Η απρόσμενη εύρεση τεσσάρων βασιλικών αμαξών στο Τατόι

Η άμαξα του δούκα του Σαμπόρ επιχρωματισμένη. Επεξεργασία φωτογραφίας Ανδρέας Μέγκος.

O εντοπισμός μερικών βασιλικών αμαξών από την Διεύθυνση Συντήρησης του Υπουργείου Πολιτισμού ανακοινώθηκε πριν λίγες ημέρες από τον κ. Βασίλη Κουτσαβλή, Πρόεδρο του Συλλόγου Φίλων Κτήματος Τατοΐου.

Eρρίκος του Αρτουά, δούκας του Μπορντώ, κόμης του Σαμπόρ. (1820-1883). Νυμφεύτηκε το 1846 τη 2η εξαδέλφη του Μαρία Θηρεσία των Αψβούργων-Λωρραίνης, κόρη τού Φραγκίσκου Δ΄ δούκα της Μόντενα. Δεν απέκτησαν απογόνους.

Είναι τουλάχιστον τέσσερις, μεταξύ των οποίων και η κλειστή άμαξα, η πιο σημαντική της βασιλικής συλλογής.

Η υπέροχη αυτή κλειστή άμαξα κατασκευάστηκε στη Γαλλία στα μέσα του 19ου αιώνα για τον Ερρίκο, Δούκα του Μπορντώ, Κόμη του Σαμπόρ, γνωστό και ως Ερρίκο Ε’ των νομιμοφρόνων, για την επίσημη είσοδό του στο Παρίσι ως βασιλιά των Γάλλων, μετά τον Γαλλοπρωσικό πόλεμο του 1870 και την πτώση του Ναπολέοντα Γ’.

Οι Ορλεανιστές συμφώνησαν να ανέβει στον θρόνο της Γαλλίας αυτός ως απόγονος του οίκου των Βουρβόνων, γιατί γνώριζαν ότι δεν είχε παιδιά, και είχε δεσμευτεί να ορίσει αυτούς ως διαδόχους του. Αλλά μια παράλογη απαίτηση του Ερρίκου να αντικατασταθεί η εθνική σημαία της Γαλλίας, η γνωστή Τρικολόρ, με την παλιά άσπρη με τους εραλδικούς τρεις κρίνους, ανέτρεψε την υπέρ του κατάσταση.

Ο Ερρίκος πέθανε το 1883, οπότε οι κληρονόμοι του πούλησαν τα άχρηστα πλέον αντικείμενα που είχαν κατασκευαστεί για την επίσημη είσοδό του στο Παρίσι ως βασιλιάς Ερρίκος Ε΄της Γαλλίας.

Βασιλιάς Γεώργιος Α΄ των Ελλήνων
Η κλειστή πανέμορφη άμαξα – που είχε κατασκευαστεί στα περίφημα εργαστήρια των αδερφών Binder στο Παρίσι – αγοράστηκε από τον βασιλιά Γεώργιο Α΄ των Ελλήνων.

Μετά την παραλαβή της στην Ελλάδα έγιναν τροποποιήσεις μιας και πάνω από τους θυρεούς του Γαλλικού Οίκου ζωγραφίστηκαν οι θυρεοί της Ελληνικής Δυναστείας και χρησίμευσε ως η επίσημη άμαξα της Ελληνικής Βασιλικής Οικογένειας.

Φωτογραφία από την τέλεση των γάμων του διαδόχου Κωνσταντίνου με την πριγκίπισσα Σοφία της Πρωσίας.

Χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στους γάμους του Διαδόχου Κωνσταντίνου και της Πριγκίπισσας Σοφίας της Πρωσίας στις 15/27 Οκτωβρίου 1889.

Η βασιλική άμαξα μεταφέρει την πριγκίπισσα Φρειδερίκη του Αννοβέρου στην Μητρόπολη των Αθηνών, όπου τελέστηκαν οι γάμοι της με τον διάδοχο του ελληνικού θρόνου, πρίγκιπα Παύλο. (c) φωτογραφίας: Ελληνική Δυναστεία, Εκδόσεις Φερενίκη.

Επίσης, η ίδια άμαξα χρησιμοποιήθηκε στους γάμους του Διαδόχου Παύλου και της Πριγκίπισσας Φρειδερίκης, στις 9 Ιανουαρίου 1938 και στους γάμους της Πριγκίπισσας Σοφίας με τον Πρίγκιπα των Αστουριών, Χουάν Κάρλος, στις 14 Μαΐου 1962.

Ευχόμαστε μεταξύ των 4 αμαξών που έχουν εντοπιστεί να βρίσκεται και το εξαιρετικό ανοιχτό Άσκοτ Λαντό (Ascot Landau) του 1871 που χρησιμοποιήθηκε στους γάμους των Βασιλέων Κωνσταντίνου και Άννας-Μαρίας, στις 18 Σεπτεμβρίου 1964.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Συλλόγου Φίλων Κτήματος Τατοΐου, οι άμαξες που ευρέθησαν είναι σε καλή κατάσταση. Στο αμέσως προσεχές διάστημα το Υπουργείο Πολιτισμού θα προχωρήσει σ΄εργασίες συντήρησης αυτών.
—————
Επιμέλεια κειμένου: Τέπη Πιστοφίδου.

Πηγές κειμένου: 1) Σελίδα Facebook Aνδρέα Μέγκου
2) ιστοσελίδα Συλλόγου Φίλων Κτήματος Τατοΐου
3) Bικιπαίδεια, Ερρίκος του Αρτουά.
4) Michel de Grèce, Απομνημονεύματα, Εκδόσεις Φερενίκη, 2005

Exit mobile version