Το απερχόμενο Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων Καλλιτεχνικού Σχολείου Γέρακα -από τα πλέον δραστήρια Δ.Σ. Συλλόγων Γονέων της ευρύτερης περιοχής και προσηλωμένα στους κατασταστικούς σκοπούς του Συλλόγου- εκθέτει τον διετή διοικητικό απολογισμό του, η προσεκτική ανάγνωση του οποίου επιβεβαιώνει τον κανόνα ότι όταν μοχθείς και διεκδικείς πολλά κερδίζονται.
Το ιστορικό της θητείας του Δ.Σ.
Το παρόν Διοικητικό Συμβούλιο συγκροτήθηκε στις 23 Φεβρουαρίου 2017 με επτά μέλη. Μετά την αποχώρηση του μέλους Αγγελικής Γαζέτα – Κονσολάκη, λόγω μεταγραφής του παιδιού της στο Καλλιτεχνικό Σχολείο Κερατσινίου, τον Σεπτέμβριο 2017, η θέση πληρώθηκε από το αναπληρωματικό εκλεγμένο μέλος, Ελένη Θεοδοσίου.
Κατόπιν παραιτήσεως της Προέδρου Γιάννας Βενιέρη τον Ιανουάριο του 2018, για προσωπικούς λόγους, τη θέση της Προέδρου ανέλαβε η Αντιπρόεδρος Ρόζα Τριανταφυλλίδη, ενώ η έβδομη θέση του Δ.Σ. πληρώθηκε από το αναπληρωματικό εκλεγμένο μέλος, Λευτέρη Κοσμίδη.
Μετά την αποχώρηση του Κώστα Ανέστη και της Άννας-Μαρίας Τσιωτάκη τον Ιούνιο του 2018, λόγω αποφοίτησης των παιδιών τους, στο Δ.Σ. κλήθηκαν να συμμετάσχουν τα τελευταία αναπληρωματικά εκλεγμένα μέλη Θάνος Γιαννακούρας και Νικόλαος Χαρτσιάς, τα οποία όμως δεν προσήλθαν, οπότε το Δ.Σ. παρέμεινε έκτοτε πενταμελές με την παρακάτω σύνθεση:
Ρόζα Τριανταφυλλίδη (Πρόεδρος)
Κωνσταντίνος Μπελαούρης (Αντιπρόεδρος)
Παντελής Τσεσμεντζής (Γ. Γραμματέας)
Λευτέρης Κοσμίδης (Ταμίας)
Ελένη Θεοδοσίου (Μέλος)
Απολογισμός δράσεων 2017-2019
1. Εξελίξεις στην Παιδεία και Καλλιτεχνική Παιδεία
Σε ένα κράτος που ιδρύει Καλλιτεχνικά σχολεία, χωρίς όμως να φροντίζει αποτελεσματικά για την ομαλή λειτουργία τους, τίποτα δεν θα μπορούσαμε -γονείς, μαθητές και καθηγητές- να είχαμε επιτύχει μέχρι σήμερα (δωρεάν μετακινήσεις, έγκαιρη πρόσληψη καθηγητών ειδικοτήτων, σίτιση), αν δεν βρισκόμασταν σε συντεταγμένη πορεία με όλα τα Μουσικά & Καλλιτεχνικά Σχολεία της Ελλάδας, συμμετέχοντας σε δράσεις στο πλευρό της Πανελλήνιας Ένωσης Μουσικών & Καλλιτεχνικών Σχολείων και παρακολουθώντας στενά τις συνολικές εξελίξεις στην Παιδεία.
Ο Σύλλογός μας έπαιξε πρωταρχικό ρόλο στο ολοένα αυξανόμενο κοινωνικό αίτημα για ίδρυση και άλλων καλλιτεχνικών σχολείων στο λεκανοπέδιο, αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Με βάση αυτό το αίτημα, την περσινή σχολική χρονιά (2017-2018) ιδρύθηκαν άλλα δύο καλλιτεχνικά σχολεία, (Κερατσινίου-Δραπετσώνας και Περιστερίου), καθώς και τη φετινή σχολική χρονιά, ένα ακόμα στην Κοζάνη.
