fbpx

Εγκρίθηκε η Περιβαλλοντική Μελέτη Διευθέτησης του Ρέματος Ραφήνας

Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας

Ένα έργο κρίσιμης υποδομής εισέρχεται σε φάση υλοποίησης με καθυστέρηση περίπου 40 ετών! Μετά την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων της μελέτης τον περασμένο Απρίλιο εκ μέρους του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, ακολούθησε σήμερα και η επικύρωση τους από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σωκράτη Φάμελλο.

Η επιτάχυνση του έργου και η αδειοδότησή του είχε αποφασιστεί στην πρόσφατη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Ραφήνα, παρουσία του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρ. Σπίρτζη, του Αν. ΥΠΕΝ, Σ. Φάμελλου, του Αντιπεριφερειάρχη Π. Φιλίππου, των Δημάρχων των πληγέντων από την πυρκαγιά Δήμων της Ανατολικής Αττικής και εκπροσώπων υπηρεσιών.

Το έργο αφορά στη διευθέτηση του μεγάλου ρέματος Ραφήνας που υπάγεται διοικητικά στους Δήμους Ραφήνας – Πικερμίου, Σπάτων – Αρτέμιδας, Παλλήνης και Παιανίας της Περιφέρειας Αττικής και περιλαμβάνει το τμήμα του ρέματος Ραφήνας, από την εκβολή του στη θάλασσα έως τη Λεωφόρο Σπάτων, συνολικού μήκους 15 χιλιομέτρων.

Φωτογραφία: Σπύρος Μαυρολέων από το It Portal

Το ρέμα της Ραφήνας αποτελεί τον μεγαλύτερο υδάτινο αποδέκτη της Ανατολικής Αττικής και ήδη ξεκίνησαν εργασίες καθαρισμού από μηχανήματα έργου των Ενόπλων Δυνάμεων.

Το έργο που εκκρεμούσε εδώ και πολλά χρόνια περιλαμβάνει επιμέρους έργα διευθέτησης, όπως κατασκευή συλλεκτήρα ομβρίων στο ρέμα Καλλιτεχνούπολης και στο ρέμα Διασταύρωσης 1, τεχνικό έργο διέλευσης του ρέματος Βαλανάρη, κάτω από την Λεωφόρο Μαραθώνος, έργα επέκτασης του υφιστάμενου οχετού ομβρίων στο ρέμα Παλαιού Μύλου, καθώς και αντίστοιχα έργα και στο ρέμα Αγίας Παρασκευης, κ.α.

Φορέας του έργου θα είναι η Διεύθυνση Αντιπλημμυρικών και Εγγειοβελτιωτικών ΄Εργων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.​