Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών στην Αθήνα στις 24 Απριλίου

Πραγματοποιείται στις 24 Απριλίου 2017 η πρώτη υπουργική διάσκεψη του Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών, το οποίο ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και την ενεργή συμμετοχή του Κινέζου ομολόγου του Γουάνγκ Γι. Στο Ancient Civilizations Forum θα είναι παρόντες, εκτός από τους ΥΠΕΞ Ελλάδας και Κίνας, οι οποίοι απευθύνουν από κοινού την πρόσκληση, και οι ομόλογοί τους από Αίγυπτο, Βολιβία, Ινδία, Ιράκ, Ιράν, Ιταλία, Μεξικό και Περού.  

Η διάσκεψη αποτελεί πρωτοβουλία διπλωματίας σε πολιτιστικό επίπεδο ανάμεσα σε χώρες που αναγνωρίζονται ως κοιτίδες αρχαίων πολιτισμών σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές του κόσμου.

Πηγές του ΥΠΕΞ ανέφεραν ότι σκοπός είναι να καλλιεργηθούν συνέργειες, αλλά και να διεξαχθεί διεξοδική συζήτηση «για τον ρόλο του πολιτισμού ως πηγής ήπιας ισχύος».

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι το φόρουμ αποτελεί έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα των πρωτοβουλιών της εξωτερικής πολιτικής τα τελευταία δύο χρόνια, μετά τη Διάσκεψη για τον Θρησκευτικό Πλουραλισμό στη Μέση Ανατολή, τη Διάσκεψη της Ρόδου για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα (που θα επαναληφθεί τον Μάιο) και τα τετραμερή και τριμερή σχήματα συνεργασίας σε Ανατολική Μεσόγειο και Βαλκάνια.

“Ήπια ισχύς και οικονομική αξιοποίηση”

Στην πρόσκληση που απηύθυναν προς τους ομολόγους τους οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Κίνας υπογραμμίζουν το κοινό όραμα όλων για αξιοποίηση της πολιτισμικής κληρονομιάς του παρελθόντος ως οχήματος για την προώθηση των φιλικών σχέσεων, της διεθνούς συνεργασίας, της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας σήμερα. Γιατί είναι κοινή η πεποίθηση πως τα επιτεύγματα του παρελθόντος αποκτούν συνεχώς μεγαλύτερη αξία όχι όταν επαναπαύεται κανείς σε αυτά, αλλά όταν τα αξιοποιεί για να διαμορφώσει ένα καλύτερο σήμερα και ένα πιο ελπιδοφόρο αύριο.

Αυτόν ακριβώς τον σκοπό έρχεται να εξυπηρετήσει το Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών σε μια εποχή που, όπως επισημαίνεται αρμοδίως, ο πολιτισμός είναι άμεσα συνυφασμένος με την ήπια ισχύ, η οποία, με σωστή αξιοποίηση, μπορεί να αναδείξει τη διεθνή εικόνα μίας χώρας. Ταυτόχρονα ο πολιτισμός αποτελεί, με την κατάλληλη αξιοποίηση, μία σημαντική πηγή οικονομικής ισχύος.

Κατά τη διάρκεια του Φόρουμ, παράλληλα με την Υπουργική Διάσκεψη, θα διεξαχθεί ακαδημαϊκό συνέδριο όπου διακεκριμένοι καθηγητές από το σύνολο των χωρών του Φόρουμ θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τη σημασία του πολιτισμού ως πηγής ήπιας ισχύος, καθώς και τρόπους αξιοποίησής του ως παράγοντα οικονομικής ανάπτυξης.

Exit mobile version