Με Κοινή Υπουργική Απόφαση καθορίζονται οι προδιαγραφές των Πράσινων Σημείων στους Δήμους

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που αναρτήθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ τ.Β 1412) και συνυπογράφεται από τον Υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη, και τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλο, καθορίζονται και εξειδικεύονται οι προδιαγραφές των Πράσινων Σημείων (ΠΣ), των Κέντρων Ανακύκλωσης, Εκπαίδευσης και Διαλογής στην Πηγή (ΚΑΕΔΙΣΠ), των Γωνιών Ανακύκλωσης (ΓΑ) και των Κινητών Πράσινων Σημείων (ΚΙΠΣ). Με τη δημιουργία των Πράσινων Σημείων ενισχύεται η διαλογή στην πηγή, που αποτελεί το βασικό χαρακτηριστικό της διαχείρισης στερεών αποβλήτων, όπως προβλέπει ο νέος Εθνικός Σχεδιασμός. Στα ΠΣ, ΚΑΕΔΙΣΠ, ΓΑ και ΚΙΠΣ ο πολίτης και ο επαγγελματίας θα έχουν τη δυνατότητα να παραδίδουν διάφορες κατηγορίες ανακυκλώσιμων δημοτικών απορριμμάτων, προκειμένου να προωθηθούν προς προετοιμασία για επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση. 

 

Επιπλέον, τα ΠΣ και ΚΑΕΔΙΣΠ μπορούν να αξιοποιηθούν και στη χωριστή συλλογή διαφόρων κατηγοριών χρησιμοποιημένων αντικειμένων, πριν αυτά καταστούν απόβλητα προκειμένου να προωθηθούν προς επαναχρησιμοποίηση.

Η συγκεκριμένη ΚΥΑ αποτελεί άλλο ένα θεσμικό εργαλείο του νέου σχεδιασμού στον τομέα των απορριμμάτων, για μια σημαντική τομή στη διαχείριση αποβλήτων, με βάση την ευρωπαϊκή στρατηγική και την κυκλική οικονομία, σύγχρονη και φιλική στο περιβάλλον, που ενθαρρύνει την κοινωνική οικονομία και αναβαθμίζει τον ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Τα οφέλη του νέου αυτού σχεδιασμού, έως το 2020, αντιστοιχούν σε έναν κύκλο εργασιών 2 δις ευρώ στον τομέα διαχείρισης αποβλήτων και σε 16.000 νέες θέσεις εργασίας.

Ήδη, η θεσμοθέτηση του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων, μαζί με το Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων, το Εθνικό Σχέδιο Επικινδύνων Αποβλήτων, καθώς και η έγκριση των Περιφερειακών Σχεδίων Διαχείρισης Αποβλήτων από τα οικεία Περιφερειακά Συμβούλια, αποτελούν τη θεσμική βάση της αλλαγής στη διαχείριση απορριμμάτων, ώστε από το 80% της ταφής να φτάσουμε στο 74% επεξεργασίας και ανάκτησης.

Όπως δήλωσε ο Αν. Υπουργός ΥΠΕΝ Σ. Φάμελλος:

«Μετά την κατοχύρωση των Πράσινων Σημείων, ως υποδομές στο χωρικό σχεδιασμό της χώρας στο ν. 4447/2016 (άρθρο 21), με αυτή την Κοινή Υπουργική Απόφαση θεσπίζονται οι προδιαγραφές δημιουργίας και λειτουργίας τους και θα ακολουθήσει το πλαίσιο της περιβαλλοντικής τους αδειοδότησης. Σε όλα τα τοπικά σχέδια όλων των Δήμων έχουν προβλεφθεί Πράσινα Σημεία και έχουν υποβληθεί προτάσεις χρηματοδότησής τους από το ΕΣΠΑ.

