Τους τομείς που δεν θα ανοίξουν μέχρι το τέλος των γιορτών ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.
Όπως είπε, έως το πρωί της 7ης Ιανουαρίου μένουν κλειστά:
- Τα σχολεία,
- Η εστίαση,
- Η ψυχαγωγία,
- Τα δικαστήρια,
- Οι αθλητικές δραστηριότητες, εκτός από όσες έχουν ήδη εξαιρεθεί (για παράδειγμα, επαγγελματικά πρωταθλήματα Superleague και Basketleague),
- Τα χιονοδρομικά κέντρα.
Επίσης:
Παρατείνεται η απαγόρευση διαπεριφερειακών μετακινήσεων.
Εξακολουθεί να ισχύει απαγόρευση συναθροίσεων και νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας.
Διατηρείται στα ίδια ποσοστά η τηλεργασία.
Όσοι έρχονται από το εξωτερικό την περίοδο των γιορτών (από τις 18 Δεκεμβρίου έως 5 Ιανουαρίου), θα πρέπει να διαθέτουν αρνητικό τεστ PCR (εντός 72 ωρών), ενώ θα υποβάλλονται σε rapid test και θα τίθενται σε προληπτική καραντίνα 10 ημερών.
Ερωτηθείς σχετικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε ότι τα SMS θα συνεχίσουν να ισχύουν, ενώ θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να διευρυνθεί το ωράριο κυκλοφορίας τις ημέρες των γιορτών.
Σε ό,τι αφορά τις εκκλησίες, τα κομμωτήρια και το λιανεμπόριο, θα γίνουν ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες. Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, θα υπάρξει επικοινωνία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.
Ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι ήταν πιο αργή από όσο αναμενόταν η αποκλιμάκωση των κρουσμάτων. Όπως σημείωσε, είναι αυξημένη η κινητικότητα κατά 20% στο δεύτερο lockdown, σε σύγκριση με το πρώτο.
Επεσήμανε, πάντως, ότι υπάρχει σχετική σταθεροποίηση ή και ήπια μείωση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες, προσθέτοντας πως οι κατειλημμένες κλίνες ΜΕΘ βαίνουν μειούμενες. Σημείωσε ωστόσο εξακολουθεί να υπάρχει πίεση στο σύστημα υγείας και στάθηκε στην ανάγκη η όποια επάνοδος στην πραγματικότητα να γίνει με προσοχή και ασφάλεια.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι ο μέσος όρος των ημερήσιων κρουσμάτων διαμορφώνεται σε επταήμερη κυλιόμενη βάση σε 1.609 κρούσματα έναντι 2.352 κρουσμάτων στο διάστημα 5 έως 11 Νοεμβρίου και έναντι 2.674 κρουσμάτων, στο διάστημα 12 έως 18 Νοεμβρίου, οπότε και σημειώθηκε ο υψηλότερος ημερήσιος αριθμός νέων κρουσμάτων.
Ο αριθμός των νοσηλευομένων παραμένει υψηλός στους 4.008 ανθρώπους έναντι 4.079 στις 20 Νοεμβρίου ενώ ο κυλιόμενος μέσος όρος επτά ημερών του δείκτη εισαγωγών ανά ημέρα έχει μειωθεί στις 343 έναντι 447 την ίδια ημερομηνία, με τις εισαγωγές να είναι ισοσκελισμένες με τα εξιτήρια.
Ωστόσο, όπως χαρακτηριστικά είπε «με τόσο μεγάλο αριθμό διασωληνωμένων συνανθρώπων μας και κατειλημμένων κλινών ΜΕΘ, εξακολουθεί να υπάρχει πίεση στο ΕΣΥ και οι γιατροί, οι νοσηλευτές και το λοιπό προσωπικό καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να προσφέρουν τις καλύτερες υπηρεσίες και να σώσουν ζωές».
Κυρ. Μητσοτάκης: Από αρχές Ιανουαρίου, καλώς εχόντων των πραγμάτων, ο οργανωμένος εμβολιασμός του πληθυσμού
Νωρίτερα, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε προαναγγείλει ότι μέσα στην ημέρα θα υπάρξουν ανακοινώσεις από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο «σχετικά με το τι δεν θα λειτουργήσει μετά βεβαιότητος μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου».
«Παρά το γεγονός ότι βλέπουμε κάποιες ενθαρρυντικές ενδείξεις ως προς την αποκλιμάκωση των κρουσμάτων, οφείλουμε να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί για να αποφύγουμε την αναζωπύρωση της επιδημίας και να δώσουμε μία ανάσα στα νοσοκομεία μας και στους μαχητές της πρώτης γραμμής» ανέφερε ο πρωθυπουργός. «Για να φτάσουμε με προσοχή και με ασφάλεια στον οργανωμένο εμβολιασμό όλου του πληθυσμού, ο οποίος και θα ξεκινήσει -καλώς εχόντων των πραγμάτων- από τις αρχές Ιανουαρίου», πρόσθεσε.