Τρίτος -& τελευταίος;- ανάδοχος του έργου της αποχέτευσης στο Δήμο Παλλήνης & μάλλον, εντός του έτους, ξεκινάνε οι εργασίες

ΚΕΛ Ψυτάλλειας

Η πολύπονη ιστορία της αποχέτευσης στο Δήμο Παλλήνης, μάλλον οδηγείται σε καλό τέλος υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα …σκοντάψει σε ένα ακόμη αναπάντεχο σκόπελο.

Μόλις, προχθές, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε., Χαράλαμπος Σαχίνης, με απόφαση δημοσιευμένη στη Διαύγεια, ανέδειξε και τυπικά την «Ένωση Οικονομικών Φορέων, Τεχνική Εταιρεία Χριστόφορος Δ. Κωνσταντινίδης Α.Ε. και ΕΛΤΕΡΓΑ Α.Ε.» ως προσωρινό ανάδοχο του έργου «Κατασκευή Δικτύου Αποχέτευσης Ακαθάρτων Υδάτων του Δημου Παλλήνης.»

Η σύμπραξη των δύο εταιρειών , μειοδότησε στο διαγωνισμό με μέση έκπτωση 51,18% στον προϋπολογισμό δημοπράτησης, κατά συνέπεια, μέχρι και το τέλος του τρέχοντος έτους θα πρέπει να έχει το εργοτάξιο για το ξεκίνημα των εργασιών.

Σύντομο ιστορικό της πολύπαθης αυτής ιστορίας

Στα τρία τελευταία χρόνια προέκυψαν αρκετές ανακατατάξεις και ανατροπές στις διαδικασίες ανάδειξης αναδόχου του έργου με αποτέλεσμα οι πολίτες να βρίσκονται μέχρι και αυτή την ώρα σε τέτοια σύγχυση με όσα ακούν και διαβάζουν για το έργο της αποχέτευσης στην πόλη τους, ώστε, αν υπήρχε η δυνατότητα να ερωτηθούν οι περισσότεροι, η απάντηση θα περιείχε φράσεις του τύπου, «δεν πιστεύω τίποτε», «μας κοροϊδεύουν», «ανέκδοτα, μας λέτε», κ.α.π.

Δεδομένης, λοιπόν, της γενικής δυσπιστίας για το κατά πόσο μπορεί να γίνει το έργο της αποχέτευσης, οι συνθήκες δεν βοηθούσαν για μια ψύχραιμη, ρεαλιστική και ειλικρινή δημόσια συζήτηση και εύλογα, πρώτο και βασικό θύμα αυτού του κλίματος που διαμορφώθηκε στην πόλη, ήταν και είναι ο Δήμαρχος Παλλήνης, Θανάσης Ζούτσος με μια όμως παραδοχή.

Αυτός το υπέθαλψε με τις άστοχες δηλώσεις τον Δεκέμβριο του 2018 («τον Ιανουάριο μπαίνουν οι μπουλντόζες στους δρόμους και θα τρίβετε τα μάτια σας») και από ένα σημείο και μετά, αυτός ήταν που συντήρησε τη δυσπιστία, το ανάθεμα και την παραφιλολογία, με το έλλειμμα της ευθείας και υπεύθυνης ενημέρωσης των πολιτών.

Αντί, να βγει και να πει τα πράγματα με το όνομα τους, που δηλαδή έμπλεξε το έργο, τι πρόκειται να συμβεί και ποιες οι πιθανότητες να «μπει το νερό στο αυλάκι», προφανώς, σκεπτόμενος το προσωπικό κόστος εν όψει και των δημοτικών εκλογών του Μαίου 2019, κατέβασε το διακόπτη της συσκότισης με αποτέλεσμα να μην υπάρχει υπεύθυνη και ειλικρινής ενημέρωση, τι δηλαδή έφταιξε και η αποχέτευση έχει βαλτώσει. Τι ακριβώς συνέβη και η πόλη έχασε περίπου δύο χρόνια από το ξεκίνημα του έργου…

Να δούμε τώρα το γιατί:

Στις 17 Δεκεμβρίου του 2018, τελευταία ημέρα προθεσμίας του διαγωνισμού, υποβλήθηκαν επτά προσφορές με την εξής σειρά μειοδοσίας ως προς τους τρεις πρώτους:

1) «ΑΚΤΩΡ ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» με δ.τ. «ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε.»,

