Πλήρες άνοιγμα του επαγγέλματος των φαρμακοποιών προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Υγείας που κατατέθηκε στη Βουλή την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2017 Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, «άδεια φαρμακείου χορηγείται:
Σε φυσικά πρόσωπα που έχουν την ιδιότητα του φαρμακοποιού
Σε φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν την ιδιότητα του φαρμακοποιού
Σε συνεταιρισμούς μέλη της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδας».
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιούλιο ακυρώθηκε από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) υπουργική απόφαση, η οποία προέβλεπε, μεταξύ των άλλων, ότι μπορούσαν να ιδρυθούν φαρμακεία από μη αδειούχους φαρμακοποιούς, υποχρεωτικά υπό εταιρική μορφή (Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης), αρκεί ένα μέλος να είναι φαρμακοποιός και να έχει μετοχικό μερίδιο 20%.
Το Ανώτατο Δικαστήριο δεν είχε μπει στην ουσία της υπόθεσης καθώς είχε κρίνει ότι οι προϋποθέσεις ίδρυσης φαρμακείων και τα θέματα του επαγγέλματος του φαρμακοποιού, ρυθμίζονται μόνο με νόμο ή Προεδρικό Διάταγμα, ώστε να μην υπάρχει νομικό κώλυμα.
Μετά απο πιέσεις των θεσμών για να προχωρήσει το θέμα, η σημερινή τροπολογία παραπέμπει σε Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο αναμένεται να εκδοθεί το επόμενο χρονικό διάστημα.
Παράλληλα, όσον αφορά το εταιρικό πλαίσιο, θεσπίζει ότι ο κάτοχος άδειας μπορεί να λειτουργήσει το φαρμακείο, είτε ως ατομική επιχείρηση, είτε ως εμπορική εταιρεία οποιασδήποτε μορφής, πλην αυτής της ανώνυμης εταιρείας.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υγείας, πάντως, με βάση τις διατάξεις της προηγούμενης υπουργικής απόφασης (δηλ. της ακυρωθείσας από το ΣτΕ), το ενδιαφέρον για άδειες φαρμακείων από μη φαρμακοποιούς ήταν χαμηλό, καθώς είχαν κατατεθεί μόλις 10 αιτήσεις πανελλαδικά.
΄Εντονη η αντίδραση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου
«Οι φαρμακοποιοί είναι αντίθετοι σε τέτοιες ρυθμίσεις και δεν θα επιτρέψουν με κανένα τρόπο την ίδρυση φαρμακείων από ιδιώτες», αναφέρει σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Κυριάκος Θεοδοσιάδης, σχολιάζοντας την σχετική τροπολογία που κατατέθηκε την Τετάρτη στη Βουλή από το υπουργείο Υγείας.
«Το ποιος δικαιούται να ιδρύσει φαρμακείο το έκρινε προ εξαμήνου η Ολομέλεια του ΣτΕ με συντριπτική πλειοψηφία (20-2). Η ελληνική κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να σεβαστεί την απόφαση ανωτάτου δικαστηρίου της χώρας, η οποία άλλωστε συμπίπτει με σχετικές αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδοσιάδης, προσθέτοντας:
«Οποιος ιδιώτης θελήσει να επενδύσει ανοίγοντας φαρμακείο με βάση τους κυβερνητικούς ακροβατισμούς απλώς θα χάσει τα χρήματα του».