Σε ηλικία 75 ετών, πέθανε σήμερα η τραγουδίστρια Τζένη Βάνου, στο νοσοκομείο «Μεταξά» του Πειραιά.
Το καλοκαίρι που μας πέρασε, η ερμηνεύτρια έκανε επέμβαση στον λαιμό της για αφαίρεση όγκου. «Όλα κυλούσαν ομαλά και από τότε μέχρι και πριν λίγες ημέρες ένιωθε καλά. Ξαφνικά ένιωσε πόνους στην μέση, τα παυσίπονα δεν την έπιαναν και πήγε στο νοσοκομείο. Εκεί οι εξετάσεις έδειξαν πως ο καρκίνος έχει απλωθεί σε όλο της το σώμα, ραγδαία», ανέφερε συγγενικό της πρόσωπο.
Η Τζένη Βάνου, που διακρίθηκε με τη χαρακτηριστική φωνή της για αρκετές δεκαετίες στο ελαφρό και λαϊκό τραγούδι, γεννήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 1939 στην πλατεία Αττικής και μεγάλωσε στο Βύρωνα.
Το πραγματικό της όνομα ήταν Ευγενία Βραχνού. Από μικρή ηλικία ζούσε με τον πατέρα της και τραγουδούσε για παρηγοριά, μιας και λόγω διαζυγίου το δικαστήριο της είχε απαγορεύσει να βλέπει τη μητέρα της.
Στα δεκατέσσερα, μέσα από την γνωριμία της με τον δημοσιογράφο Γιώργο Κολοκοτρώνη, που ανακάλυψε την φωνή της, πηγαίνει στα ραδιοφωνικά «Κυριακάτικα Πρωινά», όπου και την άκουσε ο Μίμης Πλέσσας, τον οποίο θεωρούσε μέντορά της, και την ώθησε στο επαγγελματικό τραγούδι.
Η Τζένη Βάνου σκόπευε να σπουδάσει στη Φυσικομαθηματική Σχολή, ο Πλέσσας, όμως, την έπεισε να δώσει εξετάσεις στο Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας, και έτσι ξεκίνησε την καριέρα της το 1959 σαν τραγουδίστρια ελαφράς ορχήστρας στον ραδιοφωνικό σταθμό της ΕΡΤ.
Τραγούδησε πρώτη φορά μπροστά σε κοινό το 1964, ερμηνεύοντας το τραγούδι «Τώρα», σε μουσική Μίμη Πλέσσα και στίχους του θεατρικού συγγραφέα Κώστα Πρετεντέρη, και κατευθείαν πήρε το Α΄ βραβείο στο Φεστιβάλ Ελαφράς Μουσικής της Θεσσαλονίκης.
Ο Δημήτρης Χορν, τότε κριτής στο Φεστιβάλ, έχοντας ψηφίσει την Βάνου, κατηγορήθηκε – από την διευθύντρια του Φεστιβάλ – ότι την προτιμάει για την εξωτερική της εμφάνιση. Έτσι, έμεινε γνωστή η φράση του, όταν της απάντησε «μα, δεν έχετε καταλάβει ακόμα ότι τα επόμενα πενήντα χρόνια θα μας βασανίζει με τη φωνή της;».
Η καθιέρωση
Σύντομα, η Τζένη Βάνου καθιερώθηκε ως τραγουδίστρια του ελαφρού τραγουδιού και ερμήνευσε ντουέτα κυρίως με τον Γιάννη Βογιατζή. Η μεγάλη γκάμα της φωνής της και η ευκολία με την οποία ανεβοκατέβαινε τις οκτάβες έκαναν πολλούς να την παρομοιάζουν με τη Νάνα Μούσχουρη.
Η ίδια, σε παλιότερη της συνέντευξη, είχε αναφέρει μεταξύ άλλων : «Ένα μου προσόν ήταν ότι δεν ήξερα από μουσική, αλλά είχα τρομερή μουσικότητα και μάθαινα πάρα πολύ γρήγορα. Όταν ορφάνεψε η θέση της Μούσχουρη στο “Τζάκι” της πλατείας Ρηγίλλης, γιατί έπρεπε να φύγει για δεκαπέντε μέρες στο εξωτερικό, με κάλεσαν να την αντικαταστήσω. Έγινε τέτοιος χαμός, που τελικά έμεινα δύο μήνες.
