Την πρόταση του Δήμου Σαρωνικού για τη χωροθέτηση του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων (Κ.Ε.Λ.) στο ΒΙΟΠΑΛ Καλυβίων και τη λειτουργία του ως Μονάδας Τριτοβάθμιας Επεξεργασίας (επαναχρησιμοποιούμενο νερό) παρουσίασε το βράδυ της Παρασκευής 2 Σεπτεμβρίου στο αμφιθέατρο του δημαρχιακού μεγάρου Καλυβίων, ο Δήμαρχος κ. Γεώργιος Σωφρόνης
Αποδέκτες της ενημέρωσης, οι δημότες του Δήμου Σαρωνικού (περιορισμένη η προσέλευση) και αριθμός αιρετών του Δημοτικού Συμβουλίου και των Τοπικών Συμβουλίων.
Ο κ. Γ. Σωφρόνης αναφέρθηκε στο ιστορικό των μέχρι τώρα προσπαθειών επίλυσης του αποχετευτικού και στην αποτυχία που είχαν όλες ανεξαιρέτως.
Αναγνώρισε στις προηγούμενες δημοτικές αρχές τις διαχρονικές προσπάθειες τους αφήνοντας να διαφανεί ότι ήταν προσανατολισμένες προς λάθος κατεύθυνση.
«Φέρνω –είπε – κι εγώ τις ευθύνες μου για την μη επίλυση του αποχετευτικού. Δεν βγήκα Δήμαρχος –δήλωσε- από παρθενογένεση. Θήτευσα σε δύο προηγούμενες αυτοδιοικητικές περιόδους και έχω το μερίδιο ευθύνης που μου αντιστοιχεί. Και σας ερωτώ» κατέληξε. «Θα δώσουμε αξία στις περιουσίες μας λύνοντας επιτέλους το πρόβλημα ή θα συνεχίσουμε να ζούμε υπό τριτοκοσμικές συνθήκες…;»
Αναφερόμενος στο προτεινόμενο προς κατασκευή έργο, ο κ. Γ. Σωφρόνης παρουσίασε τα γενικά χαρακτηριστικά του με την υποστήριξη διαφανειών.
Είπε:
«Δημιουργούμε:
1. Κ.Ε.Λ. Τριτοβάθμιας Επεξεργασίας με εγκαταστάσεις κλειστού τύπου και υπόγειους αγωγούς μεταφοράς λυμάτων χωρίς τη χρήση λυματοφόρων και με φυτοφράκτες που θα ελαχιστοποιούν την οπτική επαφή με το Κ.Ε.Λ.
Αξιοποίηση των εκροών και επεξεργασία του νερού, ώστε να μην χύνεται ούτε ένα κυβικό μέτρο στη θάλασσα, αλλά να αξιοποιείται από το Δήμο και τους κατοίκους για άρδευση και πλύσιμο με ελάχιστο κόστος.
2. Κατασκευή Πράσινου Σημείου με Κέντρο Κομποστοποίησης για τη διαχείριση πράσινων απορριμμάτων (κλαδέματα)
3. Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με στόχο την προώθηση της ανακύκλωσης.
Τέλος, θα δημιουργηθούν νέοι χώροι πρασίνου συνολικής έκτασης άνω των 10 στρεμμάτων
Αναφερόμενος ο κ. Γ. Σωφρόνης στους λόγους που επέβαλλαν την επιλογή της περιοχής του ΒΙΟ.ΠΑ. ως χώρου κατασκευής του Κ.Ε.Λ., δήλωσε:
«Είναι χαρακτηρισμένη βιομηχανική περιοχή, σε απόσταση 1.200 μέτρων από το κέντρο του κυρίως οικισμού
Είναι η μοναδική περιοχή στο Δήμο που έχει και την απαραίτητη έκταση (69 στρέμματα) για την κατασκευή των εγκαταστάσεων, αλλά και τις χρήσεις που επιτρέπουν τη λειτουργία τους.
Θα είναι η μονάδα με τη μικρότερη περιβαλλοντική επιβάρυνση, από τις περισσότερες που λειτουργούν σήμερα στο ΒΙΟ.ΠΑ.»
Ο κ. Δήμαρχος, διαβεβαίωσε τους παριστάμενους δημότες ότι για κάθε βήμα υλοποίησης του έργου θα προηγείται ενημέρωση των πολιτών και θα επιδιώκεται ο διάλογος. Με σύμμαχο τον ενημερωμένο και ενεργό πολίτη –κατέληξε ο κ. Γ. Σωφρόνης- θα προχωρήσουμε επιτέλους μπροστά, για να δώσουμε λύση σε ένα από τα μεγαλύτερα, αν όχι το μεγαλύτερο ζήτημα που απασχολεί τον τόπο μας.»
Τι είπαν Πέτρος Φιλίππου και Γ. Σωφρόνης για το ΚΕΛ Ψυτάλλειας
Στην ομιλία του Δημάρχου Σαρωνικού υπήρχε και αναφορά στο ΚΕΛ Ψυτάλλειας, αναμενόμενο, άλλωστε αφού ήταν –και παραμένει– κύρια επιλογή του παριστάμενου στην αίθουσα, προηγούμενου Δημάρχου, κ. Πέτρου Φιλίππου, σημερινού Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής.
Ο κ. Π. Φιλίππου στην παρέμβασή του με την ιδιότητα του δημότη, υπεραμύνθηκε της λύσης ΚΕΛ Ψυτάλλειας. δηλώνοντας, μάλιστα, ότι σκοπεύει από κοινού με ομάδα νομικών και συμπολιτών του να προσφύγει στην Ε.Ε. για τα τέσσερα προγραμματισμένα σε ακτίνα μόλις 3 χιλιομέτρων ΚΕΛ στα Μεσόγεια.
Δήλωσε, ο κ. Γ. Σωφρόνης:
«Συναντήσαμε πολλές αντιδράσεις από πολλές πλευρές. Υπενθυμίζω ότι στο προεκλογικό πρόγραμμα της Περιφερειάρχη, κ. Ρένας Δούρου, υπήρχε κατηγορηματική άρνηση σε όποια νέα σύνδεση με κατάληξη το ΚΕΛ Ψυτάλλειας. Η θέση της αυτή παραμένει σταθερή μέχρι και σήμερα, άλλωστε η ίδια αναφορά με απόλυτο τρόπο έγινε και στη γνωστή σύσκεψη του Δεκεμβρίου 2016 με υπουργούς και Δημάρχους της περιοχής μας για την αποχέτευση.
Ολοκληρώνοντας ο Δήμαρχος Σαρωνικού την αναφορά του στο ΚΕΛ Ψυτάλλειας, υπενθύμισε την κατηγορηματική άρνηση 4 υπουργών των κυβερνήσεων Σαμαρά και Τσίπρα να υπογράψουν τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του ΚΕΛ Ψυτάλλειας, κύρια προϋπόθεση για να ανοίξει ο «δρόμος» αποχέτευσης των λυμάτων.
Απαντώντας ο κ. Γ. Σωφρόνης στον κ. Πέτρο Φιλίππου δήλωσε ότι “προτιμά 4 βιολογικούς στην Ανατολική Αττική παρά βόθρους για 400.000 κατοίκους.”