να ενσωματώσει στην ελληνική νομοθεσία τις βασικές προβλέψεις της κοινοτικής νομοθεσίας για την ανακύκλωση, με πιο ενδιαφέρουσα τη θέσπιση τεσσάρων χωριστών «ρευμάτων» ανακύκλωσης για γυαλί, πλαστικό, χαρτί και αλουμίνιοαντί ενός κοινού για όλα σήμερα, μέσω των μπλε κάδων-.

Επίσης, περιέχει ρυθμίσεις με στόχο τη βελτίωση της λειτουργίας των συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης, τη διασφάλιση της λειτουργίας του ανταγωνισμού στον κλάδο της ανακύκλωσης και γενικώς τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας, που ανάγεται στο 2003.

«Σήμερα, πιο πολύ από ποτέ άλλοτε, απαιτείται μεγαλύτερη εγρήγορση και συντονισμένη προσπάθεια από όλους τους εμπλεκόμενους. Την ίδια την Πολιτεία, που χαράσσει την πολιτική και τον στρατηγικό σχεδιασμό», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης.

«Τα Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΕΔ), που φέρουν την ευθύνη για τη διαχείριση ειδικών ρευμάτων αποβλήτων (όπως συσκευασίες, ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά, μπαταρίες, λάστιχα, ορυκτέλαια κ.ά), την τοπική αυτοδιοίκηση, που έχει την ευθύνη για τη διαχείριση των αστικών αποβλήτων.

Και βέβαια, ακόμη πιο ουσιαστική πρέπει να είναι η συνδρομή του καθενός από εμάς, γιατί το τελικό αποτέλεσμα θα αποτυπώνει στην πράξη την ευαισθητοποίηση όλων, στην εθνική αυτή προσπάθεια».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, ορισμένα ειδικά «ρεύματα» αποβλήτων δεν έχουν τις απαιτούμενες επιδόσεις, παρά τους σημαντικούς πόρους –με τη μορφή ετήσιων εισφορών αλλά και συσσωρευμένων αποθεματικών- που έχουν στη διάθεσή τους τα ΣΕΔ, η χώρα υπολείπεται των ποσοτικών στόχων ανακύκλωσης που έχουν τεθεί με βάση τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι σύμφωνα με στοιχεία που αφορούν στο έτος 2012,

για τις συσκευασίες επιτεύχθηκε ανάκτηση 58,60% του συνόλου αποβλήτων συσκευασίας έναντι του στόχου 60% (έτος στόχος 2011),

ενώ για το γυαλί 54,7% έναντι του στόχου 60% και για τα μέταλλα 38,2% έναντι 50%.

Επιπλέον, έως το 2020, η ανακύκλωση του χαρτιού, γυαλιού, πλαστικών και μετάλλων που προέρχονται από τα αστικά απόβλητα πρέπει να ανέλθει στο 50%.