Αναπάντεχη εξέλιξη: έως στιγμής 7.100.000 ευρώ το χρέος που «κληρονομεί» ο Δήμος Παλλήνης!

ΣΟΚ στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Παλλήνης από την αναπάντεχη αποκάλυψη που έκανε, απευθυνόμενος προς το σώμα των Συμβούλων, ο Δήμαρχος του Δήμου Παλλήνης, Αθανάσιος Ζούτσος.  

Ποσόν περίπου 5.000.000 (και άνω) ευρώ εμφανίζεται να οφείλει ο Δήμος Παλλήνης πέραν των 2.100.000 ευρώ χρέους που κληρονόμησε από την διοίκηση του κ. Σπ. Κωνσταντά, τελευταίου –και επί δωδεκαετία- Δημάρχου του πρ. Δήμου Παλλήνης!

Τα χρήματα αυτά αντιστοιχούν σε χρέη του πρ. Δήμου Παλλήνης τα οποία διεκδικήθηκαν εφέτος –ήδη ποσόν περίπου 1.000.000 ευρώ έχει πληρωθεί- και για τα οποία η δημοτική αρχή πιέζεται να αρχίσει να τα καταβάλει!

Από τα 5 εκατ. ευρώ, τα 4.300.000 νόμιμα διεκδικούνται από την εταιρεία REDS και αφορούν την απαλλοτρίωση ιδιοκτησίας της στο «τρίγωνο Καμπά», έκτασης 8.600 τ.μ. επί της οποίας ο Δήμος Παλλήνης ανέγειρε το κτιριακό συγκρότημα του 2ου Γυμνασίου, του 2ου Λυκείου Παλλήνης και το κλειστό γυμναστήριο.

Η τιμή μονάδος για τον προσδιορισμό του ύψους αποζημίωσης της REDS ορίστηκε με δικαστική –τελεσίδικη- απόφαση και εύλογα τα χρήματα αυτά διεκδικούνται από την εταιρεία.

Σε ότι αφορά το ποσόν του περίπου 1.000.000 ευρώ, που ήδη έχει καταβληθεί από την σημερινή δημοτική αρχή, αντιστοιχεί σε αριθμό δικαστικών τελεσίδικων αποφάσεων κατά του πρώην Δήμου Παλλήνης, πολλές από τις οποίες, παρά τις αλλεπάλληλες διεκδικήσεις και κατ΄ιδίαν οχλήσεις από μέρους δημοτών και άλλων τρίτων προς τον πρ. Δήμο Παλλήνης, υπήρχε άρνηση υλοποίησής τους.

Το «σκηνικό» άλλαξε ευθύς ως ξεκίνησε η λειτουργία του ενιαίου καλλικρατικού Δήμου. Έχοντας κατά νου την δημόσια πληροφορία ότι η νέα δημοτική αρχή «μετέφερε» από τον πρ. Δήμο Γέρακα, στο ταμείο του ενιαίου Δήμου αποθεματικό ύψους περίπου 9 εκατομμυρίων ευρώ, έσπευσαν άπαντες οι διεκδικούντες χρήματα από τον πρώην Δήμο Παλλήνης να κοινοποιήσουν με δικαστικό κλητήρα τις τελεσίδικες υπέρ αυτών αποφάσεις, με αποτέλεσμα να εισπράξουν και μάλιστα μετά ….. τόκων υπερημερίας τα χρήματά τους.

Με τις εξελίξεις αυτές και με δεδομένο ότι την 1η Ιανουαρίου 2011 η δημοτική αρχή του Δήμου Παλλήνης παρέλαβε χρέος ύψους 2.100.000 ευρώ, το συνολικό ποσόν της «προίκας» που κληρονόμησε ο ενιαίος Δήμος από τον πρ. Δήμο Παλλήνης επί του παρόντος- ανέρχεται στα 7.100.000 ευρώ.

Οι προσδοκίες περί της οικονομικής αυτάρκειας του ενιαίου Δήμου αρχίζουν πλέον και «θρυμματίζονται» και οι γνωρίζοντες καλώς τα πράγματα, «φοβούνται» ότι η …επετηρίδα των δικαστικών τελεσίδικων αποφάσεων σε βάρος του ενιαίου Δήμου Παλλήνης από οφειλές του πρ. Δήμου Παλλήνης, δεν θα έχουν …τελειωμό!

