Η αυτονομία ή μη των Κοινοβουλευτικών Ομάδων αιτία έντασης στο χώρο της κεντροαριστεράς

Η επίθεση των δύο επικεφαλής, ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού, εναντίον των ανθυποψηφίων οι οποίοι τους κατηγορούν για «υπόγεια συμφωνία» διατήρησης των δύο Κοινοβουλευτικών Ομάδων, ήταν το χθεσινό κύριο χαρακτηριστικό όσων συζητήθηκαν δημόσια στον δρόμο προς τις εκλογές της Κεντροαριστεράς. 

«Δεν υπάρχει καμιά κρυφή συμφωνία», δήλωσε η κ. Φώφη Γεννηματά εξηγώντας (Real fm) ότι η διατήρηση της αυτονομίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης αποτελεί σεβασμό στη θεσμική τάξη αλλά και την ετυμηγορία των ψηφοφόρων. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε όλους όσοι ζητούν την ενιαιοποίηση των δύο Κ.Ο. (εν προκειμένω οι κ. Ν. Ανδρουλάκης και Γ. Καμίνης) ότι πρακτικά προσφέρουν χείρα βοηθείας σε ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ.

Η κ. Γεννηματά μίλησε για πρόσωπα που αναζητούν «νέο κύκλο εσωστρέφειας» και μόλις πέρυσι την εγκαλούσαν για αποφυγή συμπόρευσης με το Ποτάμι.

«Ολο τον προηγούμενο χρόνο κάποιοι μου έλεγαν γιατί δεν πορεύεστε και μαζί με το Ποτάμι. Εντάξει, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, αλλά η νίκη θα είναι να φέρετε και το Ποτάμι μαζί. Τώρα που φέραμε και το Ποτάμι μαζί, ψάχνουμε να βρούμε ένα νέο κύκλο εσωστρέφειας;» είπε χαρακτηριστικά.

Πέρα από το συγκεκριμένο θέμα, η κ. Γεννηματά αναφέρθηκε και στη συζήτηση περί μετεκλογικής συνεργασίας, λέγοντας ότι «έχουμε καταθέσει στο τραπέζι ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα με προοδευτικό πρόσημο, που αποτελεί τη βάση για οποιαδήποτε προγραμματική συμφωνία».

Σε πιο ανάλαφρο, αλλά εξίσου αιχμηρό ύφος, ο κ. Στ. Θεοδωράκης έκανε λόγο για «μαθητευόμενους Σέρλοκ Χολμς υποψηφίους» και για πολιτικούς που «εξιχνιάζουν και αποκαλύπτουν μυστικές συμφωνίες». Από το Ποτάμι επισυνάπτουν τρεις συνεντεύξεις του κ. Θεοδωράκη σε αντίστοιχες εφημερίδες τον Σεπτέμβριο («Τα Νέα», «Πρώτο Θέμα», «Το Βήμα»), όπου ο επικεφαλής του Ποταμιού είχε προαναγγείλει την αυτονομία της Κ.Ο. του κόμματός του.

Επιμένει ο Ν. Ανδρουλάκης

Ο κ. Ανδρουλάκης πάντως επέμεινε και χθες και από την Κρήτη, όπου βρίσκεται σε περιοδεία. «Σε ποιο forum ελήφθη η απόφαση από τους αρχηγούς ώστε οι Κ.Ο. ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού να μείνουν ως έχουν μετά την εκλογή νέας ηγεσίας;» διερωτήθηκε ο κ. Ανδρουλάκης.

«Πρέπει να κρατήσουμε και την κοινή λογική των ανθρώπων που θέλουν ενότητα», είπε επί του θέματος ο δήμαρχος Αθηναίων, ο οποίος άφησε ξανά αιχμές για μυστική συμφωνία. «Πρόοδος είναι να αγωνίζεσαι εκ των προτέρων για να χτίσεις συμμαχίες ανοιχτά πάνω σε πολιτικές. Συντήρηση είναι να συνάπτεις, εκ των υστέρων, κλειστές συμφωνίες κορυφής», είπε (ΕΡΤ) χαρακτηριστικά ο κ. Καμίνης.

Ο δήμαρχος Αθηναίων αναφέρθηκε και στη συζήτηση περί μετεκλογικών συνεργασιών, λέγοντας ότι «θα χτίσουμε συμμαχίες πάνω σε πολιτικές, όχι πάνω σε συμφέροντα. Δεν θα κρυφτούμε σε λόγια και καταγγελίες, δεν θα περιμένουμε την επομένη των εκλογών για να δούμε με ποιον θα κυβερνήσουμε», αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα ζητήσει προγραμματική συμφωνία.

Exit mobile version