2) Ένωση των οικονομικών φορέων «ΙΝΤΡΑΚΟΜ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΛΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ» με δ.Τ. «ΙΝΤΡΑΚΑΤ» και «ΤΕΚΑΛ ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ-ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ»,

3) Ένωση των οικονομικών φορέων «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» με δ.τ. «ΕΛΤΕΡΓΑ Α.Ε.» και «ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ Δ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ Α.Ε»,

Η αποσφράγιση των προσφορών έγινε από την Επιτροπή Διαγωνισμού στις 21 Δεκεμβρίου 2018 και σε συνέχεια προσφυγής που ακολούθησε από τη δεύτερη στην κατάταξη μειοδότρια κατά της πρώτης, προκύπτει για την «ΑΚΤΩΡ» «ζήτημα ελέγχου απόδειξης αξιοπιστίας δυνάμει μέτρων αυτοκάθαρσης»

Τι ακριβώς ήταν αυτή η εξέλιξη; Η «ΑΚΤΩΡ» βρέθηκε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού να συμμετέχει από κοινού με άλλες κατασκευαστικές εταιρείες «σε οριζόντια καρτελική σύμπραξη» (χειραγώγηση διαγωνισμών δημοπράτησης έργων) και στην συγκεκριμένη χρονική συγκυρία δεν είχε δικαίωμα ως «τιμωρημένη» να συμμετάσχει στον διαγωνισμό της ΕΥΔΑΠ.

Ακολουθούν προσφυγές επί προσφυγών στο ΣτΕ, ο χρόνος εξελίσσεται δίχως να διαφαίνεται λύση στο μπέρδεμα που έχει προκύψει, οι αποφάσεις του ΣτΕ αργούν και όλοι βάλλουν εναντίον όλων!

Στο μεταξύ, η «ΑΚΤΩΡ» υπό το βάρος του «φορτίου ευθύνης» που έφερε, χάνει οριστικά την ανάληψη του έργου και στις 19 Φεβρουαρίου 2020, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ με απόφαση του αναδεικνύει ως ανάδοχο του έργου της αποχέτευσης, την σύμπραξη των εταιρειών ΙΝΤΡΑΚΑΤ και ΤΕΚΑΛ Α.Ε. -δεύτερη στην κατάταξη- υπό, μία, όμως, προϋπόθεση:

να υπάρξει σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας Επιτροπής του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης ότι «είναι επαρκή τα ληφθέντα εκ μέρους της επανορθωτικά μέτρα αυτοεξυγίανσης της»

Τι σήμαινε αυτό; Ότι και η ΙΝΤΡΑΚΑΤ βρέθηκε να συμμετέχει «σε οριζόντια καρτελική σύμπραξη»!

Πέντε μήνες μετά την ανάδειξη του σχήματος ΙΝΤΡΑΚΑΤ και ΤΕΚΑΛ σε ανάδοχο του έργου, η Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ εκδίδει στις 16 Ιουλίου 2010 δύο αποφάσεις η μία εκ των οποίων ανατρέπει και πάλι το σκηνικό της κατάταξης των μειοδοτών.

Η απόφαση του ΣτΕ θέτει εκτός διαγωνισμού την ΙΝΤΡΑΚΑΤ όπως και την «ΑΚΤΩΡ», αμφότερες είχαν προσφύγει στο ανώτατο δικαστικό όργανο της χώρας ζητώντας ουσιαστικά «απαλλαγή» από τα «δεσμά» της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Λίγες μόλις ώρες μετά την απόφαση του ΣτΕ, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, Χαράλαμπος Σαχίνης, με νέα απόφαση του ανακηρύσσει ανάδοχο του έργου την σύμπραξη ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ Δ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ Α.Ε. και ΕΛΤΕΡΓΑ Α.Ε. και υπό την προϋπόθεση ότι δεν εκκρεμούν άλλες κατά αλλήλων προσφυγές -δεν το γνωρίζουμε- ελπίζουμε, το …όραμα του Δημάρχου Παλλήνης που εκμυστηρεύθηκε δημόσια, απαντώντας στον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Παναγιώτη Μερτύρη, «θα βλέπετε τις μπουλντόζες να βγαίνουν στους δρόμους και θα τρίβετε τα μάτια σας» αυτή τη φορά, έστω με καθυστέρηση 20 μηνών, να βγει αληθινό!

Δείτε την απόφαση του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΥΔΑΠ