Μαθητές 8 Σχολείων μελετούν τους σεισμούς με δικούς τους σεισμογράφους

Στα πλαίσια του προγράμματος «Schools Study Earthquakes (SSE)» (http://sse-project.eu) που εντάσσεται στα Ευρωπαϊκά Προγράμματα Erasmus+ με συντονίστρια χώρα του έργου την Ελλάδα  (Αστεροσκοπείο Αθηνών) και με την συμμετοχή τεσσάρων ακόμα κρατών της Νοτιοανατολικής Μεσογείου: Ιταλία, Βουλγαρία, Τουρκία και Κύπρος, έχουν τοποθετηθεί επιτυχώς και λειτουργούν οκτώ (8) σεισμόμετρα – σεισμογράφοι σε σχολεία της Θεσσαλονίκης (1), Άρτας (1), Ηγουμενίτσας (1), Αργοστολίου (1), Αθήνας (Παλλήνη, Θησείο, Νέα Σμύρνη) και Σπάρτης (1), ενώ αντίστοιχα έχουν τοποθετηθεί άλλοι 10 σεισμογράφοι στα σχολεία των άλλων συμμετεχουσών χωρών.  

Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2015 και έχει ως σκοπό την μελέτη του σεισμού ως φυσικού φαινομένου σε πραγματικό χρόνο. Οι σεισμογράφοι που είναι εγκατεστημένοι στα σχολεία είναι συνδεδεμένοι με έναν υπολογιστή στον οποίο και στέλνουν δεδομένα κατά την ύπαρξη σεισμικής δραστηριότητας. Με βάση αυτά τα δεδομένα, οι μαθητές με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών έχουν τη δυνατότητα να συλλέξουν, να αναλύσουν και να επεξεργαστούν σημαντικές παραμέτρους της σεισμικής δόνησης που καταγράφηκε όπως: τον τόπο και τον χρόνο στον οποίο έγινε ο σεισμός, τον υπολογισμό του μεγέθους του και τον εντοπισμό του επικέντρου του.

Το πρόγραμμα στοχεύει στη μελέτη ενός φυσικού φαινομένου, αυτό της σεισμικής δραστηριότητας, με μεγάλο αντίκτυπο στην κοινωνία της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, μέσω της διδασκαλίας στην τάξη και προτείνει παιδαγωγικές πρακτικές οι οποίες βασίζονται πάνω σε μεθόδους έρευνας που είναι πιο αποτελεσματικές στην επιστήμη της εκπαίδευσης. Συνδυάζοντας αυτές τις πρακτικές, τα παιδιά μπορούν να αυξήσουν το ενδιαφέρον τους για την επιστήμη και για το πώς αυτή επηρεάζει την καθημερινότητά τους. Από την άλλη πλευρά, τονώνεται το κίνητρο των εκπαιδευτικών για την εφαρμογή καινοτόμων μεθόδων πάνω στη διδασκαλία. Επίσης, το έργο προσφέρει ευκαιρίες για τη συνεργασία μεταξύ σχολείων από διαφορετικές περιοχές και χώρες και ενθαρρύνει τις μεταξύ τους σχέσεις.

Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο του προγράμματος, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών σε συνεργασία με την Ελληνογερμανική Αγωγή, διοργανώνουν εκπαιδευτικό διαγωνισμό με θέμα «Φτιάξε το δικό σου σεισμογράφο» για μαθητές γυμνασίου/λυκείου. Στον διαγωνισμό, ομάδες μαθητών σε συνεργασία με τους καθηγητές τους καλούνται να κατασκευάσουν έναν αυτοσχέδιο σεισμογράφο και να καταγράψουν την όλη διαδικασία σε μία παρουσίαση συνοδευόμενη από φωτογραφικό ή άλλο οπτικοακουστικό υλικό. Τα σχολεία και οι εκπαιδευτικοί που ενδιαφέρονται να λάβουν μέρος στο διαγωνισμό πρέπει να συμπληρώσουν τη συνημμένη αίτηση στο http://bit.ly/2jeirPh ή να την αποστείλουν ηλεκτρονικά με email στο diagwnismos@ea.gr . Οι εργασίες και το συνοδευτικό υλικό θα πρέπει να αποσταλούν στο diagwnismos@ea.gr.

Ο διαγωνισμός υποστηρίζεται από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και την Ελληνογερμανική Αγωγή και γίνεται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ «Schools Study Earthquakes» (κωδικός έγκρισης 2015-1-EL01- KA201-013966) και του ευρωπαϊκού έργου «Ark of Inquiry» (Grant agreement no: 612252).

Exit mobile version