Απαράδεκτη, αντεργατική και στα όρια της πραξικοπηματικής ενέργειας χαρακτηρίζει η ΠΟΕ –ΟΤΑ την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Εσωτερικών που αφορά στην τροποποίηση του Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας (Ε.Σ.Κ.) των Δημοσίων Υπαλλήλων (Ν.4440/2016) και συμπεριλαμβάνεται στο Ν.4807/2021 «Θεσμικό πλαίσιο τηλεργασίας, διατάξεις για το ανθρώπινο δυναμικό του δημοσίου τομέα και άλλες επείγουσες ρυθμίσεις».
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο 27, παρ.3 του ανωτέρω Νόμου (4807/2021) αναφέρεται:
«3. Στην παρ.5 του άρθρου 6 του Ν.4440/2016 προστίθεται τρίτο εδάφιο και η παρ.5 διαμορφώνεται ως εξής:
«5. Τα αιτήματα αξιολογούνται από την Κεντρική Επιτροπή Κινητικότητας και εισάγονται σε ενιαία βάση δεδομένων για τις προσφερόμενες διαθέσιμες θέσεις και ανάγκες στο Δημόσιο.
Ο Πίνακας για τον πρώτο κύκλο κινητικότητας εκάστου έτους δημοσιοποιείται έως τις 20 Φεβρουαρίου κάθε έτους, με την ανάρτησή του σε ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών.
Για την αξιολόγηση των αιτημάτων από την Κεντρική Επιτροπή Κινητικότητας λαμβάνονται υπόψη κριτήρια, όπως το ποσοστό κάλυψης του οικείου κλάδου βάσει των στοιχείων που παρατίθενται στην παρ. 2, η έδρα της Υπηρεσίας, το εν τοις πράγμασι υπηρετούν προσωπικό, οι προβλεπόμενες αποχωρήσεις που δηλώνονται με την έκθεση της παρ. 2 και οι προτεραιότητες δημόσιας πολιτικής».
Η ΠΟΕ-ΟΤΑ υπογραμμίζει ότι με αυτήν την προσθήκη δίνεται «το δικαίωμα στην Κεντρική Επιτροπή Κινητικότητας, στην οποία δεν συμμετέχει ούτε ένας Αιρετός ή υπηρεσιακός παράγοντας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, να «κόβει και να ράβει» τα αιτήματα των Δήμων για μετάταξη ή απόσπαση εργαζομένων ως φορείς υποδοχής, με αβάσιμα και αόριστα κριτήρια, χωρίς να ζητά, έστω για τυπικούς λόγους, τις απόψεις των φορέων που υπέβαλαν τις κενές οργανικές τους θέσεις προς έγκριση για μετάταξη ή απόσπαση.
Το χειρότερο βέβαια όλων αποτυπώνεται στις τρεις (3) τελευταίες λέξεις της προσθήκης στην ανωτέρω ρύθμιση. «Προτεραιότητες Δημόσιας πολιτικής»!
Δηλαδή, οι ανάγκες των Δήμων για προσωπικό θα καθορίζονται από την εκάστοτε κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, ανάλογα με τις πολιτικές της «προτεραιότητες», δίνοντας απλά «σχετική κατεύθυνση» στην Κεντρική Επιτροπή Κινητικότητας για απόρριψη αιτημάτων και όχι στις πραγματικές ανάγκες των Δημοτικών υπηρεσιών που λειτουργούν με ελάχιστο προσωπικό για να εξυπηρετήσουν τους Πολίτες!».
Επίσης, η ΠΟΕ-ΟΤΑ αποδίδει σε σκόπιμη απόκρυψη της παραπάνω προσθήκης στην 48η Εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Εσωτερικών (ΔΙΔΑΔ/Φ.69/166/οικ.12332/14-6-2021), καθώς «δεν αναφέρει πουθενά την ανωτέρω προσθήκη που ψηφίστηκε πρόσφατα από την Βουλή και δημοσιεύθηκε στο Φ.Ε.Κ. με τον Ν.4807/2021 επιχειρώντας παράλληλα σκοπίμως να την εμφανίσει ως παλαιότερη ρύθμιση του Ν.4440/2016».
Η ΠΟΕ-ΟΤΑ θεωρεί ότι το «παιχνίδι είναι στημένο» και σχολιάζει:
«Τέτοιες αντιδημοκρατικές, πραξικοπηματικού χαρακτήρα ενέργειες, αρχικά καταργούν το αυτοδιοίκητο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στη συνέχεια οδηγούν ξεκάθαρα τους Δήμους σε οριστικό λουκέτο.
Οι καταγγελίες Συλλόγων-Μελών της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. για πολλές κενές οργανικές θέσεις προς μετάταξη που απέρριψε η Κεντρική Επιτροπή Κινητικότητας είναι δεκάδες» .
Η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. καλεί τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη «να αποσύρει άμεσα την παραπάνω ρύθμιση και να επιτρέψει στους Δήμους και τις υπηρεσίες τους να κρίνουν και να αποφασίσουν ποιες είναι οι ανάγκες που θέλουν να καλύψουν με μετατάξεις προσωπικού μέσω του Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας (Ε.Σ.Κ.)».
Δηλώνει, ταυτόχρονα, «σαφώς και κατηγορηματικώς προς κάθε κατεύθυνση, πως τέτοιες αντισυνταγματικές ρυθμίσεις δεν θα περάσουν και θα προασπίσει με κάθε τρόπο τα συμφέροντα των Δήμων, των Δημοτικών Υπηρεσιών και των εργαζομένων τους απέναντι στην μεθοδευμένη πολιτική της κυβέρνησης για πλήρη αποστελέχωση των υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».