fbpx

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 66 ετών ο ρεμπέτης, Δημήτρης Τσαουσάκης. Η κηδεία του στην Παλλήνη

Δημήτρης Τσαουσάκης

Πέθανε στην Παλλήνη, σε ηλικία 66 ετών από ανεύρυσμα αορτής, ο καλλιτέχνης, ερμηνευτής του ρεμπέτικου τραγουδιού, Δημήτρης Τσαουσάκης, γιος του μεγάλου «αρχοντορεμπέτη» Πρόδρομου Τσαουσάκη. Ο εκλιπών, πατέρας 4 παιδιών με εγγόνια, ζούσε με την οικογένειά του στον οικισμό της Παλλήνης, Λουτρό από το 1996 και έχαιρε μεγάλης εκτίμησης και συμπάθειας από τους συμπολίτες του κυρίως για το χαρακτήρα του.

tsaoysakis_dimitris_01_780600-2621334

Σεμνός, με ευθύτητα λόγου, ανεπτυγμένο χιούμορ και καλός αφηγητής πικάντικων ιστοριών από τα χρόνια που ο πατέρας του, Πρόδρομος Τσαουσάκης μεσουρανούσε στο καλλιτεχνικό στερέωμασε ηλικία 15 ετών πρωτοεμφανίστηκε δίπλα του σε νυχτερινό κέντρο της Αθήνας- του άρεσε να συμμετέχει σε γλέντια φίλων του στην Παλλήνη, αρκετές φορές με το φίλο του και κοντογείτονα του, γνωστό καλλιτέχνη, Γιάννη Μπουρνέλη.

Ο Δημήτρης Τσαουσάκης από το 2000 και μέχρι το χειμώνα του 2016, τραγουδούσε στη «Στοά των Αθανάτων» της Αθήνας μαζί με άλλα μεγάλα ονόματα του λαϊκού τραγουδιού και είναι παροιμιώδη τα ολονύχτια γλέντια που «υποκινούσε» με τις ερμηνείες του.


Παρά το γεγονός ότι ήταν ένας από τους αυθεντικούς, σύγχρονους ερμηνευτές του ρεμπέτικου τραγουδιού και συμμετείχε υποστηρικτικά σε επτά δισκογραφικές εκδόσεις συναδέλφων του, μόλις το 2015 αποφάσισε να ηχογραφήσει δική του δουλειά με παλιές και σύγχρονες συνθέσεις του Χρήστου Μανιάτη υπό τον τίτλο, «Ο δρόμος του ρεμπέτικου».

Χαρακτηριστικό γνώρισμα του Δημήτρη Τσαουσάκη –το ληξιαρχικό επίθετο του ήταν Μουτάφογλου, ο πατέρας του Πρόδρομος (1929-1979) υιοθέτησε στην καλλιτεχνική του καριέρα το επίθετο, Τσαουσάκης- σε όλη την επαγγελματική διαδρομή του ήταν η έλλειψη κάθε εγωκεντρισμού και αναζήτησης «θορύβου» για το όνομά του.

Όπως ο πατέρας του, Πρόδρομος Τσαουσάκης όσο ζούσε δεν θέλησε να αξιοποιήσει με μεθόδους αυτοπροβολής προς ίδιον όφελος τις μεγάλες ερμηνευτικές επιτυχίες του κατ΄αντιστοιχία και ο ίδιος, επίλεξε την ησυχία και τον απομονωτισμό.

Κατά κοινή ομολογία, ο Δημήτρης Τσαουσάκης, συμπεριφερότανε με αυθεντική, ανυπόκριτη απλότητα και αμεσότητα και ποτέ δεν απασχόλησε τη δημοσιότητα για οποιονδήποτε λόγο. Είχε μόνο φίλους και πολλούς φανατικούς των ερμηνειών του και εύλογα η απουσία του, δημιουργεί κενό.

Η μνήμη του θα διατηρείται «ζωντανή» μέσω των μαγνητοσκοπημένων ερμηνειών του στο διαδίκτυο (YouTube) όμως, σε τοπικό επίπεδο θα αιωρείται σε αρκετούς η απορία γιατί ποτέ δεν αναλήφθηκε πρωτοβουλία να «συναντηθεί» ο σεμνός αυτός καλλιτέχνης με τους συμπολίτες του μέσω μιας οποιασδήποτε καλλιτεχνικής εκδήλωσης.

Η κηδεία του Δημήτρη Τσαουσάκη, έγινε την Τετάρτη, 20 Σεπτεμβρίου 2017, στον Ιερό Ναό Αγίου Τρύφωνα, Παλλήνης.

Τον «αποχαιρέτισαν» πολλοί καλλιτέχνες και μεγάλος αριθμός συμπολιτών του μεταξύ των οποίων και ο πρώην Δήμαρχος Παλλήνης, Σπύρος Κωνσταντάς, με τον οποίο διατηρούσε πολύχρονη φιλική σχέση.

Ο Γιάννης Κότσιρας για τον Δημήτρη Τσαουσάκη


Αναφερόμενος στο θάνατο του Δημήτρη Τσαουσάκη ο γνωστός, καλλιτέχνης Γιάννης Κότσιρας, έγραψε στο προσωπικό profil του στο Facebook:

«Με τον Δημήτρη συναντηθήκαμε στα πρώτα μου βήματα.

Ήταν ένας από τους πρώτους ανθρώπους, που με έμαθαν να αγαπώ και να σέβομαι το ρεμπέτικο και το αυθεντικό λαϊκό τραγούδι.

Ένας σπουδαίος άνθρωπος και καλλιτέχνης, που τίμησε με τον καλύτερο τρόπο το όνομα του πατέρα του.

Καλό ταξίδι φίλε…»