Ο λόγος που οι οδοντίατροι βλέπουν τόσα πολλά ραγισμένα δόντια αυτή την περίοδο

odontiatros-neologosattikis

Πολλοί από εμάς θα παραδεχτούμε ότι ζούμε με κάποιο βαθμό φόβου, στρες και άγχους σε καθημερινή βάση, αλλά αυτά τα συναισθήματα δεν φθάνουν σε σύγκριση με τον τρόπο που νιώθουμε σήμερα εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ενώ προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε όλα αυτά τα απροσδόκητα, αρνητικά συναισθήματα, με άσκηση, διαλογισμό ή ένα άλλο χόμπι, υπάρχει ένας άλλος τρόπος με τον οποίο κάποιοι από εμάς εκδηλώνουν άγχος: το τρίψιμο των δοντιών μας καθώς κοιμόμαστε. Ως αποτέλεσμα, ορισμένοι οδοντίατροι λένε ότι βλέπουν περισσότερα κατάγματα των δοντιών από ποτέ από τότε που έχουν ανοίξει τα ιατρεία τους μετά το lockdown.

Σε ένα άρθρο των New York Times, η οδοντίατρος Tammy Chen ανέφερε ότι παρατήρησε μια αύξηση των παραπόνων που υποδείκνυαν από πόνο στη γνάθο έως ευαισθησίες στα δόντια, πόνους στα μάγουλα και ημικρανίες, όταν ξέσπασε η πανδημία.

Αλλά όταν άνοιξε ξανά το οδοντιατρείο της τον Ιούνιο, “τα κατάγματα άρχισαν να καταφθάνουν: τουλάχιστον ένα την ημέρα, κάθε μέρα από τότε που έχω πάει στο ιατρείο. Κατά μέσο όρο, βλέπω τρεις έως τέσσερις ασθενείς με κατάγματα που κάποιες μέρες φτάνουν τους 6+. “

Η Τσεν λέει ότι εκτός από το άγχος, θα μπορούσε να υπάρχει ένας άλλος λόγος για το τρίψιμο των δοντιών. Επειδή οι περισσότεροι από εμάς δουλεύουμε από το σπίτι σε πρόχειρους σταθμούς εργασίας, πιθανότατα τοποθετούμε σε αδέξιες στάσεις το σώμα μας σε διάφορα απίθανα σημεία του σπιτιού μας.

Αυτές οι θέσεις μπορούν να μας κάνουν να κάνουμε εμπρός το άβολο σχήμα “C” και ότι η κακή στάση του σώματος μπορεί να προκαλέσει το τρίψιμο των δοντιών τη νύχτα.

Σε μια άλλη μαρτυρία, ο οδοντίατρος του Τορόντο, Kal Khaled, λέει στο CTV News ότι αυτός και οι συνάδελφοί του έχουν επίσης δει μια παρόμοια τάση που περιλαμβάνει σπασμένους γομφίους και κατεστραμμένα σφραγίσματα.

Και παρόλο που ο καναδικός οδοντιατρικός σύλλογος λέει ότι η σχέση μεταξύ τριψίματος των δοντιών και άγχους δεν είναι πολύ σαφής, παραδέχεται ότι υπήρξε αύξηση στις περιπτώσεις άγχους που προκαλούνται από το COVID-19, οι οποίες με τη σειρά τους προκάλεσαν σφίξιμο και άλεση.

“Η τερηδόνα επιταχύνεται από άγχος και κακές συνθήκες ζωής, όπως άσχημος ύπνος και κακή διατροφή. Περιττό να πούμε ότι αυτή η κατάσταση έχει επιβαρύνει τα δόντια τους τελευταίους μήνες”, λέει ο Khaled, ο οποίος είναι πρόεδρος της Συμμαχίας Οδοντιάτρων του Οντάριο.

Η κλινική Mayo λέει ότι οι γιατροί δεν είναι σαφείς σχετικά με τις ακριβείς αιτίες άλεσης των δοντιών ή του βρουξισμού, αλλά λένε ότι θα μπορούσε να συνδεθεί με έναν συνδυασμό φυσικών, διανοητικών και γενετικών παραγόντων.

Παράγοντες όπως αυξημένα επίπεδα στρες, άγχους, θυμού και απογοήτευσης μπορεί να οδηγήσουν σε άλεση των δοντιών και ενώ συνήθως αυτό δεν οδηγεί σε σοβαρές επιπλοκές, ο σοβαρός βρουξισμός μπορεί να οδηγήσει σε ζημιές στα δόντια, έντονους πονοκεφάλους, καθώς και πόνους στο πρόσωπο και στο σαγόνι.

Exit mobile version