Στα όρια συναγερμού η Αττική εξ αιτίας του μεγάλου αριθμού κρουσμάτων

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται για μια ακόμα μέρα η Αττική, η οποία και πάλι αναδείχτηκε αρνητική πρωταθλήτρια στα ημερήσια κρούσματα κορωνοϊού.

Η κατάσταση βρίσκεται πλέον σε οριακό σημείο και κάθε μέρα που περνάει είναι κρίσιμη. Το νέο lockdown βρίσκεται προ των πυλών, ενώ τα επόμενα 24ωρα αναμένεται να κρίνουν την απόφαση για επιβολή του.

Αναφορικά με το αν οδεύουμε σε δεύτερο lockdown, μιλώντας στο MEGA ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και παθολογίας παν. Πατρών – μέλος επιτροπής για τον κορωνοϊό, Χαράλαμπος Γώγος είπε ότι «γίνεται κάθε προσπάθεια για να μην συμβεί αυτό.

Πήραμε ένα πακέτο μέτρων το οποίο έχει σαν στόχο να αποφύγει το lockdown. Τώρα, αν αυτό δεν εξελιχθεί ομαλά, όλα είναι στο τραπέζι. Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν δέσμες μέτρων με πολλαπλές παραμέτρους που πάντα έχουμε υπόψιν μας».

«Ο αριθμός των κρουσμάτων είναι μεγάλος. Δεν έχει φτάσει στο κόκκινο, αλλά είναι σημαντικός και η δυναμική είναι αυξητική. Αν δούμε ότι ο αριθμός αυξάνει ή παραμένει σε αυτά τα επίπεδα για μεγάλο διάστημα, θα πάρουμε την επόμενη δέσμη μέτρων» συνέχισε στο ίδιο θέμα.

«Τα στοιχεία είναι ανησυχητικά. Το αν θα προχωρήσουμε σε περαιτέρω μέτρα εξαρτάται από τα δεδομένα που θα έχουμε την προσεχή εβδομάδα. Θα ξέρουμε που πάει το πράγμα σε σχέση με τα επιδημιολογικά δεδομένα και τη δυνατότητα του συστήματος υγείας να αντιμετωπίσει τα περιστατικά. Στην Αττική υπάρχει πρόβλημα», τόνισε ο κ. Γώγος.

«Δεν πιστεύω ότι θα φτάσουμε να επιλέγουμε ποιος θα νοσηλευτεί. Θα ανοίξουν και άλλες μονάδες, και άλλες κλινικές. Έχουμε μια καλύτερη εκπαίδευση προσωπικού ώστε να συμμετέχουν και άλλοι στη διαδικασία αυτή. Αν συνεχίσει η αυξητική τάση πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι» πρόσθεσε.

Σχετικά με το γιατί δεν έχουμε ήδη πάρει το μέτρο της μάσκας παντού, ο κ. Γώγος είπε ότι «Αυτό που γίνεται αυτή τη στιγμή είναι και μάσκα παντού.

Παντού σε εσωτερικούς χώρους και σε εξωτερικούς όταν ερχόμαστε σε απόσταση με άλλους μικρότερη των δύο μέτρων. Ίσως το μάσκα σε όλους βοηθήσει να καταλάβουμε πόσο πολύτιμη είναι η μάσκα. Δεν το έχουμε εισηγηθεί το μάσκα παντού με τα δεδομένα που έχουμε».

Σύψας: Δεν συζητήσαμε ποτέ το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown

Από την άλλη πλευρά, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας, μιλώντας στο ΟΡΕΝ, διευκρίνισε πως στην επιτροπή των ειδικών «δεν συζητήσαμε ποτέ το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown» στην Αττική, που βρίσκεται στο επίκεντρο της πανδημίας του κορωνοϊού.

Στη συνέχεια, εξήγησε πως «ο «κόκκινος συναγερμός» δεν πρόκειται να έρθει αύριο, δεν χρειάζεται να επικρατεί πανικός καθώς υπάρχουν ακόμα πράγματα που μπορούν να γίνουν».

«Δεν συζητήσαμε ποτέ το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown. Είναι πολύ σημαντικό να το γνωρίζει ο κόσμος καθώς υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν. Ήδη γίνονται ενέργειες στα Μέσα Μεταφοράς, στις πλατείες, με τη δημιουργία ξενοδοχείων καραντίνας για μετανάστες» πρόσθεσε ο ειδικός, ενώ στην συνέχεια εξέφρασε την πεποίθησή του πως «δεν θα πάμε προς το «κόκκινο» αλλά προς το «κίτρινο»».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η επιδημία έχει κακά στοιχεία και δεν είμαστε σε μία καλή φάση, ωστόσο: «δεν έχουμε συνεχή αύξηση κρουσμάτων αλλά μία επιπέδωση» συμπλήρωσε.

Μάλιστα, ο ειδικός επεσήμανε πως υπάρχει μια μελέτη που έδειξε πως η καθολική χρήση μάσκας, κάνει την επιδημία να υποχωρεί ταχύτατα μέσα σε 10 μέρες, όμως, όπως τόνισε: «είτε υποχρεώσουμε τον πολίτη είτε όχι να φορέσει μάσκα εάν δεν το εστερνιστεί δεν κάνουμε τίποτα».

Ακόμη, δήλωσε πως δεν τάσσεται υπέρ των προστίμων γιατί προκαλούνται αντιδράσεις και αρνητικά συναισθήματα στους πολίτες, όμως θέλει να τους πείσει να φοράνε τη μάσκα «περισσότερο τις μάσκες και ειδικότερα όταν πλησιάζουν άλλους ανθρώπους».

«Σε κάθε περίπτωση αυτό που λέω είναι ότι έχουμε πάρα πολλά πράγματα να κάνουμε πριν φτάσουμε σε ακραία μέτρα όπως είναι το lockdown. Η επίδραση των μέτρων είναι ύστερα από δέκα μέρες» κατέληξε ο ειδικός.

Έντονη ανησυχία στις «κόκκινες» περιοχές

Στην κυβέρνηση ξορκίζουν ένα νέο lock down στην Αττική ωστόσο αν ο ιός εξακολουθήσει την ξέφρενη πορεία του κανείς δεν μπορεί να το αποκλείσει.

Το σίγουρο είναι ότι όπως αποκάλυψε χθες μετά από ερώτηση του MEGA ο Νίκος Χαρδαλιάς το επόμενο βήμα θα είναι η μάσκα παντού και τα sms για τους άνω των 65.

Ο φόβος έχει κυριεύσει τους κατοίκους στις 7 κόκκινες περιοχές της Αττικής με τους πολίτες να λένε ότι προτιμούν κι άλλες ημέρες απομόνωσης παρά μια ημέρα στο νοσοκομείο. Άλλοι πάλι βγαίνουν έξω μόνο για περπάτημα.

Η καθολική χρήση μάσκας ακόμη και στους εξωτερικούς χώρους αλλά και ο περιορισμός των μετακινήσεων για τα άτομα ηλικίας άνω των 65 παραμένουν τα δύο βασικά μέτρα που επεξεργάζεται η κυβέρνηση για το επόμενο διάστημα.

Exit mobile version