Υπάρχουν ενδείξεις περί αυτού, πλην όμως ουδείς είναι σε θέση να γνωρίζει πόσες είναι αυτές, για ποιο λόγο είναι αυτές, αν υποστηρίχθηκαν νομικά με ευθύνη του πρώην Δήμου Παλλήνης και τέλος, πότε θα ….κοινοποιηθούν αυτές!

Τα αποκαλυπτικά στοιχεία για την ….ανύψωση του χρέους στα περίπου 7.100.000 ευρώ αποκαλύφθηκαν από τον Δήμαρχο Παλλήνης κ. Αθαν. Ζούτσο –μίλησε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ιδιαίτερα οργισμένος και καταφανώς καταβεβλημένος από την εξέλιξη που έχουν τα οικονομικά του Δήμου- μετά την ερώτηση που του υποβλήθηκε από τον δημοτικό σύμβουλο της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Άρη Βίτσιο, στα πλαίσια του ενδιαφέροντος του για ενημέρωση περί των οικονομικών του Δήμου.

Ακολουθεί η απάντηση του κ. Δημάρχου, όπως επακριβώς απομαγνητοφωνήθηκε. (η ομιλία του κ. Α. Ζούτσου αποδίδεται με την ροή που είχε ο προφορικός του λόγος. Αποφύγαμε οποιαδήποτε λεκτική παρέμβαση για να μην αλλοιωθεί το ύφος και η επιχειρηματολογία του.)

 • «Στο Δήμο Παλλήνης δεν έχουμε φτάσει στο σημείο να μην μπορούμε να πληρώνουμε μισθούς και βασικές υποχρεώσεις, όπως συμβαίνει με πολλούς Δήμους της Αττικής αλλά και της χώρας. Σε ότι αφορά το πανό που αναρτήθηκε στην είσοδο του δημοτικού καταστήματος στο Γέρακα, δεν είναι αιτία τα δικά μας οικονομικά που μέχρι στιγμής καλά κρατάνε, αλλά τα οικονομικά δεδομένα όλων των Δήμων της Αττικής. 
 • Για τον λόγο αυτό, συμμετείχαμε ως Δήμος Παλλήνης, σήμερα Τρίτη 27 Μαρτίου, στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας της ΠΕΔΑ μπροστά στο υπουργείο Εσωτερικών. Σε ότι αφορά την οικονομική κατάσταση του Δήμου μας, όπως προείπα, είμαστε σε καλό σημείο, μπορεί να «πέσουμε» τελευταίοι, αλλά θα … «πέσουμε». 
 • Πέρυσι, πληρώσαμε 2.100.000 ευρώ ενταλματοποιημένες υποχρεώσεις, δηλαδή χρέος που μας κληρονόμησε στις 31 Δεκεμβρίου 2010, η διοίκηση του πρώην Δήμου Παλλήνης. Παράλληλα, πληρώσαμε μέχρι στιγμής τουλάχιστον, περίπου 1.000.000 ευρώ –διατηρώ κάποιες επιφυλάξεις ως προς το ακριβές ποσόν- προς διάφορες κατευθύνσεις από τις οποίες λάβαμε δικαστικές αποφάσεις, τις οποίες οι διοικήσεις του τέως Δήμου Παλλήνης αρνούνταν να υλοποιήσουν, απλά, δεν πληρώνανε…
 • «Περνούσαν λοιπόν απ΄ έξω είδανε φως» είπανε ότι εδώ υπάρχουν χρήματα να μπούμε να πληρωθούμε… Πρόσφατα προέκυψε μία νέα υποχρέωση ύψους 4.300.000 ευρώ ως αποζημίωση της REDS για την απαλλοτρίωση στο «τρίγωνο Καμπά». 
 • Το θέμα συνολικότερα θα το φέρουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο προς ενημέρωση και συζήτηση, ώστε να δούμε πως είχαν χειριστεί οι διοικούντες το Δήμο από το τέλος της δεκαετίας 1990 κάποια θέματα που σχετίζονται με το Σχέδιο Πόλης.

