Πριν η παραγωγική της δραστηριότητα μεταφερθεί σε ιδιόκτητο χώρο της Παλλήνης στον οποίο παραμένει μέχρι και σήμερα, η εταιρεία «Παγωτά Δωδώνη, Ανώνυμος Βιοτεχνική και Εμπορική Εταιρεία» υπό τον διακριτικό τίτλο «Παγωτά Δωδώνη ΑΒΕΕ» λειτουργούσε ως γαλακτοκομείο της Κυψέλης (1970) με σπέσιαλ χειροποίητο παγωτό!
Η φήμη του είχε απλωθεί σε όλες τις συνοικίες της πρωτεύουσας και οι πελάτες σχημάτιζαν ουρές στις προθήκες του καταστήματος.
Τα χρόνια κύλησαν, η μικρή επιχείρηση μετατρέπεται σε εταιρεία και το 1999 εξαγοράζεται από επενδυτικό group (Valtop Holdings Limited) «μετατρέποντας» τους πρώτους ιδιοκτήτες της σε μειοψηφικούς μετόχους. Σύντομα, η εταιρεία επεκτείνει το δίκτυο της δημιουργώντας 80 καταστήματα υπό τον τίτλο «Παγωτά Δωδώνη» εδραιώνοντας τη θέση της στην ελληνική αγορά.
Το 2007 η NBGI Private Equity, θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας στο Λονδίνο, (λειτουργούσε ως ο διεθνής επενδυτικός βραχίονας της Εθνικής Τράπεζας στην Ευρώπη) εξαγοράζει το 90% των μετοχών της εταιρείας «Παγωτά Δωδώνη».
Το 2012 ξεσπά φωτιά (φωτογραφία) στις εγκαταστάσεις της Παλλήνης με αποτέλεσμα την καταστροφή της παραγωγικής μονάδας. Την ίδια τύχη από τη φωτιά είχε και η γνωστή επιχείρηση οινοποιίας Τρωϊάνου η οποία, αποκατέστησε τις σοβαρές ζημίες της και λειτουργεί με επιτυχία στον ίδιο χώρο μέχρι και σήμερα.
Αποτέλεσμα της σημαντικής καταστροφής της επιχείρησης «Δωδώνη» ήταν το εργοστάσιο να ανακαινιστεί (2013) με το ποσό των 2.000.000 € και να ξεκινήσει νέες συνεργασίες με καινοτόμα προϊόντα και με πολυδάπανη επικοινωνιακή καμπάνια.
Η τελευταία και καθοριστική εξέλιξη της εταιρείας σημειώνεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα.
Συγκεκριμένα: η Deutsche Bank Private Equity και η Goldman Sachs Asset Management συμφώνησαν με την Εθνική Τράπεζα την απόκτηση του συνόλου των μετοχών της θυγατρικής NBGI, ιδιοκτήτριας της «Παγωτά Δωδώνη» έναντι τιμήματος 288 εκατ. ευρώ.
Έχει ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι η εταιρεία NBGI έκλεισε τη χρήση 2015 με επιδείνωση μεγεθών και αρνητικά ίδια κεφάλαια και το σημαντικότερο: η NBGI πριν την πώλησή της έγραψε το σύνολο της ζημιάς από την επένδυση της στην «Παγωτά Δωδώνη.» Έτσι, οι αγοραστές θα πάρουν το 90% του μετοχικού κεφαλαίου της “Παγωτά Δωδώνη” αποτιμημένο στο μηδέν και επομένως θα έχουν όλη την ευχέρεια να αποφασίσουν “κατά βούληση” για την επόμενη ημέρα της εταιρείας.
Για την ανάδειξη σαφέστερης εικόνας ως προς τους οικονομικούς δείκτες της εταιρείας «Παγωτά Δωδώνη»:
Η χρήση του 2015 έκλεισε με μειωμένο τζίρο σε σχέση με το 2014 (9,3 από 10,24 εκατ. ευρώ) και διεύρυνση ζημιών μετά από φόρους στα 3,2 από 2,27 εκατ. ευρώ.
Αποτέλεσμα των νέων ζημιών είναι η αρνητική καθαρή θέση να διευρυνθεί στα 4 εκατ. ευρώ από 0,8 εκατ. ευρώ, με συνέπεια να είναι άμεσα επιτακτική η ανάγκη αύξησης κεφαλαίου.
Η εταιρεία βρίσκεται σε συζητήσεις με τις τράπεζες για την αναδιάρθρωση του τραπεζικού της δανεισμού, ο οποίος ανέρχεται σε 27 εκατ. ευρώ (18,55 μακροπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις και 8,4 εκατ. ευρώ βραχυπρόθεσμες).
Σε ότι αφορά την Εθνική Τράπεζα, οι πληροφορίες θέλουν να έχει μεταβιβάσει τα δάνεια που χορήγησε στην «Παγωτά Δωδώνη» στην εσωτερική διεύθυνση μη εξυπηρετούμενων δανείων μαζί με τις προβλέψεις, εξέλιξη που σε συνδυασμό με την απομείωση της αξίας επένδυσης από την NBGI παρέχουν στοιχεία για εξεύρεση «καθαρών» λύσεων.
Τελικό συμπέρασμα: η τύχη της ιστορικής εταιρείας «Παγωτά Δωδώνη» βρίσκεται πλέον στα «χέρια της Deutsche Bank και της Goldman Sachs Asset Management και φυσικά είναι άγνωστο σε ποιες επιλογές θα καταλήξουν.
Το σημαντικότερο όμως είναι ποια τύχη περιμένει τους εργαζόμενους στην εταιρεία. Είναι πολλοί με εργασιακή θητεία πολλών χρόνων και παρεμπιπτόντως αρκετοί προέρχονται από την περιοχή μας. Μακάρι η μεταβίβαση της εταιρείας να σηματοδοτήσει μια νέα αφετηρία προς όφελος της οικονομίας και και των εργαζομένων.