Η γαλλική ταινία “Ξημερώνει” στην Κινηματογραφική Λέσχη Παλλήνης. Τετάρτη 25 Ιανουαρίου

Τη γαλλική ταινία, παραγωγής 1939, “Ξημερώνει” (Le jour se lève), διάρκειας 93΄, του Μαρσέλ Καρνέ, προβάλει την Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2017 και ώρα 21:00 η Κινηματογραφική Λέσχη Παλλήνης, στο “Οινοποιείο Πέτρου” Παλλήνης. Η ταινία, βγήκε στις γαλλικές αίθουσες ένα χρόνο πριν την παράδοση της χώρας στις ναζιστικές δυνάμεις και απαγορεύθηκε από την Κυβέρνηση ως «ανήθικη» για να βγει ξανά στις αίθουσες μετά το τέλος του πολέμου και να κερδίσει θαυμαστές και κριτική αποδοχή. 

Το 1947, όμως, η “RKO Radio Pictures” θέλησε να κάνει ένα αμερικανικό ριμέικ της ταινίας, και προκειμένου να σιγουρέψει την επιτυχία της ταινίας, προσπάθησε να καταστρέψει όλες τις υπάρχουσες κόπιες της πρωτότυπης γαλλικής. Για πολύ καιρό όλοι πίστευαν πως η ταινία είχε χαθεί ολοκληρωτικά, μέχρι που κάποιες κόπιες της βρέθηκαν για να κρατήσουν ζωντανό το μύθο της μέσα στα χρόνια.

Άξια λόγου επισήμανση: ο πρωταγωνιστής της ταινίας Ζαν Γκαμπέ (Jean Gabin) από τους καλύτερους ηθοποιούς του γαλλικού σινεμά, ερμηνεύει το ρόλο του με εκπληκτικό τρόπο.

Είσοδος-εισφορά: 3 €

Λίγα λόγια για την ταινία

Σε ένα πενταόροφο κτίριο, στη μέση μιας εργατικής γειτονιάς, ο Φρανσουά δολοφονεί τον Βαλεντίν και κλειδώνεται στο δωμάτιό του, στην κορυφή του κτιρίου. Σε λίγο συγκεντρώνεται πλήθος και καταφθάνουν αστυνομικές δυνάμεις που περικυκλώνουν το κτίριο και περιμένουν να ξημερώσει για να εφορμήσουν. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο Φρανσουά ανατρέχει νοερά στο παρελθόν και ξετυλίγει το κουβάρι των γεγονότων που τον οδήγησαν στην παρούσα στιγμή.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Marcel Carné
Σενάριο: Jacques Viot, Jacques Prévert
Πρωταγωνιστές: Jean Gabin, Jacqueline Laurent, Arletty