Φορτισμένος επίλογος του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα με εκκλήσεις για επιφυλακή και εγρήγορση

Με έντονη συναισθηματική φόρτιση ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε την ολοκλήρωση των καθημερινών ενημερώσεων των πολιτών μέσω της τηλεόρασης καθώς και τη σταδιακή επιστροφή του στα καθηγητικά και ιατρικά καθήκοντά του.

Σε δραματικούς τόνους αφηγήθηκε την εμπειρία των τεσσάρων τελευταίων μηνών και απάντησε εμμέσως πλην σαφώς σε όσους του επιτέθηκαν ή σχολίασαν αρνητικά τις απόψεις του.

Ο κ. Τσιόδρας προειδοποίησε τους πολίτες πως ο κίνδυνος ελλοχεύει όπως καραδοκεί και ένα δεύτερο κύμα επέλασης της πανδημίας.

Επέμενε πως η τήρηση των μέτρων προστασίας είναι απολύτως απαραίτητη για να αντιμετωπιστεί κάθε ενδεχόμενο επανάκαμψης της απειλής.

Ευχαρίστησε τους συνεργάτες του, τα μέλη της επιτροπής του υπουργείου Υγείας αλλά και όσους αυτούς τους μήνες ήταν υποχρεωμένοι να δίνουν τον αγώνα καθημερινά, είτε στο μέτωπο των νοσοκομείων και της υγειονομικής περίθαλψης είτε στο μέτωπο της αναγκαστικής παρουσίας στην παραγωγική μηχανή της χώρας.

Ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε το τέλος των καθημερινών ενημερώσεων λέγοντας πως έως τα τέλη Μαΐου θα υπάρχουν καθημερινές γραπτές ανακοινώσεις για την πορεία του ιού.

«Τέσσερις μήνες μετά επιστρέφουμε στην κανονικότητα. Θέλω κι εγώ σταδιακά να επιστρέψω στα υπόλοιπα δικά μου καθήκοντα», δήλωσε ο κ. Τσιόδρας.

«Η επιστροφή στην κανονικότητα έχει ξεκινήσει με προσοχή. Ο ιός δεν έχει χάσει την ιδιότητα της διασποράς του. Ιδίως όταν βρει τις κατάλληλες συνθήκες διασπείρεται εύκολα.

Όταν έχω συμπτώματα του ιού πρέπει να ελέγχομαι να ειδοποιώ τους δικούς μου, να απομονώνομαι να παίρνω έγκαιρα και όταν χρειάζεται θεραπεία. Σαν παγκόσμια επιστημονική κοινότητα θαρρείς όλη η Γή έγινε ένα.

Ζήσαμε και ζούμε δύσκολες καταστάσεις.

Χρειαζόμαστε την ταχεία κινητοποίηση των υγειονομικών αρχών και όλης της ιατρικής κοινότητας, της ηγεσίας για να αναγνωρίσουμε τις καλύτερες μεθόδους διάγνωσης πρόληψης και θεραπείας.

Συνεχίζουμε να αναλύουμε τα δεδομένα για τον ιό και τις νοσηλείες, για τη χορήγηση θεραπευτικής χρήσης φαρμάκων στην πατρίδα μας»

«Η επιφυλακή και εγρήγορση για ένα τυχόν δεύτερο κύμα που θα αφορά τον ιό είναι σημαντική».

«Ας ελπίσουμε ότι η συμπεριφορά μας θα παραμείνει καλή με προσήλωση στους κανόνες υγιεινής, με τα μέτρα που λέμε τόσο καιρό και ας ευχηθούμε να μην χρειαστεί να επανέλθουμε σε έκτακτες η τακτικές τηλεοπτικές ενημερώσεις.

Ελπίζω όλοι μαζί να συνεχίσουμε να προχωράμε μπροστά. Εγώ θα κρατήσω την αγάπη σας, που εισέπραξα αυτόν τον καιρό».

«Αναπάντεχα και απροσδόκητα βρέθηκα κοντά σας, τόσο κοντά σας, μέσω του τηλεοπτικού φακού και εν μέσω απαγορευτικού. Και αισθάνθηκα κοντά σας κι ας μην επικοινωνούσαμε με φυσικό τρόπο.

