Κορωνοϊός: Τα οριζόντια μέτρα που πρόκειται να ισχύσουν στην Αττική

Οριζόντια, σε όλη την Αττική και όχι σε συγκεκριμένους δήμους, θα ισχύσουν τα περιοριστικά μέτρα που θα ανακοινωθούν σήμερα, όπως δήλωσε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Νίκος Σύψας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Όπως επισήμανε, τα μέτρα που εισηγήθηκε η Επιτροπή στην Πολιτεία δεν έχουν να κάνουν με τον αριθμό των κρουσμάτων ή τον δείκτη Ro, ο οποίος συνεχίζει να παραμένει κάτω από το 1, περίπου στο 0,89.

«Αυτό που μας οδηγεί στα νέα μέτρα είναι ορισμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά της επιδημίας στην Αττική, όπως ο αριθμός των διασωληνώσεων, ο αριθμός των νοσηλειών, ο μεγάλος πληθυσμός και η πυκνότητα του πληθυσμού.

Πρέπει προκαταβολικά να προστατεύσουμε τα σχολεία. Δεν πρόκειται για γενικευμένο lockdown, αλλά περιοριστικά μέτρα που αφορούν σε όλη την Αττική, οριζόντια σε όλη την Αττική», επισήμανε, συμπληρώνοντας ότι αναμένεται να ισχύσουν μέχρι τέλος του μήνα και μέχρι να υπάρξει κάμψη στον αριθμό των κρουσμάτων.

Ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα προκαλεί, σύμφωνα με τον κ. Σύψα, το γεγονός ότι έχει ήδη καλυφθεί το 60% των κλινών ΜΕΘ στην Αττική, παρόλο που αυτές οι κλίνες θα αυξηθούν άμεσα, αλλά και το ότι τα κρούσματα αφορούν σε μεγαλύτερες ηλικίες.

«Δεν αφορούν πλέον τα 20-30 έτη που ήταν το καλοκαίρι, αλλά ανεβαίνουν και πηγαίνουμε τώρα σε ηλικίες από 35 έως 55 ετών.

Η αύξηση της ηλικίας των κρουσμάτων μάς ανησυχεί, γιατί όσο πιο μεγάλος είναι ο άνθρωπος τόσο κινδυνεύει να είναι πιο σοβαρή η νόσος. Πρέπει να προλαμβάνουμε τις καταστάσεις.

Εκτός από τις συρροές, υπάρχει διασπορά στην κοινότητα. Θα κάνουμε το παν να προστατεύσουμε τα σχολεία, για να μην κλείσουν», υπογράμμισε ο ίδιος.

Σε ό,τι αφορά στις μάσκες που διανεμήθηκαν χθες στα σχολεία της χώρας, ο καθηγητής σημείωσε ότι αυτοί που τις κατασκεύασαν ήταν «χαμένοι στη μετάφραση», εκφράζοντας την απορία πώς γίνεται να παράγεις τόσες μάσκες χωρίς να τις δοκιμάσεις.

Όπως ανέφερε, η Επιτροπή είχε δώσει οδηγίες διαστάσεων, γράφοντας ότι πρόκειται για τη μάσκα πριν διπλωθεί, δηλαδή το αρχικό κομμάτι υφάσματος πριν ραφτεί, χωρίς τις πτυχώσεις.

«Αυτό όμως δεν μεταφράστηκε σωστά και τελικά έβαλαν λάθος διαστάσεις στο τελικό προϊόν. Επειδή διάβασα το τελικό κείμενο, ήταν σαφές -αν και θα μπορούσε να είναι ακόμα πιο σαφές-, γιατί απευθυνόταν σε επαγγελματίες.

Αν έφτιαχνα εγώ μάσκα, πριν παράξω ένα εκατομμύριο, θα έπαιρνα μία να τη βάλω στο πρόσωπό μου», επισήμανε και επανέλαβε ότι η υποχρεωτική χρήση μάσκας για τους μαθητές θα ισχύσει για όλη τη σχολική χρονιά.

Κατά πληροφορίες, οι ειδικοί εισηγήθηκαν ισχυρή σύσταση χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους που υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση πληθυσμού και περαιτέρω περιορισμό του ανώτατου ορίου σε εκδηλώσεις (γάμοι κ.λπ.) στα 20 από τα 50 άτομα.

Ζητούν επίσης αναστολή για 15 ημέρες για όλες τις συναυλίες, ενώ κατά πληροφορίες αιτούνται και το κλείσιμο καταστημάτων με ζωντανή μουσική.

Στο πλαίσιο των προτάσεων είναι η χρήση μάσκας στις λαϊκές και η περαιτέρω αραίωση των παραγωγών καθώς και η μείωση του μέγιστου ορισμού των καθήμενων στα καταστήματα εστίασης στους τέσσερις (έξι για οικογένειες).

Οι ανακοινώσεις αναμένονται σήμερα.

Μείζον το πρόβλημα

«Έχουμε μπροστά μας ένα μείζον πρόβλημα, το οποίο ελπίζω να καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε», είπε μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο καθηγητής Μικροβιολογίας Σχολής Δημόσιας Διοίκησης Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής κ. Αλκιβιάδης Βατόπουλος αναφορικά με τον κορωνοϊό.

Ειδικότερα ο κ. Βατόπουλος αναφέρθηκε στο «μείζον πρόβλημα της αύξησης των κρουσμάτων και κυρίως της αύξησης των διασωληνώσεων».

Ανέφερε ως παράδειγμα όσα συνέβησαν με τη ραγδαία αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού στο Ισραήλ και τόνισε πως η αύξηση των διασωληνώσεων είναι ένα καμπανάκι ότι ίσως πηγαίνουμε προς μεγάλη αύξηση. Επέμεινε στο θέμα της τήρησης των αποστάσεων για να μη μεταδίδεται ο ιός.

Ενώ δίνοντας μια εικόνα για τα νέα μέτρα που είναι στο τραπέζι για την Αττική, τόνισε ότι έχουν γίνει προτάσεις από τους ειδικούς που αφορούν στη χρήση μασκών όπως επίσης σε νέους περιορισμούς για τις εκδηλώσεις.

«Η μάσκα είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για να μη γίνεται διασπορά του ιού και δεν επηρεάζει τόσο την καθημερινότητά μας, συνεπώς πρέπει να είναι πρωταρχικό στη φαρέτρα μας εναντίον του κορωνοϊού», είπε μεταξύ άλλων.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ και αντιπρόεδρος του ΟΕΝΓΕ Ματίνα Παγώνη τόνισε ότι
«η αύξηση των κρουσμάτων και των διασωληνώσεων με αυτό τον ρυθμό θα φέρει μεγαλύτερες δυσκολίες». Για την καθολική χρήση μάσκας, υποστήριξε πως αν συνεχιστούν αυτοί οι ρυθμοί διασποράς του κορωνοϊού, τότε η γενικευμένη χρήση μάσκας θα γίνει απαραίτητη. «Η μάσκα πλέον είναι η ασφάλειά μας», είπε χαρακτηριστικά.

Σε αυτούς που αρνούνται τη χρήση της, επισημαίνει πως «δεν υπάρχει δεν μπορώ, είναι η ασφάλεια για τους ίδιους, τις οικογένειές του και το περιβάλλον τους». Τέλος, υποστήριξε πως έχει αποδειχθεί ότι η χρήση μάσκας δεν εμποδίζει την αναπνοή και πως οι προσωπικές απόψεις του καθενός δεν είναι επιστημονικές.