Ο περιβαλλοντικός νόμος ανακαλεί το δασικό χαρακτήρα των περιοχών Κόκκινο Λιμανάκι Ραφήνας / Μάτι & …έπεται η πολεοδόμηση τους!

Μάτι Νέας Μάκρης και Ραφήνας

Στις … “περγαμηνές” του ψηφισθέντος στη Βουλή περιβαλλοντικού νόμου ο οποίος προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο σε όλη τη χώρα, συγκαταλέγεται και η άρση του χαρακτηρισμού ως δασικών εκτάσεων των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου 2018, Κόκκινο Λιμανάκι και Μάτι Νέας Μάκρης/Ραφήνας.

Οι 158 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας δέχθηκαν με την ψήφο τους ότι με βάση τα συμβόλαια του 1930, Κόκκινο Λιμανάκι και Μάτι δεν έχουν δασικό χαρακτήρα και ως εκ τούτου μπορούν, πλέον, να πολεοδομηθούν!

Τούτων, δοθέντων, ανακαλούνται αυτοδικαίως όλες οι διοικητικές πράξεις που είχαν εκδοθεί σύμφωνα με τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας από τις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες για την προστασία των παραπάνω εκτάσεων, ιδίως, τα πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής καθώς και οι κατά καιρούς αποφάσεις κήρυξης των εκτάσεων ως αναδασωτέων και έτσι, ανοίγει ο “δρόμος” για νόμιμες ανεγέρσεις κατοικιών στις αποτεφρωμένες δύο περιοχές.

Κόκκινο Λιμανάκι

Η θεαματική αυτή ανατροπή πιστώνεται στο Δήμαρχο Ραφήνας-Πικερμίου, Ευάγγελο Μπουρνούς, ο οποίος, είναι αλήθεια, ότι προσπάθησε και πέτυχε να πείσει τα εμπλεκόμενα υπουργεία να συναινέσουν στην άρση αναδάσωσης των δύο περιοχών με την προσθήκη της παραγράφου 15 στο Άρθρο 2 ν. 4626/2019 (Α’ 141) υπό τον τίτλο “Διατάξεις Δασικής Νομοθεσίας” το περιεχόμενο του οποίου ακολουθεί.

Άρθρο 102
Διατάξεις δασικής νομοθεσίας

6. Στο άρθρο 2 του ν. 4626/2019 (Α’ 141) προστίθεται παρ. 15 ως εξής:

«15. Οι εκτάσεις που μεταβιβάσθηκαν δυνάμει των υπ’ αρ. 6165/6-3-1930 και 6166/6-3-1930 συμβολαίων του Συμβολαιογράφου Αθηνών Πέτρου Νικολάου Καββαδία θεωρείται ότι έχουν απωλέσει τον δασικό τους χαρακτήρα και έχουν καταστεί κλήροι εποικισμού από την έκδοση των αποφάσεων του Υπουργού Γεωργίας που συνοδεύουν τα παραπάνω συμβόλαια και διά των οποίων επετράπη η μεταβίβασή τους. Διοικητικές πράξεις που εκδόθηκαν από τις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες για την προστασία των παραπάνω εκτάσεων σύμφωνα με τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, ιδίως πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής, αποφάσεις κήρυξης εκτάσεων ως αναδασωτέων, πρωτόκολλα επιβολής ειδικής αποζημίωσης ανακαλούνται αυτοδικαίως.

Προκειμένου οι παραπάνω εκτάσεις να ταυτοποιηθούν ως προς τα εξωτερικά τους όρια, λαμβάνεται υπόψη τοπογραφικό διάγραμμα θεωρημένο από τη Διεύθυνση Τοπογραφικών Εφαρμογών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.»

Exit mobile version