Στις 15 Ιουλίου εκπνέει η προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και όπως διαμηνύεται από το Υπουργείο Οικονομικών, «δεν πρόκειται να δοθεί καμία παράταση.»
Δυνατότητα παράτασης της παραπάνω προθεσμίας χωρίς επιβολή προστίμων δίνεται μόνο σε περίπτωση που ο εξουσιοδοτημένος λογιστής δεν μπορεί να υποβάλει τις δηλώσεις εμπρόθεσμα λόγω σοβαρής ασθένειας, τοκετού ή θανάτου.
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι ενδιαφερόμενοι να προσκομίσουν στην ΑΑΔΕ τα απαραίτητα δικαιολογητικά από τα οποία θα τεκμαίρεται το έκτακτο γεγονός που εμπόδισε την εμπρόθεσμη υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.
Μέχρι στιγμής, έχουν υποβληθεί 5.684.592 φορολογικές δηλώσεις σε σύνολό 6,5 εκατομμυρίων με περίπου ένας στους τρεις φορολογούμενους να λαμβάνει χρεωστικό εκκαθαριστικό για τα εισοδήματα του 2024.
Από τα στατιστικά στοιχεία της ΑΑΔΕ προκύπτουν τα ακόλουθα:
- Το 33,38% των φορολογουμένων καλείται να πληρώσει επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το προηγούμενο έτος. Ο μέσος φόρος για τις δηλώσεις αυτές ανέρχεται στα 1.891 ευρώ από 1.628 ευρώ που ήταν το 2024 με βάση τον αντίστοιχο αριθμό των χρεωστικών.
- Για το 22,55% των φορολογικών δηλώσεων προέκυψε επιστροφή φόρου που κατά μέσον όρο φθάνει τα 360 ευρώ. Με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ επιστροφή φόρου δικαιούνται 1.281.875 φορολογούμενοι. Για 442.098 φορολογούμενους με οφειλές προς το δημόσιο και τον ΕΦΚΑ πραγματοποιήθηκαν συμψηφισμοί για ποσά 124,8 εκατ. ευρώ.
- Το 44,07% των φορολογουμένων δεν πληρώνει επιπλέον φόρο, καθώς από το σύνολο των δηλώσεων που έχουν υποβληθεί, οι 2.505.199 είναι μηδενικές.