Δυστυχώς στα νέα σχολεία ισχύουν τα προβλήματα που εξακολουθούν να ταλαιπωρούν από την ίδρυση τους και τα τρία παλαιότερα Καλλιτεχνικά σχολεία (Γέρακα, Θεσσαλονίκης και Ηρακλείου):
ελλείψεις σε καθηγητές ειδικοτήτων και υλικοτεχνική υποδομή, καθυστερήσεις στην έναρξη της σίτισης και των μεταφορών, ενώ το καθεστώς Σ.Δ.Ι.Τ (Σύμπραξη Δημόσιου & Ιδιωτικού Τομέα) υπό το οποίο λειτουργούν τα δύο νέα Καλλιτεχνικά σχολεία της Αττικής, δημιουργεί επιπλέον προβλήματα στη λειτουργία τους, επιτρέποντας σε ιδιωτικές κατασκευαστικές εταιρίες να έχουν τον πλήρη έλεγχο διαχείρισης του σχολικού χώρου.
Προκειμένου να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα κοινά μας προβλήματα, να αλληλοβοηθηθούμε και να υποστηρίξουμε από κοινού τους στόχους και τα αιτήματα μας,
0 Σύλλογος μας επεδίωξε τη γνωριμία και καλλιεργεί την επαφή με τα Δ.Σ. των Συλλόγων Γονέων των δύο νέων Καλλιτεχνικών της Αττικής, (Κερατσινίου-Δραπετσώνας και Περιστερίου) με τους οποίους έχουμε αναπτύξει πολύ καλή συνεργασία.
Όσον αφορά τις εξελίξεις στην Παιδεία και το νέο Εκπαιδευτικό Σύστημα για το Λύκειο,οργανώσαμε έκτακτη Γενική Συνέλευση τον Μάρτιο 2017 κατά την οποία πραγματοποιήθηκε σχετική ενημέρωση και συζήτηση, με εκπρόσωπο της ΕΛΜΕ.
Στο ίδιο πλαίσιο πραγματοποιήσαμε ημερίδα για την κατάσταση στην εκπαίδευση με αφορμή το «Νέο Λύκειο», με τη συνδρομή τριών περιοδικών της εκπαίδευσης τον Μάρτιο 2018 στο Κτίριο του Συλλόγου Αρχαιολόγων.
Τον περασμένο Νοέμβριο η κυβέρνηση κατέθεσε το σχέδιο νόμου «Συνέργειες Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστημίου Θεσσαλίας µε τα ΤΕΙ Θεσσαλίας», το άρθρο 40 του οποίου φέρνει ριζικές αλλαγές στην εκπαιδευτική αλλά και τη διοικητική λειτουργία των Μουσικών & Καλλιτεχνικών σχολείων, όπως η κατάργηση της Καλλιτεχνικής Επιτροπής με τον συμβουλευτικό και γνωμοδοτικό ρόλο της στα προγράμματα σπουδών και σε πιο εξειδικευμένα θέματα και η αλλοίωση του σκοπού των συγκεκριμένων σχολείων, από σχολεία «κατάρτισης» σε σχολεία «ενθάρρυνσης» με τον κίνδυνο να τα οδηγήσει σε υποβάθμιση και συρρίκνωση.
Μετά από έντονες αντιδράσεις, το άρθρο 40 του νομοσχεδίου αποσύρθηκε προσωρινά και έχει τεθεί σε διάλογο μεταξύ του Υπουργείου και των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας.
2. Καθηγητές ειδικοτήτων
Ένα πάγιο και ιδιαίτερα σοβαρό πρόβλημα όλα τα προηγούμενα χρόνια υπήρξε η καθυστερημένη πρόσληψη των καθηγητών ειδικοτήτων χορού και κινηματογράφου, με τις καθυστερήσεις στις προσλήψεις να φθάνουν μέχρι και τους πέντε μήνες από την έναρξη της σχολικής χρονιάς!
Ως προς την κατεύθυνση αυτή, από τον Σύλλογο γονέων πραγματοποιήθηκαν επαφές με το Υπουργείο Παιδείας και την Καλλιτεχνική Επιτροπή, καθώς και συμμετοχή στις μαθητικές κινητοποιήσεις.
Σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Μουσικών & Καλλιτεχνικών Σχολείων, ο Σύλλογος κινήθηκε σε δύο άξονες: α) άσκηση πίεσης για να προχωρήσει από πλευράς Υπουργείου Παιδείας, νομοθετική ρύθμιση για να διορίζονται, σε οργανικές θέσεις, καθηγητές ειδικοτήτων που δεν είναι χαρακτηρισμένοι ως ΠΕ (όπως ηθοποιοί, χορευτές, κινηματογραφιστές, εμπειροτέχνες μουσικοί) και β) μέχρι να ολοκληρωθεί η ρύθμιση αυτή να καλύπτονται οι ανάγκες από ωρομίσθιους καθηγητές, από την αρχή του σχολικού έτους, με σύμβαση 20 ωρών.
Στα δεκατέσσερα χρόνια λειτουργίας του σχολείου μας, η φετινή σχολική χρονιά είναι μόλις η δεύτερη κατά την οποία ολοκληρώθηκαν σχετικά έγκαιρα οι διαδικασίες για την πρόσληψη ωρομισθίων καθηγητών, με 20ωρη σύμβαση, για τις ειδικότητες χορού & κινηματογράφου. Τόσο οι θέσεις των καθηγητών ειδικοτήτων, όσο και οι κενές θέσεις εκπαιδευτικών γενικής παιδείας (π.χ. μαθηματικών) πέρσι και φέτος, καλύφθηκαν μέσα στον Οκτώβριο.
3. Σίτιση
Η σίτιση των μαθητών κύλησε ομαλά μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς 2016-2017, αλλά την περσινή χρονιά, με ευθύνη του Δήμου Παλλήνης, η σίτιση ξεκίνησε με πεντάμηνη καθυστέρηση. Ο Σύλλογος μας διαμαρτυρήθηκε επίμονα με αλλεπάλληλες επιστολές προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου, στις οποίες δεν πήρε ποτέ απάντηση.
Κατά την έναρξη της φετινής χρονιάς αντιμετωπίσαμε νέα καθυστέρηση στην έναρξη της σίτισης και σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων του Μουσικού Σχολείου Παλλήνης πραγματοποιήσαμε συνάντηση με τον Δήμαρχο. Η σίτιση των παιδιών ξεκίνησε τελικά τον Νοέμβριο 2018, μετά από μεγάλη πίεση που ασκήσαμε προς τον Δήμο Παλλήνης.
4. Μεταφορές
Οι μεταφορές υπήρξαν ανέκαθεν ένα από τα «αγκάθια» στην λειτουργία των Καλλιτεχνικών και Μουσικών Σχολείων, παρότι βάσει σύμβασης, ως διαδημοτικά σχολεία, οι μαθητές τους δικαιούνται δωρεάν μεταφοράς.
Πάγιο αίτημα της Πανελλήνιας Ένωσης Μουσικών & Καλλιτεχνικών Σχολείων, καθώς και όλων των Ενώσεων Γονέων & Κηδεμόνων της χώρας, που τα σχολεία των παιδιών τους είναι υπερτοπικά και χρήζουν δωρεάν μεταφοράς, είναι η πρόταση για σύσταση δημόσιου ενιαίου φορέα μεταφορών, ο οποίος θα μπορούσε να μειώσει το κόστος των μετακινήσεων και να βελτιώσει την ποιότητα τους, καταργώντας την εξάρτηση τους από τις ιδιωτικές εταιρίες και τα επιπλέον προβλήματα που αυτό δημιουργεί.
Σήμερα ισχύει τριετής σύμβαση για τις μετακινήσεις, που ξεκίνησε το 2016 και λήγει το καλοκαίρι του 2019 και η οποία τουλάχιστον εξασφάλισε για πρώτη φορά έναρξη των δρομολογίων με το ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς.
Το περασμένο φθινόπωρο πληροφορηθήκαμε για τη νέα ΚΥΑ (αρ. 50025/2018) για τις μεταφορές η οποία θέτει χιλιομετρικούς περιορισμούς στο δικαίωμα της δωρεάν μεταφοράς (3 χλμ. για το Γυμνάσιο και 5 χλμ. για το Λύκειο) για τους μαθητές των Καλλιτεχνικών σχολείων, περιορισμοί οι οποίοι δεν υπήρχαν τα προηγούμενα χρόνια.