Εκεί ήρθαν και μου πρότειναν συνεργασία ο Μανώλης Χιώτης με τη Μαίρη Λίντα. Το πρώτο μου σουξέ ήταν το ’62 – ’63, με το «Αν σ’ αρνηθώ αγάπη μου».
Το ’64, παράλληλα με τη Νεράιδα, εμφανιζόμουν στο θέατρο με τον Γιώργο Μουζάκη, ο οποίος μου έγραψε τη “Σκλάβα” και το “Θέλω κοντά σου να μείνω”, που τραγούδησα μαζί με τον Γιάννη Βογιατζή. Δεν έκανα κάτι τρανταχτό μέχρι το ’69, που με κάλεσε ο Φίνος».
Στροφή προς τα λαϊκά τραγούδια
Στα τέλη του 1960, κυριάρχησε το λαϊκό τραγούδι και το 1972 η γνωριμία της με τον Τόλη Βοσκόπουλο ήταν καθοριστική καθώς της έκλεισε συμβόλαιο στην Columbia, κάτι που της χάρισε μεγάλη επιτυχία καθώς το ρεπερτόριό της έκανε στροφή προς τα λαϊκά τραγούδια. Η Βάνου θα επιστρέψει στο προσκήνιο με το τραγούδι «Αγόρι μου», που της έγραψε ο Τόλης Βοσκόπουλος.
Υπήρξε βασική ερμηνεύτρια και «μούσα» πολλών συνθετών. Ερμήνευσε τραγούδια του Μίμη Πλέσσα, του Μίκη Θεοδωράκη, του Γιώργου Μουζάκη, του Κώστα Γιαννίδη, του Ζακ Ιακωβίδη, του Αττίκ, του Αλέκου Χρυσοβέργη, του Τάκη Μουσαφίρη κ.ά..
Μεγάλες επιτυχίες και βραβεία
Μεγάλες της επιτυχίες υπήρξαν τραγούδια όπως τα «Αν είναι η αγάπη αμαρτία», «Σε βλέπω στο ποτήρι μου», «Αν σ’ αρνηθώ αγάπη μου», «Χίλιες βραδιές», «Σ’ αγαπώ», «Αγόρι μου», «Έρωτά μου ανεπανάληπτε», «Για σένα» και πολλά άλλα.
Επί σκηνής συνεργάστηκε, επίσης, με μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα του ελληνικού πενταγράμμου, έχοντας παράλληλα στο βιογραφικό της πλούσια δισκογραφία. Για τη δουλειά της βραβεύτηκε στην Πολωνία και την πρώην Σοβιετική Ένωση. Τα τελευταία χρόνια, βρισκόταν μακριά από τη δισκογραφία.
Το τελευταίο αντίο στην Τζένη Βάνου, από συγγενείς και φίλους, θα δοθεί την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου, στις 11.30, στο κοιμητήριο της Νέας Σμύρνης.
Δήλωση του υπουργού Πολιτισμού
Πληροφορούμενος την είδηση του θανάτου της Τζένης Βάνου, ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Πάνος Παναγιωτόπουλος, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η Τζένη Βάνου έζησε δύσκολα παιδικά χρόνια. Όμως, ποτέ δεν έχασε την πίστη της στον άνθρωπο. Αυτή η πίστη πότισε και το σπάνιο φωνητικό ταλέντο με το οποίο αξιώθηκε.
Ο βαθύς συναισθηματισμός της ερμηνείας της ανέδειξε τα τραγούδια που της εμπιστεύθηκαν σημαντικοί συνθέτες. Παραμένει ανεξίτηλος στις παλιές ηχογραφήσεις. Γι’ αυτό και συνεχίζουν να την ανακαλύπτουν και νεότερες γενιές. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά της».