«Πράσινο φως» για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων

Πηγή: www.efsyn.gr

Παράθυρο για τις νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων που έχουν κατασκευαστεί σε δασικές περιοχές άνοιξε προχθές ο Γιάννης Τσιρώνης, συνδέοντας τη διατήρησή τους με τους δασικούς χάρτες για τους οποίους προανήγγειλε νέο θεσμικό πλαίσιο, που θα παρουσιάσει τις προσεχείς ημέρες, και υποσχέθηκε ότι θα ολοκληρωθούν σε τρία χρόνια.

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος επικαλέστηκε τις περιπτώσεις του Περάματος, της Γλυφάδας και του Γαλατσίου, όπου εντάχθηκαν στο σχέδιο διαμορφωμένοι οικισμοί που βρίσκονταν σε περιοχές οι οποίες ήταν χαρακτηρισμένες δασικές, αλλά είχαν χάσει τον αρχικό χαρακτήρα τους.

Ανέφερε επίσης τη Σαλαμίνα, όπου με στοιχεία του δασαρχείου υπάρχουν 280.000 αυθαίρετα σε δάση.

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης

«Δεν είναι εφικτό να τα κατεδαφίσουμε» τόνισε και αποκάλυψε τη… «δαντέλα»που υπάρχει: ακίνητο έχει αποχαρακτηριστεί με διάφορα «παραθυράκια», αλλά το διπλανό του παραμένει δασικό και έχει εκδοθεί τελεσίδικη απόφαση κατεδάφισης του αυθαιρέτου!

Ο Γ. Τσιρώνης είπε ότι από τους δασικούς χάρτες θα αναδειχθούν οι περιπτώσεις που θα αποχαρακτηριστούν και θα ενταχθούν στο σχέδιο, αλλά με πρόβλεψη για περιβαλλοντικό ισοζύγιο.

«Δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια μας σε πραγματικά προβλήματα» τόνισε και πρόσθεσε ότι τα υπόλοιπα αυθαίρετα σε δάση θα κατεδαφιστούν και θα προβλεφθούν αποζημιώσεις για όσους έχτισαν με οικοδομική άδεια.

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος παρέπεμψε στην αποκεντρωμένη διοίκηση την κατεδάφιση αυθαιρέτων σε δάση για τα οποία ήδη υπάρχουν τελεσίδικες αποφάσεις δικαστηρίων και εμμέσως τάχθηκε υπέρ των αναστολών, σημειώνοντας ότι η προτεραιότητα πρέπει να δοθεί σε παρανομίες που έχουν γίνει σε ρέματα και αιγιαλούς.

Αίσθηση προκάλεσε και η γενική τοποθέτησή του για τα αυθαίρετα. «Δεν λειτούργησε ο νόμος» είπε αναφερόμενος στο θεσμικό πλαίσιο νομιμοποίησης των πολεοδομικών παρανομιών, με το οποίο έχουν υποβληθεί πάνω από 980 χιλιάδες αιτήσεις.

Υποστήριξε ότι αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 10% του συνόλου και υιοθέτησε τους υπολογισμούς του Τεχνικού Επιμελητηρίου, σύμφωνα με τους οποίους το 80% των περίπου 6 εκατ. ιδιοκτησιών στη χώρα μας έχουν κάποια παρανομία, μικρή ή μεγάλη.

Επικαλέστηκε την περίπτωση του Ηρακλείου Κρήτης όπου ολόκληρες συνοικίες είναι εκτός σχεδίου και δεν έχουν υποβληθεί δηλώσεις τακτοποίησης, ενώ αποκάλυψε ότι είναι αυθαίρετο το σύνολο των πολυκατοικιών που βρίσκονται πίσω από το Νομισματοκοπείο, κοντά στη Δ. Πλακεντίας στο Χαλάνδρι.

Βασικό θέμα στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ήταν το νομοσχέδιο για τους δασικούς συνεταιρισμούς, που θα παραμείνει σε διαβούλευση ώς τις 10 Φεβρουαρίου.

Πρόκειται για το γενικότερο σχέδιο της κυβέρνησης να ενισχύσει τους φθίνοντες οικισμούς που βρίσκονται κοντά σε δασικές ζώνες και να δημιουργήσει προϋποθέσεις για προσέλκυση νέων κατοίκων μέσα από ένα πρόγραμμα συνολικού ύψους 100 εκατ. ευρώ.

Ο Γ. Τσιρώνης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι κράτη με μισή δασοκάλυψη από την Ελλάδα εξασφαλίζουν το 2% του ΑΕΠ τους με την ανάπτυξη αυτού του τομέα, όταν η χώρα μας έχει κάτω από 0,5%.

Μίλησε επίσης για «γκρίζα» οικονομία που επικρατεί σήμερα, για συνεταιρισμούς-σφραγίδες και για άτομα που εμπορεύονται τον δασικό πλούτο απασχολώντας ανασφάλιστους εργαζόμενους λόγω των μεγάλων ελλείψεων σε δασοφύλακες.

Νέες δομές

Υποστήριξε ότι αυτή η κατάσταση μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη συγκρότηση νέων δομών, που θα απαρτίζονται από πιστοποιημένους δασεργάτες και με τη λειτουργία συνεταιρισμών που θα έχουν δυνατότητες να επεξεργάζονται τα δασικά προϊόντα.

Ανέφερε ενδεικτικά τα πέλετ και τις μοριοσανίδες και σημείωσε ότι σήμερα, λόγω έλλειψης ενημέρωσης, πολύτιμη ξυλεία γίνεται καυσόξυλα ενώ μπορούσε να αξιοποιηθεί στην κατασκευή επίπλων.

Από στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο γενικός διευθυντής Δασών, Κώστας Δημόπουλος, το 2009 υπήρχαν 810 δασικοί συνεταιρισμοί με 9.300 ενεργά μέλη και τα ετήσια έσοδα του Δημοσίου έφταναν τα 22-23 εκατ. ευρώ, αλλά το 2014 μειώθηκαν στα 9,2 εκατ. ευρώ.