Μιας και η νέα αυτή ρύθμιση στερεί σε μεγάλο μέρος -έως και 50 %- των μαθητών που φοιτούν στα Καλλιτεχνικά Σχολεία, το δικαίωμα της δωρεάν μεταφοράς που δικαιούνται, ειδικά λαμβάνοντας υπ’ όψιν τον διαδημοτικό χαρακτήρα των σχολείων αυτών, το διευρυμένο τους ωράριο λόγω των καλλιτεχνικών μαθημάτων και των επιπλέον υλικών που τα παιδιά μεταφέρουν, σε σύμπραξη με τα άλλα δύο Καλλιτεχνικά σχολεία της Αττικής, συναντηθήκαμε με την Υφυπουργό Εσωτερικών κα Χρυσοβελώνη τον Δεκέμβριο 2018 και καταθέσαμε σχετικό υπόμνημα προς τα τέσσερα Υπουργεία που εμπλέκονται (Εσωτερικών, Παιδείας, Οικονομικών και Υποδομών & Μεταφορών) με αίτημα την κατάργηση των χιλιομετρικών περιορισμών για τα Καλλιτεχνικά σχολεία.
Η απάντηση στο αίτημα μας ήταν πως η ΚΥΑ θα ισχύσει κανονικά με τη νέα σχολική χρονιά 2019-2020.
Ενόψει της προκήρυξης του διεθνούς διαγωνισμού για τις νέες τριετείς συμβάσεις για τη μεταφορά των μαθητών, τον Ιανουάριο του 2019, που καθιστά το θέμα εξαιρετικά επείγον, πραγματοποιήσαμε παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Εσωτερικών στις 16 Ιανουαρίου 2019, με τη συμπαράσταση εκπροσώπων της Ομοσπονδίας γονέων Αττικής και των Μουσικών Σχολείων, συζητήσαμε με συνεργάτες του Υπουργού και καταθέσαμε εκ νέου το αίτημα μας.
5. Σύστημα βιντεοεπιτήρησης
Τον Απρίλιο 2018, κατά τις διακοπές του Πάσχα, ο Δήμος Παλλήνης εγκατέστησε σύστημα βιντεοεπιτήρησης στο προαύλιο του σχολείου μας, μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία είχε παρθεί ένα χρόνο πριν με τη σύμφωνη γνώμη της Διευθύντριας του σχολείου κας Γκέκα.
Για την εν λόγω απόφαση δεν είχε ενημερωθεί η υπόλοιπη Σχολική κοινότητα (καθηγητές, μαθητές και γονείς), ούτε είχε τηρηθεί ότι ορίζει η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.
Ο Σύλλογος μας αντέδρασε άμεσα με επιστολές διαμαρτυρίας προς κάθε κατεύθυνση που είχαν σαν αποτέλεσμα την αναστολή της έναρξης λειτουργίας του συστήματος και το «πάγωμα» ανάλογων ενεργειών σε άλλα σχολεία του Δήμου Παλλήνης.
Ζητήσαμε επίσης σύγκληση Σχολικού Συμβουλίου κατά το οποίο απαιτήσαμε άμεση απομάκρυνση του συστήματος βιντεοεπιτήρησης και προτείναμε για τη φύλαξη του σχολείου, εγκατάσταση συστήματος συναγερμού συνδεδεμένου με το Α.Τ. της περιοχής και πρόσληψη σχολικών φυλάκων.
Οι μαθητές και οι καθηγητές -στην πλειοψηφία τους- συντάχθηκαν με το αίτημα μας, το οποίο επίσης κοινοποιήσαμε στις αρμόδιες Υπηρεσίες του Δήμου Παλλήνης και εκθέσαμε σε συνάντηση με τον Δήμαρχο.
6. Κλειδιά σχολείου
Με το ξεκίνημα της φετινής χρονιάς η Διευθύντρια κα Γκέκα μας ενημέρωσε πως ο Δήμος δεν της επιτρέπει να μας δώσει κλειδιά του σχολείου, κάτι που σε όλα τα χρόνια λειτουργίας του Καλλιτεχνικού Γέρακα δεν γνωρίζουμε να είχε ξανασυμβεί!
