Την ίδρυση Νοσοκομείου στην Ανατ. Αττική εξήγγειλε ο υπουργός Υγείας κ. Α. Λομβέρδος!

Ανδρέας Λομβέρδος

Το θυμοσοφικό, «όποιος καεί με το χυλό, φυσά και το γιαούρτι» ταιριάζει απόλυτα σε δύο σημαντικά ζητήματα που στοιχειώνου την Ανατολική Αττική. Το ένα αφορά την αποχέτευση και το άλλο την νοσοκομειακή περίθαλψη! Κάθε φορά λοιπόν που η ειδησεογραφία αναφέρεται σε ένα από τα δύο, κοντοστεκόμαστε, ψαχνόμαστε, ψυχανεμιζόμαστε!

Έτσι και τώρα!

Η είδηση για έκδοση απόφασης εκ μέρους του υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Α. Λομβέρδου, στις 9 Νοεμβρίου 2011 «περί αξιοποίησης των κτιριακών εγκαταστάσεων που στέγαζαν το Παιδοψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής για την δημιουργία νέου Γενικού Νοσοκομείου 100 κλινών» και την μετατροπή τους “σε Γενικό Νοσοκομείο εκατό (100) κλινών για την κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού” με υπεύθυνο εκτέλεσης του έργου τη ΔΕΠΑΝΟΜ Α.Ε, αντιμετώπίστηκε με εύλογη υποψία και κυρίως ως προεκλογική “ρουκέτα”.

Κομβικό σημείο, ενισχυτικό της δυσπιστίας προς την εξαγγελία του κ. Α. Λομβέρδου, η σύσταση/προτροπή του υπουργού Υγείας προς τη ΔΕΠΑΝΟΜ (για τους μη γνωρίζοντες, πρόκειται για την Δημόσια Επιχείρηση Ανέγερσης Νοσηλευτικών Μονάδων) “να προβεί άμεσα ως φορέας εκτέλεσης στις ενέργειες που απαιτούνται για την ωρίμανση του έργου ώστε να καταστεί δυνατή η ένταξη και χρηματοδότηση του από το Π.Ε.Π.Αττικής.

Δηλαδή, η πολιτική ηγεσία “πετάει το μπαλάκι” για μια τόσο σημαντική υπόθεση σε εποπτευόμενο της θεσμικό φορέα και “νίπτοντας” τα χέρια της, ζητάει γενικώς και αορίστως από τη ΔΕΠΑΝΟΜ να μεριμνήσει “για τη ένταξη του έργου προϋπολογισμού 9 εκατ. € στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττικής -ΕΣΠΑ 2007-2013.”!

«Πιάσε το αυγό και κούρεψέ το….» λέει ο θυμόσοφος λαός όταν βρίσκεται ενώπιον τέτοιων πρωτοβουλιών που μεταξύ άλλων αποπνέουν και προεκλογικό χαρακτήρα.

Στην προκειμένη περίπτωση: θα πρέπει να προκηρυχθεί διαγωνισμός για την σύνταξη μελέτης του έργου –με ό,τι αυτό συνεπάγεται από πλευράς χρόνου και προθεσμιών…- να υποβληθεί η μελέτη για ένταξη και χρηματοδότηση από το Π.Ε.Π. Αττικής – και στο μεταξύ, θα έχει παρέλθει η 19η Φεβρουαρίου ή έστω η 19η Μαρτίου 2011 για την προκήρυξη των Εθνικών Εκλογών, η διοίκηση της ΔΕΠΑΝΟΜ εύλογα θα αντικατασταθεί από την όποια νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και ο φάκελος θα πάει στις καλένδες, όπως κατά κόρο γίνεται τα τελευταία 15 χρόνια για το έργο ανέγερσης νοσοκομειακής μονάδας στην ανατολική Αττική. Τόσο απλά και τόσο “κακά”!

Αφήσαμε για το τέλος και μία …λεπτομέρεια ουσίας με την “επιφύλαξη” ότι διαφεύγει του κ. υπουργού αν και η σχετική απόφαση φέρει φέρει την υπογραφή του.

Βάσει των μνημονιακών δεσμεύσεων της χώρας, η ΔΕΠΑΝΟΜ εντάσσεται στους οργανισμούς πρώτης προτεραιότητας για κατάργηση ή συγχώνευσή της με άλλο φορέα.

Τόσο καλά και τόσο “απίθανα” στη “χώρα της φαιδρής πορτοκαλέας”!