Η επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων είναι πνευματικό εφόδιο. Στην πατρίδα μας, παρά τις απώλειες, ο εχθρός δεν είχε τον τελευταίο λόγο και γι΄αυτό δεν του κάνω τη χάρη να ξανααναφερθώ σε αυτόν.

Η ζωή θα συνεχίσει να νικά.

Αντέξαμε όλοι μαζί. Συγχαρητήρια σε όλους σας».

Επιβεβαιώθηκαν 10 νέα κρούσματα στη χώρα.Ένας ακόμα θάνατος

Τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού που ανακοινώθηκαν σήμερα, Τρίτη 26 Μαΐου, είναι 10 και το σύνολο των περιστατικών στη χώρα μας ανέρχεται πλέον στα 2.892, σύμφωνα με τη σημερινή ενημέρωση του εκπρόσωπου του Υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Σωτήρη Τσιόδρα.

Όπως τόνισε ο κ. Τσιόδρας, οκτώ από τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα συνδέονται πιθανώς με άλλο ήδη γνωστό κρούσμα.

Ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε έναν νέο θάνατο από τον κορωνοϊό στην Ελλάδα και πλέον το σύνολο των νεκρών στη χώρα μας ανέρχεται σε 173.

Εκ των θανόντων οι 52 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 76 έτη, ενώ το 94,8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή ήταν άνω των 70 ετών.

Όπως ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, 18 ασθενείς νοσηλεύονται σε ΜΕΘ διασωληνωμένοι, ενώ 101 έχουν εξέλθει από την εντατική θεραπεία. Από τους διασωληνωμένους ασθενείς, το 83,3 έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω, ενώ η διάμεση ηλικία τους είναι 69 έτη και οι 4 είναι γυναίκες.

Από τα κρούσματα, 628 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.644 με ήδη γνωστό κρούσμα.

Έχουν ελεγχθεί 160.991 κλινικά δείγματα στη χώρα μας.

Τα σενάρια αν δεν είχαμε πάρει έγκαιρα μέτρα – Αποτελέσματα ερευνών

Επικαλούμενος μελέτες, ο κ. Τσιόδρας κατά την ενημέρωση τόνισε ότι εάν η Ελλάδα δεν είχε πάρει έγκαιρα μέτρα σήμερα, αντί για 173 νεκρούς, θα έφτανε να μετρά 13.685.

Μία μείωση των επαφών των πολιτών κατά 20% θα είχε ως αποτέλεσμα οι θάνατοι να διαμορφωθούν στους 7.015.

«Τα χειρότερα σενάρια δεν τα αναφέρω, γιατί έστω και αργά κάποια μέτρα θα τα παίρναμε, αλλά θα ήταν αργά».

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα μας είναι πολύ κάτω από 1% του πληθυσμού.

«Τα αποτελέσματα φαίνονται και είναι κοντά στα αληθινά».

«Καταλυτική ήταν η συμμέτοχη του κόσμου σε αυτήν την επώδυνη και φιλότιμη προσπάθεια. Οι αριθμοί μας, που λένε την αλήθεια, λένε πως τα μέτρα και το επώδυνο απαγορευτικό οδήγησαν σε μείωση κατά 80% της διασποράς του ίου και ήταν η κύρια αιτία που δεν θρηνήσαμε περισσότερες απώλειες στην πατρίδα μας».

Εν συνεχεία, παρέθεσε τα έως τώρα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί από δύο έρευνες σχετικά με τον κορωνοϊό που γίνονται στην Ελλάδα.

Στη μία έρευνα, εξετάστηκαν 3.400 αιμοδότες και τα 24 από τα δείγματα βγήκαν θετικά, δηλαδή το 0,7%.

Η δεύτερη έρευνα εξέτασε 2.569 δείγματα, εκ των οποίων τα 9 ήταν θετικά, δηλαδή το 0,35%.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, ο δείκτης R0 στη χώρα μας παραμένει αρκετά κάτω από 1%.