Ο αρμόδιος για την ενέργεια αυτή από πλευράς Δήμου Παλλήνης, Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής κ. Λιακόπουλος, σε επικοινωνία μας, ισχυρίστηκε πως «κανένας Σύλλογος Γονέων του Δήμου δεν έχει κλειδιά του σχολείου», κάτι που διερευνήσαμε κι εξακριβώσαμε πως είναι απολύτως ψευδές!
Στείλαμε επανειλημμένα επιστολές στις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου, μιλήσαμε με τον Δήμαρχο και παράλληλα πιέσαμε επίμονα τόσο τον κο Λιακόπουλο, όσο και την κα Γκέκα να διευθετήσουν το θέμα, μιας και σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία για τους Συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, ορίζεται ως έδρα του κάθε Συλλόγου το σχολείο, όπου η σχολική επιτροπή υποχρεούται να παραχωρήσει χώρο για τις συνεδριάσεις και τη φύλαξη των βιβλίων και λοιπών υπαρχόντων του συλλόγου, άρα και την δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης στον χώρο του σχολείου, ώστε να καθίσταται δυνατή η νόμιμη λειτουργία του. Τα κλειδιά μας παραδόθηκαν εντέλει ξανά, από την Διευθύντρια, τον Ιανουάριο 2019.
7. Ενδοσχολικές δράσεις
Κάθε χρόνο, τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου, ο Σύλλογος Γονέων σε συνεργασία με τους μαθητές & τις μαθήτριες της Γ’ Λυκείου, οργανώνει με ιδιαίτερη επιτυχία, το «Γλέντι αλληλεγγύης» με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων για την οικονομική ενίσχυση της καθιερωμένης πενθήμερης εκδρομής της Γ’ Λυκείου, έτσι ώστε κανένα παιδί να μη μείνει πίσω για οικονομικούς λόγους.
Όλα τα έσοδα από την πώληση φαγητού και ποτού, καθώς και από τη λαχειοφόρο της εκδήλωσης διατίθενται στην Γ’ Λυκείου για τον σκοπό αυτό.
Ο Σύλλογος υποστηρίζει επίσης τη «Γιορτή των Αγγέλων», που ξεκίνησε με πρωτοβουλία καθηγητών του σχολείου και πραγματοποιείται εδώ και 9 χρόνια την παραμονή των Χριστουγέννων, κατά την οποία μαθητές, καθηγητές και γονείς συγκεντρώνουν και μοιράζουν ρούχα και τρόφιμα, σε κοινωνικές δομές και αστέγους, στην περιοχή του Μεταξουργείου, παίζοντας και τραγουδώντας παραδοσιακά κάλαντα.
Στα τέλη Ιουνίου, ο Σύλλογος μας οργανώνει και πραγματοποιεί, σε συνεργασία με τους μαθητές και τους γονείς της Γ’ Λυκείου, την καθιερωμένη και επιτυχημένη «Γιορτή αποφοίτησης», η οποία αποτελεί το πανηγυρικό κλείσιμο της κάθε σχολικής χρονιάς!
8. Οικονομική υποστήριξη
Η ετήσια συνδρομή των μελών του Συλλόγου και η λαχειοφόρος αγορά που πραγματοποιείται κατά τη γιορτή αποφοίτησης, αποτελούν τις βασικές πηγές εσόδων του Συλλόγου, παρέχοντας μας τη δυνατότητα να υποστηρίξουμε με τη σειρά μας οικονομικά τις πολυάριθμες και πολυποίκιλες σχολικές δράσεις των μαθητών κατά τη διάρκεια της κάθε σχολικής χρονιάς, όπως χορευτικές και θεατρικές παραστάσεις και παρουσιάσεις, συμμετοχή σε καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, εικαστικές εκθέσεις, μαθητικά φεστιβάλ ταινιών, εκδόσεις εντύπων, κ.ά.
