Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέτρος Φιλίππου διεκδικεί εκ νέου τη Δημοτική Αρχή του Δήμου Σαρωνικού

Πέτρος Φιλίππου

Την πρόθεση του να διεκδικήσει τη Δημοτική Αρχή του Δήμου Σαρωνικού γνωστοποίησε ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατ. Αττικής, κ. Πέτρος Φιλίππου με ανοιχτή δημόσια επιστολή του προς τους συνδημότες του.  Η αναγγελία της υποψηφιότητας του ήταν αναμενόμενη δεδομένου ότι το τελευταίο διάστημα και στις ιδιαίτερες συζητήσεις του, εκδήλωνε την πρόθεση του να επανέλθει στην αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού από την οποία ξεκίνησε το 1990 ως Πρόεδρος της Κοινότητας Καλυβίων και την ολοκλήρωσε ως Δήμαρχος του ενιαίου Δήμου Σαρωνικού το 2014 οπότε και εκλέχθηκε Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής με τον συνδυασμό της κ. Ρένας Δούρου.

Η υποψηφιότητα του κ. Π. Φιλίππου αναμφίβολα πολώνει την όλη εκλογική διαδικασία στο Δήμο Σαρωνικού αφού θα αναμετρηθούν δύο αυτοδιοικητικοί, ο ίδιος και ο σημερινός Δήμαρχος Γιώργος Σωφρόνης, αμφότεροι, με ισχυρά ερείσματα στην τοπική κοινωνία και με παρακινδυνευμένη κάθε ασφαλή πρόβλεψη ως προς το αποτέλεσμα της κάλπης.

Είναι γεγονός ότι μέχρι και πρόσφατα,  η υποψηφιότητα του κ. Γ. Σωφρόνη είχε αναπτύξει μια υψηλή δυναμική η οποία, υποστηριζόμενη από καλή επικοινωνιακή στρατηγική τον καθιστούσε αδιαμφισβήτητο φαβορί στις προσεχείς εκλογές.

Με την υποψηφιότητα του κ. Π. Φιλίππου, τα δεδομένα διαφοροποιούνται και όλα σε πρώτο χρόνο θα κριθούν από το βαθμό συσπείρωσης που θα επιτύχουν οι δύο συνδιεκδικητές εντός της τοπικής κοινωνίας κατά τους λίγους προσεχείς μήνες, διάστημα ικανό για να διαμορφωθεί “κλίμα” και “υπόβαθρο.”

Ο κ. Π. Φιλίππου είναι πτυχιούχος του Ιστορικού – Αρχαιολογικού Τμήματος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει εργαστεί ως Αρχαιολόγος στην Κω, στη Ρόδο, στα Μέγαρα και στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων, ενώ από το 1995 κατέχει οργανική θέση στην εκπαίδευση, ως φιλόλογος.

Ακολουθεί η ανοιχτή επιστολή του Πέτρου Φιλίππου.

Προς τους Δημότες του Δήμου Σαρωνικού

Αγαπητές συνδημότισσες, Αγαπητοί συνδημότες,

Φίλες και Φίλοι,

Γνωριζόμαστε αρκετά χρόνια. Μαζί αγωνιστήκαμε για να αλλάξουμε την εικόνα της περιοχής μας, την ποιότητα της ζωής μας.

Σας άκουγα όλα αυτά τα χρόνια. Μέσα από τις σχέσεις εμπιστοσύνης που έχουν σφυρηλατηθεί ανάμεσά μας, προχωρήσαμε και πήγαμε τον τόπο μας μπροστά.

Ιδιαίτερα όμως σας άκουγα τα τελευταία χρόνια, γι’ αυτό είμαι και πάλι εδώ. Άκουγα τις ανησυχίες σας για στασιμότητα στη περιοχή μας. Ακόμα και από τη θέση του Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής που βρέθηκα και υπηρετώ, δεν έμεινα ποτέ μακριά από αυτό τον τόπο και τα όποια δρώμενα και αγώνες. Και από αυτή την νέα θέση προσπάθησα να εντάξω όσα περισσότερα έργα ήταν δυνατό για τον Δήμο Σαρωνικού.

Γνωρίζω πολύ καλά ότι το αξίωμα του Δημάρχου δεν είναι ένας χαλαρός απογευματινός περίπατος όπως κάποιοι νομίζουν.

Έχει αγωνία, κούραση, ξενύχτι, άγχος και κυρίως σύγκρουση με συμφέροντα και κατεστημένα. Μία διαρκής αγωνία για την αντιμετώπιση και επίλυση των πολλών προβλημάτων που η καθημερινότητα της ζωής κάθε στιγμή αναδεικνύει.

Πρέπει να αποδεικνύουμε καθημερινά, όλο το 24ωρο, ότι είμαστε δίπλα στον πολίτη, αφουγκραζόμαστε τις ανησυχίες του, τις αγωνίες του. Κυρίως όμως να είμαστε παρόντες, με το γραφείο μας ανοιχτό, γιατί είναι υποχρέωσή μας να του προσφέρουμε υπηρεσίες που θα καλυτερεύουν την καθημερινότητά του και να λύνουμε τα όποια προβλήματά του.

Όσοι με γνωρίζουν από παλιά, γνωρίζουν ότι προσπάθησα όλα αυτά τα χρόνια της πορείας μου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στο τιμόνι του Δήμου, να παραμείνω ο εαυτός μου.