Με την παρούσα ΚΥΑ δίνουμε στους ΟΤΑ και τους ΦΟΔΣΑ όλα τα απαραίτητα τεχνικά και λειτουργικά εργαλεία ώστε να προχωρήσουν στην εγκατάσταση των Πράσινων Σημείων και να ενισχύσουν την διαλογή στην πηγή. Η χώρα μας δεν μπορεί να καθυστερεί άλλο. Οφείλουμε εντός του 2017 να φύγουμε από το μονόδρομο της ταφής.

Το ΥΠΕΝ προχωράει την ολοκλήρωση του πλαισίου ανακύκλωσης και διαχείρισης αποβλήτων, με βάση τις αρχές της Κυκλικής Οικονομίας, με επόμενο βήμα τη σύνταξη των προδιαγραφών επεξεργασίας των βιοαποβλήτων, όπως προβλέπουν όλα τα τοπικά και περιφερειακά σχέδια διαχείρισης αποβλήτων.

Η χωριστή συλλογή και επεξεργασία οργανικού κλάσματος των απορριμμάτων αποτελεί άμεση προτεραιότητα για τη χώρα μας και όλους τους ΟΤΑ και επιδιώκουμε οι υποδομές αυτές να έχουν και χρηματοδοτική προτεραιότητα.

Η διαλογή στην πηγή, η ενίσχυση της ανακύκλωσης, η επαναχρησιμοποίηση απορριμμάτων και γενικά η κυκλική οικονομία στην Ελλάδα μπορεί να τροφοδοτήσει ένα ποιοτικό άλμα στην οικονομία, που θα αποτελεί αναπτυξιακό μετασχηματισμό. Δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, τροφοδοτεί την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, τη δημιουργία νέων επαγγελμάτων και την κοινωνική οικονομία, που είναι ακόμα σε πολύ χαμηλό επίπεδο στην Ελλάδα».

Κάθε ΠΣ και ΚΑΕΔΙΣΠ πρέπει να έχει Κανονισμό Λειτουργίας, ο οποίος θα περιλαμβάνει πληροφορίες για το ωράριο λειτουργίας, τις αποδεκτές κατηγορίες χρησιμοποιημένων αντικειμένων και ανακυκλώσιμων αστικών αποβλήτων, τον τρόπο παραλαβής τους καθώς και τυχόν ανταποδοτικά οφέλη προς τους πολίτες. Σημαντική θα είναι και η συνεισφορά των Πράσινων Σημείων και των ΚΑΕΔΙΣΠ στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών.

Οι ποσότητες των εξερχόμενων αποβλήτων και υλικών θα καταγράφονται για το κάθε ΠΣ και ΚΑΕΔΙΣΠ, ενώ οι ΟΤΑ Α’ βαθμού και τα ΚΑΕΔΙΣΠ θα πρέπει να υποβάλουν τα στοιχεία τους στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Αποβλήτων (ΗΜΑ). Μέσα από τη λειτουργία των Πράσινων Σημείων στηρίζονται οι Δήμοι της χώρας μας για την ανάκτηση υλικών υψηλής καθαρότητας.

Παράλληλα με το περιβάλλον, τη δημόσια υγεία, την οικονομία και τις θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν, η νέα στρατηγική στη διαχείριση απορριμμάτων μπορεί να συμβάλει και στη μείωση του κόστους διαχείρισης και άρα των δημοτικών τελών.

«Καλούμε όλους τους Δήμους και τους Φορείς Διαχείρισης Απορριμμάτων, οι οποίοι έχουν και την αρμοδιότητα εφαρμογής της νέας πολιτικής διαχείρισης απορριμμάτων, να προχωρήσουν με γρήγορα βήματα στις μεγάλες αλλαγές που απαιτούνται. Εμείς θα είμαστε συμπαραστάτες και συνεργάτες σε αυτό το κρίσιμο εγχείρημα που μπορεί να αλλάξει την πραγματικότητα και την εικόνα της χώρας μας», κατέληξε ο Αν. ΥΠΕΝ.