Τα παραπάνω πραγματοποιούνται με τη συμβολή περίπου μόνο του 1/3 των γονέων του σχολείου, ενώ η οικονομική δυνατότητα στήριξης αυτών των ιδιαίτερα αξιόλογων δράσεων των παιδιών, θα ήταν πολύ μεγαλύτερη εάν στο σύνολο τους -ή έστω στην πλειοψηφία τους- οι γονείς, κάλυπταν τις οικονομικές υποχρεώσεις τους προς τον Σύλλογο.
Στην προσπάθεια να συνδράμουμε στη βελτίωση της ποιότητας της σχολικής ζωής και των υλικοτεχνικών σχολικών υποδομών, μετά από συνεννόηση με τη Διεύθυνση και τους καθηγητές του σχολείου, ο Σύλλογος μας ανέλαβε την πρωτοβουλία της αγοράς μεταλλικών ερμαρίων για τις ανάγκες των μαθητών.
Έτσι, παράλληλα με το αίτημα προς τη σχολική επιτροπή για την κάλυψη της δαπάνης από τον Δήμο, στα πλαίσια των υποχρεώσεών του, τυπώσαμε πάνινες τσάντες με έργα των μαθητών των εικαστικών και το λογότυπο του σχολείου, προκειμένου να διαθέσουμε τα έσοδα από την πώληση τους (6 ευρώ) στην αγορά ερμαρίων.
Με τα έσοδα αυτά και την ευγενική χορηγία ορισμένων γονέων, καταφέραμε το 2016 και το 2017 να προμηθευτούμε συνολικά 54 ερμάρια, προτείνοντας να διατεθούν κατά προτεραιότητα στους μαθητές της κατεύθυνσης των εικαστικών της Α’ Γυμνασίου.
Προγραμματισμός δράσεων για τη συνέχεια της σχολικής χρονιάς 2018 – 2019
1)Οι εκλογές για νέο Δ.Σ. και εκπροσώπους για την Ένωση Γονέων Παλλήνης, την Πανελλήνια Ένωση Μουσικών & Καλλιτεχνικών Σχολείων και την Εξελεγκτική Επιτροπή, θα πραγματοποιηθούν στο σχολείο τη Δευτέρα 11/2, ημέρα παράδοσης της σχολικής βαθμολογίας του Α’ τετραμήνου.
Στο διάστημα που μεσολαβεί ως τότε, η τριμελής εφορευτική επιτροπή που θα εκλεγεί σήμερα, θα αναλάβει να οργανώσει την εκλογική διαδικασία.
Μιας και το παρών ΔΣ απέρχεται, σας καλούμε να θέσετε υποψηφιότητα για το νέο ΔΣ, την Ένωση Γονέων Παλλήνης και την Πανελλήνια Ένωση Μουσικών & Καλλιτεχνικών Σχολείων, καθώς και για την Εξελεγκτική Επιτροπή. Η σημερινή συνάντηση είναι μια ευκαιρία γνωριμίας και ανταλλαγής με τους νέους υποψήφιους γονείς.
2) Σχετικά με τις αλλαγές στη νομοθεσία που αφορούν στα Καλλιτεχνικά και Μουσικά σχολεία, ο Σύλλογος μας -σε συνεργασία με τα υπόλοιπα Καλλιτεχνικά & Μουσικά σχολεία- θα χρειαστεί να συνεχίσει δυναμικά και ενεργά την διεκδίκηση της τροποποίησης, τόσο της η νέας ΚΥΑ για τις μεταφορές, όσο και του άρθρου 40 σχετικά με τον χαρακτήρα των Καλλιτεχνικών & Μουσικών σχολείων.
3) Όσον αφορά στο θέμα της φύλαξης του σχολείου, καμία ενέργεια δεν έχει ακόμα γίνει από πλευράς Διεύθυνσης του σχολείου ή του Δήμου για την απομάκρυνση του συστήματος βιντεοεπιτήρησης από το προαύλιο του σχολείου, παρά τα επανειλημμένα προηγούμενα αιτήματα από γονείς, μαθητές και καθηγητές, παρά τη διαβεβαίωση του Δημάρχου Παλλήνης για πρόσληψη φυλάκων και παρ’ ότι οι κάμερες, σύμφωνα με τα λεγόμενα της Διεύθυνσης, δεν λειτουργούν.