Πως είχαν γίνει κάποιες συμφωνίες να δοθεί γη 8.600 τ.μ., πως είχαν ανταλλαχθεί κάποια δασικά με οικόπεδα, αλλά δεν είναι της ώρας, αυτά θα τα αναλύσουμε σε ιδιαίτερη συνεδρίαση όταν έρθει η στιγμή. Αν, λοιπόν, υποχρεωθούμε να πληρώσουμε αυτό το ποσόν, τα 4.300.000 ευρώ, τότε, ναι, δεν θα αντέξουμε οικονομικά. Αυτή, λοιπόν, αγαπητοί συνάδελφοι είναι η κληρονομιά που μας άφησε ο πρώην Δήμος Παλλήνης. 

 • Κι όταν λέμε Δήμος Παλλήνης, δεν εννοούμε απολύτως κανέναν δημότη της Παλλήνης, αλλά αποκλειστικά και μόνο τις διοικήσεις που περάσανε από τον πρώην Δήμο Παλλήνης. 
  • Κάνω αυτό τον αυτό το διαχωρισμό γιατί κάποιοι λένε από δω και από ΄κει, ότι τάχα … «τρώγομαι με τους Παλληνιώτες»
  • Οι Παλληνιώτες, δυστυχώς, είχαν διοικήσεις που έφεραν το Δήμο σ΄αυτή την κατάσταση. 
  • Προεκλογικά, πολλοί από εσάς μου λέγατε γιατί έχεις τόσο μεγάλο ταμείο στο Δήμο Γέρακα και δεν φρόντισες να αποδώσεις έργα στους δημότες…. 
  • Τους απαντώ, λοιπόν, σήμερα: 
  • να γιατί είχα το υψηλό ταμείο, για να πληρώνω σήμερα τα χρέη των περασμένων δεκαετιών… 
 • Σε ότι αφορά τους ισολογισμούς χρήσης 2010 των πρώην δήμων Γέρακα και Παλλήνης: ο ισολογισμός του Γέρακα είναι προς ολοκλήρωση και της Παλλήνης είναι έτοιμος και θα δείτε όταν τον συζητήσουμε εδώ στο δημοτικό συμβούλιο τα χάλια που έχει… 
 • Ως δήμαρχος του Γέρακα, είχα φροντίσει ώστε αυτά που είχαμε να εισπράξουμε από το Σχέδιο Πόλης να μας φτάσουν να πληρώσουμε τις αποζημιώσεις προς τους δικαιούχους και όπου αλλού χρωστάγαμε, γι αυτό και είχαμε στην άκρη αυτά που είχαμε… 
 •  Για το Βακαλόπουλο 
  • Στην πολεοδομική ενότητα Βακαλόπουλο Παλλήνης η διοίκηση του πρ. Δήμου Παλλήνης είχε εισπράξει 4.000.000 ευρώ από τα οποία μόνον 600.000 δοθήκανε για έργα υποδομής όπως υποχρέωνε ο νόμος 1337 και τα υπόλοιπα 3.400.000 ευρώ έπρεπε να ήταν στο ταμείο του πρώην Δήμου Παλλήνης. 
  • Ε…., λοιπόν, δεν ήτανε! Είχαν πάει να … «βουλώσουν» άλλες «μαύρες» τρύπες, δεν ξέρω που πήγανε… Δε λέω ότι κλαπήκανε χρήματα ή ότι τα έφαγε κάποιος, λέω, απλά και μόνο, ότι αυτά τα χρήματα των δημοτών, παρανόμως πήγαν να καλύψουν άλλες «τρύπες», άλλα χρέη του πρ. Δήμου Παλλήνης
  • Και σε ότι αφορά τα 600.000 ευρώ για το Βακαλόπουλο, τα οποία, εν μέρει πληρώθηκαν τώρα, επί δικής μου θητείας, αφορούσαν οδοποιία χωρίς …. ασφαλτόστρωση! 
  • Πρώτη φορά στη ζωή μου είδα έργο οδοποιίας δίχως ασφαλτόστρωση, να έχει δηλαδή το κράσπεδο, το σκάμμα, να έχει το 3Α πατημένο και να μην έχει άσφαλτο! Και φτάσαμε στον φετινό χειμώνα, όλα τα 3Α νάχουν μαζευτεί στο ρέμα και να πρέπει τώρα να τα ξαναβάλουμε στη θέση τους και να περάσουμε άσφαλτο που όμως δεν προβλεπότανε…. 
  • Και πολλά άλλα που θα τα πούμε στην στιγμή που πρέπει….»