Ήξεραν και ξέρουν μέχρι σήμερα ότι η πόρτα στο γραφείο μου παραμένει ανοιχτή. Αυτή η αμεσότητα με τον πολίτη, ο οποίος βλέπει τον άνθρωπο Πέτρο και όχι τον τίτλο που φέρει κάθε φορά.

Στην αυτοδιοικητική διαδρομή μου, στάθηκα

  • μακριά από επικοινωνιακά παιχνίδια, κανόνες και τεχνάσματα προσωπικής προβολής,
  • μακριά από αλαζονικές συμπεριφορές και οικογενειοκρατικές πρακτικές,
  • μακριά από φιλοδοξίες για την κατάληψη του δημαρχιακού θώκου μόνο για τον τίτλο και για προσωπική ανέλιξη χωρίς καμία προσφορά και δράση προς την κοινωνία και τους πολίτες. Φαινόμενα που δυστυχώς χαρακτηρίζουν το σημερινό προεκλογικό αυτοδιοικητικό τοπίο.

Όσοι λοιπόν ασχολούμαστε με την Τοπική Αυτοδιοίκηση θα πρέπει με σεμνότητα να αντιλαμβανόμαστε τις ανάγκες των πολιτών και να στεκόμαστε στο πλευρό τους.

Οι πολίτες δεν συγχωρούν τις καθυστερήσεις, τις αλαζονικές συμπεριφορές, ούτε τις προσωπικές και πολιτικές αγκυλώσεις και φιλοδοξίες.

Όλοι γνωρίζετε ότι η ταυτότητα για την δημοτική μου διαδρομή αλλά και τα έργα ανάπτυξης που σφράγισαν αυτήν, ήταν η αγάπη για τον τόπο, η θέληση για δουλειά μαζί με την γνώση και την εμπειρία που αποκτήθηκαν από αυτή την πορεία.

Το Δημαρχείο, το Κέντρο Υγείας, οι 12 Σχολικές Μονάδες, οι 4 Παιδικοί Σταθμοί, τα Αθλητικά Κέντρα και τα 2 Κλειστά Γυμναστήρια, τα Αποχετευτικά έργα, τα Αντιπλημμυρικά έργα, Οδοποιίες με πιο πρόσφατη τη Λεωφόρο Καλυβιών, έργα Ύδρευσης, τα σχέδια πόλης, οι αναπλάσεις, οι δενδροφυτεύσεις, ο άρτιος μηχανολογικός εξοπλισμός του Δήμου, είναι μερικά από τα βασικά έργα και άξονες ανάπτυξης που σφράγισαν την διαδρομή μας.

Και αυτά σε συνδυασμό με τις κοινωνικές υποδομές, τις πρωτοβουλίες στήριξης της κοινωνίας από τα πρώτα χρόνια της κρίσης, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τις δομές για την Τρίτη Ηλικία, τις δράσεις για το περιβάλλον και τις ελεύθερες ακτές, αποσαφηνίζουν πλήρως την δημοτική μας πορεία για την ανάπτυξη του δήμου μας και την συνολική προσφορά μας προς τους συμπολίτες μας.

Αγαπητές συνδημότισσες, Αγαπητοί συνδημότες,

Φίλες και Φίλοι,

Μας χωρίζουν λιγότερο από 6 μήνες από τις δημοτικές εκλογές και είναι λογικό οι σκέψεις όλων όσων αγωνιούμε για αυτόν τον τόπο να είναι στραμμένες προς αυτές.

Πολλοί συμπολίτες μας βλέποντας πραγματικά μια στασιμότητα σε πολλά προγράμματα, έργα που είχαν προγραμματιστεί από πριν, αδιέξοδα που δημιουργήθηκαν από λάθος χειρισμούς, λάθος επιλογές ή πολιτικές σκοπιμότητες και κυρίως βλέποντας την έλλειψη προγραμματισμού νέων πρωτοβουλιών για έργα ανάπτυξης και υποδομών, μας κάλεσαν και πάλι και μας ζήτησαν να μπούμε ξανά μπροστά στην προσπάθεια χάραξης νέων δρόμων για το μέλλον αυτού του τόπου, για την ανάπτυξη του Δήμου Σαρωνικού.

Με μια ήδη δημιουργημένη και έτοιμη ομάδα από έμπειρα στελέχη της αυτοδιοίκησης στην περιοχή μας, αλλά και με πολλά νέα άτομα που έχουν τη γνώση, την όρεξη για δουλειά και προσφορά, που έχουν φρέσκιες ιδέες, στεκόμαστε μπροστά σας και σας καλούμε μαζί να προχωρήσουμε για να δώσουμε πάλι προοπτική, ελπίδα και αισιοδοξία σε κάθε μέλος αυτής της κοινωνίας.

Για να κάνουμε και πάλι τον Δήμο Σαρωνικού ένα δήμο ανοιχτό και φιλικό προς όλους τους πολίτες και να χαράξουμε νέους δρόμους ανάπτυξης στο πνεύμα της συνεργασίας, της αλληλεγγύης και της αμοιβαίας εμπιστοσύνης,

Σας καλούμε να στηρίξετε και να ενταχτείτε σε αυτή μας την προσπάθεια, που δεν είναι τίποτα άλλο παρά η δική σας προσπάθεια για ένα καλύτερο αύριο στον τόπο μας, για εμάς αλλά κυρίως για τις γενιές που έρχονται.

Με ιδιαίτερη ευθύνη, αγάπη και σεβασμό

Και τις καλλίτερες μου ευχές για καλές γιορτές

Πέτρος I. Φιλίππου

Υποψήφιος Δήμαρχος Σαρωνικού