5) Το Σχολικό Συμβούλιο, το οποίο δίνει την ευκαιρία σε όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας (γονείς, μαθητές, καθηγητές, Διεύθυνση, Δήμος) να αλληλοενημερωθούν, να συζητήσουν και να συναποφασίσουν για θέματα που αφορούν τη λειτουργία του σχολείου, δεν έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα (παρ’ ότι το ΔΣ το ζήτησε επανειλημμένα), ενώ σύμφωνα με την Διευθύντρια κα Γκέκα, θα προγραμματιστεί αμέσως μετά την παράδοση των βαθμών.
6) Όσον αφορά τις προγραμματισμένες ενδοσχολικές δραστηριότητες, μέσα στον Φεβρουάριο, οι μαθητές & μαθήτριες της Β’ Λυκείου θα οργανώσουν Μουσική βραδιά για την οικονομική ενίσχυση της εκδρομής τους, για την οποία έχουν ζητήσει τη συνδρομή του Συλλόγου με την παρουσία του.
Τον Ιούνιο, ο Σύλλογος θα οργανώσει την καθιερωμένη «Γιορτή αποφοίτησης», την προετοιμασία της οποίας αναλαμβάνουν κατά κύριο λόγο οι μαθητές και οι γονείς της Γ’ Λυκείου.
Το φαγητό/ποτό της εκδήλωσης προσφέρει μετά από αίτημα της Διεύθυνσης του σχολείου και του ΔΣ του Συλλόγου, η εταιρία σίτισης.
Τα τελευταία δύο χρόνια, το ΔΣ προσφέρει ως αναμνηστικό δώρο στους απόφοιτους, ένα έντυπο λεύκωμα με αναμνηστικές φωτογραφίες από τα έξι χρόνια τους στο Καλλιτεχνικό σχολείο!
Για τη δημιουργία του λευκώματος συνεργάζονται μαθητές, καθηγητές και γονείς, ενώ μέρος του κόστους καλύπτεται από το ταμείο του Συλλόγου και το υπόλοιπο καταβάλλεται από τους γονείς των παιδιών της Γ’ Λυκείου.
Επίσης, όπως κάθε χρόνο, ο Σύλλογος θα χρειαστεί να είναι στο πλευρό των μαθητών και των διδασκόντων, στις δράσεις που εκείνοι θα παρουσιάσουν, κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, για να συνδράμει όπου και όπως χρειαστεί.
Τέλος, θα θέλαμε να επισημάνουμε πως ο Σύλλογος Γονέων δεν είναι απλώς ένα επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο και για την επιτυχία των στόχων του χρειάζεται τη συμμετοχή όλων των μελών του. Θεωρούμε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα όλων των παραπάνω, είναι η έλλειψη έμπρακτου ενδιαφέροντος, η απουσία και η αδιαφορία της συντριπτικής πλειοψηφίας των γονέων του σχολείου για τα θέματα που αφορούν, τόσο στη σχολική ζωή, όσο και γενικότερα στην εκπαίδευση των παιδιών μας -παρόλο το αδιαμφισβήτητο ενδιαφέρον και την αγάπη μας γι’ αυτά- καθώς και η λογική της προσωποκεντρικής ανάθεσης ρόλων, η οποία χαρακτηρίζει εξάλλου την νεοελληνική κοινωνία και την ζώσα πραγματικότητα.
Για τους λόγους αυτούς, σας καλούμε
να συμμετέχετε ενεργά και τακτικά στις δράσεις του Συλλόγου και να καταθέτετε νέες ιδέες και προτάσεις για την επίλυση των προβλημάτων και τη βελτίωση της ζωής της σχολικής κοινότητας, σε συνεργασία πάντα με τους μαθητές, τους καθηγητές και τη Διεύθυνση του σχολείου, καθώς και με άλλα Συλλογικά όργανα γονέων.
Εκτός της ενεργού συμμετοχής σας, σας υπενθυμίζουμε πως για την αποτελεσματική λειτουργία του Συλλόγου, είναι απαραίτητη και η ετήσια συνδρομή σας των 10 ευρώ, γιατί με πολύ λίγα (λιγότερα από 1 ευρώ το μήνα!) μπορούμε να κάνουμε πάρα πολλά!