Τατόι: Βρέθηκαν οι χαμένες βασιλικές άμαξες (βίντεο)

Εντοπίστηκαν από την Διεύθυνση Συντήρησης του υπουργείου Πολιτισμού οι «χαμένες» βασιλικές άμαξες στο Τατόι, μεταξύ των οποίων και η κλειστή άμαξα, η πιο σημαντική της βασιλικής συλλογής, με την οποία έγινε ο γάμος της βασίλισσας Σοφίας της Ισπανίας με τον Χουάν Κάρλος στην Αθήνα το 1962.

Όπως ενημερώνει το Σωματείο Φίλοι Κτήματος Τατοΐου, βρέθηκαν τουλάχιστον 4 βασιλικές άμαξες που «μέχρι σήμερα ουδείς ήταν σίγουρος για το πού βρίσκονται και σε ποια κατάσταση»

Σύμφωνα με τον σύλλογο, «στο αμέσως προσεχές διάστημα το υπουργείο Πολιτισμού θα προχωρήσει με τα πρώτα σωστικά μέτρα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες μας οι άμαξες βρίσκονται, ευτυχώς ακόμα, σε καλή κατάσταση», τονίζοντας ότι με την εξέλιξη αυτή διασφαλίζεται η δημιουργία Μουσείου Βασιλικών Αμαξών και Αυτοκινήτων στο Τατόι.

Η άμαξα με την οποία έγινε ο γάμος της βασίλισσας Σοφίας της Ισπανίας αγοράστηκε από τον βασιλιά Γεώργιο Α’ περί το 1871, ενώ αρχικά ανήκε στον κόμη του Σαμπόρ, πρώην δούκα του Μπορντό, γνωστό και ως Ερρίκο Ε’ των νομιμοφρόνων.

Η άμαξα τροποποιήθηκε όταν πάνω από τους θυρεούς του γαλλικού οίκου ζωγραφίστηκαν οι θυρεοί της ελληνικής δυναστείας.

Χρησίμευσε ως η επίσημη άμαξα της Ελληνικής Βασιλικής Οικογένειας. Με αυτή την άμαξα έγινε ο γάμος του Διαδόχου Κωνσταντίνου και της Πριγκίπισσας Σοφίας της Πρωσίας, ο γάμος του Διαδόχου Παύλου και της Πριγκίπισσας Φρειδερίκης και τελευταία ο γάμος της Πριγκίπισσας Σοφίας της Ελλάδος με τον Πρίγκιπα Χουάν Κάρλος των Αστουριών.

Λογικά ανάμεσα στις 4 άμαξες που έχουν εντοπιστεί είναι και το εξαιρετικό ανοιχτό Άσκοτ Λαντό με το οποίο έγινε ο γάμος των Βασιλέων Κωνσταντίνου και Άννας-Μαρίας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, tatoi.org

Exit mobile version