Τα κοράκια με τις άγνωστες εκπληκτικές ικανότητες!

Τα πανέξυπνα κοράκια, που μπορούν να χρησιμοποιήσουν εργαλεία, εξέπληξαν για ακόμα μία φορά τους επιστήμονες με την ικανότητα που διαθέτουν να επιλύουν τα προβλήματα. 

Σε μία άσκηση που σχεδιάστηκε προκειμένου να μετρηθεί η ικανότητα κατασκευής εργαλείων, τα κοράκια της Νέας Καληδονίας ένωσαν δύο μικρά ξυλάκια για να φτιάξουν ένα μακρύτερο «καλάμι» προκειμένου να προσεγγίσουν ένα κομμάτι τροφής.

Το πόρισμα της μελέτης δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Scientific Reports και όπως λένε οι επιστήμονες το πείραμα αποτελεί ένα παράθυρο στον τρόπο με τον οποίο σκέπτονται τα ζώα.

Είναι γνωστό ότι τα κοράκια της Νέας Καληδονίας χρησιμοποιούν εργαλεία όταν ζουν ελεύθερα. Το πείραμα, το οποίο σχεδιάστηκε από επιστήμονες στο Ινστιτούτο Ορνιθολογίας Μαξ Πλανκ της Γερμανίας και το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, παρουσίασε στα πτηνά ένα νέο πρόβλημα το οποίο για να λύσουν έπρεπε προηγουμένως να κατασκευάσουν ένα εργαλείο.

Στο πείραμα περιλαμβανόταν ένα «κουτί αίνιγμα» που περιείχε τροφή πίσω από μία πόρτα, η οποία άφηνε ένα μικρό πέρασμα στον πάτο του.

Καθώς η τροφή ήταν μέσα στο κουτί και τα ξυλάκια που υπήρχαν ήταν κοντά και δεν μπορούσαν να τη φτάσουν, τα κοράκια έπρεπε να βρουν ένα τρόπο για να λύσουν το πρόβλημα.

Τα ξυλάκια είχαν σχεδιαστεί ώστε να ενώνονται και να μπορούν να χρησιμοποιηθούν συνδυαστικά. Το ένα ήταν τρύπιο και το άλλο μπορούσε να μπει μέσα. Χωρίς επίδειξη ή βοήθεια, τα τέσσερα από τα οκτώ κοράκια έβαλαν το ένα ξυλάκι μέσα στο άλλο και χρησιμοποίησαν το μεγαλύτερο ξύλο για να προσεγγίσουν την τροφή μέσα στο κουτί.

«Δεν είχαν δει ποτέ ένα σύνθετο εργαλείο, αλλά με κάποιο τρόπο κατάφεραν να προβλέψουν τις ιδιότητές του», εξηγεί ένας από τους ερευνητές, ο καθηγητής Αλεξ Κατσέλνικ. «Μπορούν κατά συνέπεια να προβλέψουν τι θα κάνει κάτι το οποίο ακόμα δεν υπάρχει. Μετά μπορούν να το δημιουργήσουν και να το χρησιμοποιήσουν. Αυτό σημαίνει ότι η κλασική θεωρία ότι τα ζώα δοκιμάζουν τυχαία τα πάντα και βελτιώνονται με την άσκηση, δεν αρκεί».

«Το αποτέλεσμα της μελέτης είναι εκπληκτικό, διότι κανείς δεν βοήθησε ή εκπαίδευσε τα κοράκια. Βρήκαν τον τρόπο μόνα τους», επισήμανε ο Ογκουστ φον Μπάγιερν, ο οποίος σχεδίασε τη μελέτη.