Καλλιτέχνες των Μεσογείων εκθέτουν έργα τους στις Παλιές Αποθήκες Καμπά Παλλήνης

Oμαδική έκθεση έργων 49 καταξιωμένων Ελλήνων εικαστικών της περιοχής των Μεσογείων Ανατ. Αττικής υπό τον τίτλο “Κτήμα Καμπά”, εγκαινιάζεται αύριο, Τετάρτη, 19 Σεπτεμβρίου 2018, ώρα 18:30 στις Παλιές Αποθήκες Καμπά (Κέντρο Εικαστικών & Εφαρμοσμένων Τεχνών Παλλήνης έναντι του Κτήματος Καμπά), γεγονός που αναμφίβολα, συνιστά πολιτιστικό γεγονός υψηλής αξίας.

Έργο Βασιλικής Παπανδρέου

Η Έκθεση θα είναι ανοιχτή ως τις 29 Σεπτεμβρίου 2018 και σύμφωνα με τις προσδοκίες των καλλιτεχνών που συμμετέχουν με έργα τους, επιδιώκει να υποκινήσει την ενεργοποίηση και συσπείρωση όλων των εικαστικών που σχετίζονται με τα Μεσόγεια.

Την εικαστική έκθεση επιμελήθηκε η ιστορικός της τέχνης Ίρις Κρητικού και όπως η ίδια σημειώνει “πρόθεσή της είναι να λειτουργήσει ως ένα ανοιχτό πεδίο καταγραφής παλαιών και νέων περιστατικών, ιδεών και εικόνων, μνήμης και δημιουργικότητας από τους 49 διαπρεπείς Έλληνες εικαστικούς που συμμετέχουν, οι οποίοι είναι ενεργά και εγγεγραμμένα μέλη του Συλλόγου.”

Έργο Σωτήρη Σόρογκα

Πολλά από τα έργα της έκθεσης (ζωγραφική, γλυπτική, φωτογραφία, χαρακτική, κεραμική, κατασκευή, εγκατάσταση. ψηφιακή εικόνα-animation κ.ά.) είναι εμπνευσμένα επίσης από τις κυριολεκτικές ή μεταφορικές διαστρωματώσεις του τοπίου των Μεσογείων: τα αρχαία κοιτάσματα και την αρχαία ζωή, τις χλωρές εξοχές με την πυκνή πανίδα και τη χλωρίδα, τόσο κοντά και τόσο μακριά από το κέντρο της Αθήνας, τη νεότερη εύφορη ιστορία του συνυφασμένη με τον ανθρώπινο κάματο και τα ψιθυρίσματα της γης και το πολυσχιδές διακεκομμένο κατά τόπους από τις ρίζες του παρόν του. Άλλα προϋπήρχαν και επιλέχθηκαν εξαιτίας της θεματικής τους και άλλα δημιουργήθηκαν για τις ανάγκες της έκθεσης.


«Τα έργα των συμμετεχόντων εικαστικών», σημειώνει η Ίρις Κρητικού στον κατάλογο της έκθεσης «εστιάζουν στο χώμα ως πρώτη ύλη και διασώζουν τις γεωργικές ασχολίες παλαιότερων ή νεότερων δεκαετιών, αποτυπώνουν τις ορατές στα Μεσόγεια εναλλαγές των εποχών και των ωρών της ημέρας, προτείνοντας έξεργους χάρτες αναφοράς και αυτοσχέδια περιηγητικά ημερολόγια. Αγαπούν τη γη, συναντούν τον Διόνυσο και τους μύθους του και συχνά επιλέγουν να αφηγηθούν παραμύθια του τρύγου και ιστορίες του κρασιού, να μιλήσουν για τους πολυσχιδείς δυνητικούς συμβολισμούς του.

Περιηγούνται σε βιομηχανικούς ερειπιώνες ανάμεσα σε αμπέλια, ανοίγουν μονοπάτια ανάμεσα σε αγριολούλουδα, σπαρτά, ελιές και φραγκοσυκιές.

Εισχωρούν σε παλαιά ορυχεία και διασώζουν ξεχασμένα νεοκλασικά, συναντούν αρχαίους κούρους και εγκολπώνονται σπάνια ευρήματα που κείτονται ανάμεσα στην άγρια ρίγανη και το θυμάρι.

Μνημονεύουν τον πυρήνα του τόπου, αφηγούνται μέσα από διαφορετικά προσωπικά θραύσματα και αποσπάσματα την κοινή ιστορία του, αντιστέκονται στη ραγδαία άφιξη των νέων πραγμάτων που προτρέπουν στη λήθη. Και κυρίως, ιχνηλατούν και εντυπώνουν πολύτιμες μνήμες και ιστορίες ανθρώπων.

Των δικών τους ανθρώπων που αποτελούν το ζωντανότερο κοίτασμα της Μεσογαίας γης».

Έργο Κώστα Δικέφαλου

Στην έκθεση συμμετέχουν:

Ελένη Αναγνωστάτου (Elessa), Κάτια Βαρδουλάκη, Έλλη Βέλλιου, Τζένη Βεργέτη, Γιώργος Βορρές, Νινέτα Βρετού, Γιάννης Γαβαλάς, Γιάννης Γεωργαρίου, Θεοφανώ Γκίκα, Βούλα Γουνελά, Μάχη Δημοπούλου, Κώστας Δικέφαλος, Θαλασσινή Δούμα, Άννα Καζάκου, Ανδρέας Καλακαλλάς, Γιώργος Καλακαλλάς, Σοφία Καλογεροπούλου, Κατερίνα Καρακατσάνη, Ευγενία Καραμούζη, Ράνια Καραμούζη, Μαρία Κελαϊδή, Δημοσθένης Κοκκινίδης, Ειρήνη Κομνηνού, Αγγέλικα Κοροβέση, Σπυριδούλα Κοτσομίτη, Δημήτρης Κούκος, Βασιλική Κούκου, Μαρουσώ Λαουράκη, Χρυσάνθη Λυμπεραίου, Μπέττυ Λυρίτη, Δημήτρης Μανίνης, Ναταλία Μαντά, Γιώργος Μήλιος, Ιωάννης Μπάρδης, Ρίκα Μπεργίου, Γεωργία Μπλιάτσου, Βασιλική Παπανδρέου, Μάρω Παπανικολάου-Κιούση, Ευάγγελος Πολύζος, Γιούλα Ροζάκου, Σωτήρης Σόρογκας, Χρήστος Σούλαρης, Αθηνά Σταμάτη, Τίτα Σταύρου, Βαγγέλης Τζερμιάς, Αντώνης Τριανταφύλλου, Αγγελική Τσεβά -Κωνσταντή, Άντα Τσιροπούλου, Ειρήνη Φλώρου, Αθηνά Χατζή.

ΚΤΗΜΑ ΚΑΜΠΑ, Κέντρο Εικαστικών & Εφαρμοσμένων Τεχνών Παλλήνης (Παλιές Αποθήκες Καμπά), 19 – 29 Σεπτεμβρίου 2018

Εγκαίνια: Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2018 στις 18.30