Σύσταση Κ. Μητσοτάκη για συνωστισμούς: Να μην επιστρέψουμε σε πιο αυστηρά τα μέτρα

“Το κράτος δίνει οδηγίες, αλλά η αποφυγή του μεγάλου συνωστισμού είναι ευθύνη των πολιτών”, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καλώντας τον κόσμο να συνεργαστεί για να μην χρειαστεί αυστηριοποίηση των μέτρων.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε προβληματισμό για τις εικόνες των τελευταίων ημερών, ενώ σχολίασε ότι αυτό το ζήτημα δεν είναι πεδίο πολιτικής ή ιδεολογικής αντιπαράθεσης.

«Ούτε κάνουμε κάποιου είδους “αντίσταση” με το να μαζευόμαστε όλοι σε μία πλατεία χωρίς να τηρούμε τους βασικούς κανόνες υγιεινής», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Προβληματίζομαι από το γεγονός ότι βλέπω πάλι κάποιες εικόνες συμπολιτών μας οι οποίοι δεν φαίνεται να λαμβάνουν πάρα πολύ σοβαρά υπόψη τους τις συστάσεις των ειδικών, ως προς την ανάγκη να τηρούμε τις απαραίτητες αποστάσεις για να περιορίσουμε ακόμα περισσότερο την εξάπλωση του κορωνοϊού», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Η έννοια της ατομικής ευθύνης ενισχύεται ακόμη περισσότερο στη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων, σημείωσε ο πρωθυπουργός. «Βέβαια το κράτος κάνει αυτό το οποίο μπορεί να κάνει:

Να συμβουλεύει τους πολίτες, να τους δίνει τις κατάλληλες οδηγίες, αλλά από εκεί και πέρα η αποφυγή του μεγάλου συνωστισμού και συγχρωτισμού είναι ευθύνη των ίδιων των πολιτών», συμπλήρωσε.

Στο πλαίσιο αυτό, έκανε έκκληση προς τους πολίτες για συλλογική συνεργασία, προκειμένου να μην αναγκαστεί η χώρα να πάει σε ενδεχόμενη αυστηροποίηση των μέτρων.

«Δεν έχουμε τελειώσει με την περιπέτεια του κορωνοϊού. Έχουμε κάνει σημαντικά βήματα προόδου, αλλά για να μην αναγκαστούμε να υποχωρήσουμε και πάλι και να προχωρήσουμε σε ενδεχόμενη αυστηροποίηση των μέτρων, όπως αναγκαστήκαμε να κάνουμε πριν από αρκετές εβδομάδες, απαιτείται συλλογική συνεργασία και ατομική ευθύνη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

«Ναι, ο κόσμος θα είναι περισσότερο στους δρόμους, θα είναι στις παραλίες, αύριο θα είναι και στους χώρους εστίασης.

Αλλά απαιτείται πάντα ατομική ευθύνη, χρήση μάσκας εκεί που η μάσκα είναι υποχρεωτική, αυστηρή τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής και κυρίως να αποφεύγουμε να ερχόμαστε σε στενή επαφή με συμπολίτες μας εκτός του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος», δήλωσε ακόμη ο πρωθυπουργός, κατά την επίσκεψή του στον Υμηττό, όπου ενημερώθηκε για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό για την αντιπυρική περίοδο.

Εν όψει της αντιπυρικής περιόδου

Στον Υμηττό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε από τον υπουργό και τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Νίκο Χαρδαλιά, όπως και από την ηγεσία της πυροσβεστικής για το σχέδιο που αφορά την αντιπυρική περίοδο.

Η πυροσβεστική ενισχύεται με εναέρια και επίγεια μέσα, ενώ εξετάζονται περαιτέρω μισθώσεις για να καλυφθεί το όποιο κενό αναμένεται να προκύψει λόγω της παλαιότητας των Canadair.

Συγκεκριμένα, οι εναέριες δυνάμεις θα διαθέτουν 3 περισσότερα ελικόπτερα βαρέως τύπου, σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ η πυροσβεστική θα ενισχυθεί και με 126 οχήματα, από τα οποία 83 έχουν παραληφθεί.

Ο σχεδιασμός γίνεται ώστε να είναι εφικτή η ανταπόκριση των εναέριων μέσων σε κάθε σημείο σε 30-40 λεπτά από την απογείωσή τους, σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις.

Ακόμη, έχουν δρομολογηθεί οι προσλήψεις 1.300 εποχικών πυροσβεστών.