«Στην Αττική, μόνο τα τελευταία 7 χρόνια και με την πυρκαγιά που εξελίσσεται στην Πάρνηθα, εκτιμώ ότι έχει καεί παραπάνω από το 30-35% των δασών», είπε ο Μετεωρολόγος και Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος μιλώντας στην ΕΡΤ.
Κάνοντας έναν απολογισμό, ο Κ. Λαγουβάρδος χαρακτήρισε την πυρκαγιά του Έβρου,-που για την ώρα έχει κάψει 720.000 στρέμματα-, ως τη μεγαλύτερη καμένη έκταση των τελευταίων ετών στην Ευρώπη, σύμφωνα με την υπηρεσία Κοπέρνικος.
«Τώρα επεξεργαζόμαστε και εμείς κάποια στοιχεία συγκριτικά με άλλες μεγάλες πυρκαγιές του παρελθόντος. Αλλά νομίζω ήταν γύρω στις 500.000 μεγάλες φωτιές από τις πυρκαγιές στην Ηλεία το 2007. Είναι μακράν η μεγαλύτερη έκταση που έχει καεί και δυστυχώς καίει ακόμα, ο αριθμός αυτός θα ανέβει κι άλλο».
Όσον αφορά την κλιματική κρίση, ο Μετεωρολόγος είπε ότι προφανώς δημιουργεί τις συνθήκες για μεγάλες, ανεξέλεγκτες πυρκαγιές, αλλά δεν είναι υπεύθυνη και τόνισε ότι «Πρέπει να δούμε τα πράγματα πολύ διαφορετικά απ’ ό,τι κάναμε μέχρι τώρα και από πλευράς προετοιμασίας και πρόληψης.
Τέτοιες συνθήκες έχουν κι άλλες χώρες της Μεσογείου. Ειδικά φέτος για παράδειγμα, και αν κοιτάξουμε τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για τις Δασικές Πυρκαγιές, δεν έχουμε τις αντίστοιχες αναλογίες. Η Νότια Ιταλία και η Σικελία είχαν ρεκόρ θερμοκρασιών και το 2022 και το 2023.»
«Προφανώς κάτι δεν κάναμε καλά . Εγώ δεν μπορώ να μιλήσω το θέμα της πυρόσβεσης γιατί είναι μακριά από μένα αυτή η ειδικότητα και το σέβομαι απόλυτα τον αγώνα που γίνεται, αλλά βλέπω τα ελλείμματα που έχουμε στην προετοιμασία, στην καλύτερη ενημέρωση, στη χρήση των νέων εργαλείων και υπηρεσιών που προσφέρει ο κλάδος της Μετεωρολογίας και της πυρο-Μετεωρολογίας», είπε ο Κ. Λαγουβάρδος.
«Συστήματα που προβλέπουν τη μετακίνηση και την εξάπλωση του μετώπου της πυρκαγιάς που τα έχουμε αναπτύξει σε τρομερό βαθμό, χρησιμοποιήθηκαν δύο χρόνια και εγκαταλείφθηκαν. (Έχουμε) εκατοντάδες μετεωρολογικούς σταθμούς που μεταδίδουν δεδομένα και αυτά δεν ζητούνται».
Τέλος, επεσήμανε πως η σύγκριση με άλλες πυρκαγιές, όπως αυτή στο Μάουι, δεν έχει βάση. «Δείχνει λάθος προσέγγιση του προβλήματος. Το θέμα είναι να διαπιστώσουμε το πρόβλημα και να βρούμε λύση αξιοποιώντας ό,τι έχουμε στη διάθεσή μας. Και η επιστήμη είναι ένα από τα τα εργαλεία.
Δεν παραμένουμε προσκολλημένοι σε διαδικασίες εικοσαετίας με πρωτόκολλο εικοσαετίας. Τα πράγματα έχουν αλλάξει, έχουν βελτιωθεί πολύ, όπως όλες οι επιστήμες και αυτό πρέπει να το καταλάβουμε γιατί διαφορετικά θα βλέπουμε αυτές τις εικόνες.
Η Κλιματική αλλαγή είναι εδώ, οι καύσωνες είναι συχνότεροι πλέον. Δεν πρέπει να παραδώσουμε τα όπλα και να πούμε “ωραία, θα καούν τα πάντα λόγω της κλιματικής αλλαγής”».