Προσφυγικό: απεργία πείνας στη Μόρια, ενώ το ευρωπαϊκό ιδεώδες κουρελιάζεται με φράχτες και επαναπροωθήσεις

Έρμαια της σκληρής πολιτικής της κυβέρνησης έχουν πέσει οι αιτούντες άσυλο στις ελληνικές δομές φιλοξενίας, με την τραγική τους κατάσταση να επιδεινώνεται υπό την απειλή της πανδημίας του κορωνοϊού.

Αλλά πέρα από την υγεία τους, ο κορωνοϊός απειλεί τους πρόσφυγες και με έναν άλλο τρόπο: με πρόσχημα την πανδημία οι αιτούντες άσυλο μένουν φυλακισμένοι στα καμπ για το «καλό» τους.

Την Παρασκευή, αποφασίστηκε η συνέχιση του εγκλεισμού της μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου εντός των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης με το πρόσχημα της αντιμετώπισης της διασποράς του ιού.

Έτσι, οι πρόσφυγες βρίσκονται κλεισμένοι στις δομές φιλοξενίας εδώ και σχεδόν μισό χρόνο, καθώς τα μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας εντός των ΚΥΤ ισχύουν από τον Απρίλιο.

Η νέα αυτή παράταση των μέτρων για περιορισμό κυκλοφορίας στα ΚΥΤ και τις δομές προσφύγων ενισχύει το επιχείρημα όσων κατηγορούν την κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί ως πρόσχημα τον κορωνοϊό για να υλοποιήσει το σχέδιο της για κλειστά κέντρα.

Παράλληλα, παρά την ψήφιση του νέου μεταναστευτικού νομοσχεδίου για το άσυλο, που υποτίθεται θα έφερνε επίλυση των αιτήσεων ασύλου σε γρηγορότερο χρονικό διάστημα, το μόνο που αυξάνεται είναι οι απελάσεις.

Και αυτές όμως δεν πραγματοποιούνται λόγω κορωνοϊού, με αποτέλεσμα οι προς απέλαση πρόσφυγες και μετανάστες να κρατούνται επ’ αόριστον σε προαναχωρησιακά κέντρα.

Την ίδια ώρα, οι πρόσφυγες στη Μόρια έχουν μείνει απροστάτευτοι από τον κορωνοϊό, καθώς έχουν κλείσει πλέον όλα τα ειδικά ιατρεία από τις ΜΚΟ, με τη Λέσβο να βρίσκεται σε ειδικό καθεστώς λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων στο νησί.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, δεν είναι τυχαίο το πρόσφατο δημοσίευμα – κόλαφος της Guardian που κάνει λόγο για φονική πολιτική της Ελλάδας στο προσφυγικό.

Απεργία πείνας στο ΠΡΟΚΕΚΑ της Μόριας

Σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, περίπου 60 κρατούμενοι στο Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης της Μόριας (ΠΡΟΚΕΚΑ) ξεκίνησαν προχθές απεργία πείνας, η δεύτερη που καταγράφεται φέτος στο συγκεκριμένο κέντρο.

Οι προς απέλαση κρατούμενοι, για τους οποίους έχει απορριφθεί το αίτημα ασύλου και σε δεύτερο βαθμό, βρίσκονται επί μήνες σε μια μετέωρη κατάσταση, αφού η Ελλάδα εδώ και 174 ημέρες, λόγω πανδημίας, δεν μπορεί να πραγματοποιήσει απελάσεις, με αποτέλεσμα η κράτησή τους να παρατείνεται επ’ αόριστον, χωρίς κανείς να είναι σε θέση να προσδιορίσει τον χρονικό ορίζοντα της ολοκλήρωσης των διαδικασιών.

Σύμφωνα, μάλιστα, με όσα καταγγέλλει η οργάνωση Aegean Border Monitoring, τα φαινόμενα αστυνομικής βίας που φτάνει στα όρια των βασανισμών κρατουμένων είναι καθημερινά στο ΠΡΟΚΕΚΑ.

«Οι απόπειρες αυτοκτονίας είναι σχεδόν εβδομαδιαίες. Στις 6 Ιανουαρίου, ένας 31χρονος Ιρανός κρατούμενος αυτοκτόνησε αφού κρατήθηκε σε απομόνωση. Ο θάνατός του προκάλεσε έρευνα για το προσωπικό και τις υπηρεσίες του ΠΡΟΚΕΚΑ» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Οπως τονίζουν, ανάλογα φαινόμενα βίας είχαν παρουσιαστεί και κατά τη διάρκεια της πρώτης απεργίας πείνας το τριήμερο 5-8 Απριλίου.

«Η διαμαρτυρία τους τελείωσε όταν μια ειδική αστυνομική μονάδα ανέκρινε τους απεργούς, ξυλοκοπώντας έναν αριθμό από αυτούς. Αυτό που συνέβη κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών είναι ακόμη ασαφές.

Πολλοί δεν μπορούσαν να μιλήσουν ανοιχτά για τις συνθήκες κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών υπό τον φόβο ότι η κατάσταση γι’ αυτούς θα γινόταν ακόμα χειρότερη» αναφέρουν.

Τα ΠΡΟΚΕΚΑ ουσιαστικά αποτελούν μια «μαύρη τρύπα», με την πρόσβαση εκεί να περιορίζεται αυστηρά και μόνο σε αστυνομικές υπηρεσίες, αφού ακόμα και οι δικηγόροι αντιμετωπίζουν προβλήματα επικοινωνίας με τους κρατούμενους.

Αποτέλεσμα, η αδιαφάνεια και η αυθαιρεσία που ούτε ελέγχεται και βεβαίως ποτέ δεν τιμωρείται, αφού και οι ίδιοι οι κρατούμενοι στην περίπτωση που καταφέρουν να επικοινωνήσουν με τον έξω κόσμο φοβούνται να μιλήσουν για όσα βιώνουν εκεί μέσα.

Ευρωβουλευτές ΚΚΕ: «»Δίκαιο της ΕΕ» τα πλωτά φράγματα σε βάρος προσφύγων και μεταναστών»

«Η κυβέρνηση της ΝΔ προχωρά σε μεγαλοστομίες ότι τάχα προστατεύει πρόσφυγες και μετανάστες με αφορμή και το νέο ναυάγιο ανοιχτά της Χάλκης κατά το οποίο μάλιστα σημειώθηκε ακόμη ένα επεισόδιο της τουρκικής προκλητικότητας σχετικά με τη διάσωσή τους.

Όμως τα πειστήρια που τη διαψεύδουν κι επιβεβαιώνουν την αποκρουστική πολιτική της στο προσφυγικό-μεταναστευτικό είναι πολλά και καθημερινά.

Αυτό άλλωστε προκύπτει και από την απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για τα πλωτά φράγματα στο Αιγαίο που προωθεί η κυβέρνηση» επισημαίνει η ΕΟ του ΚΚΕ.

Όπως αναφέρει σε σχόλιό της η ΕΟ του ΚΚΕ, η αρμόδια Επίτροπος Ίλβα Γιόχανσον απαντώντας στην ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Λευτέρη Νικολάου-Αλαβάνου, «που είχε ζητήσει την απόσυρση του απαράδεκτου σχεδίου των θανατηφόρων πλωτών φραγμάτων, δηλώνει κυνικά ότι «οι φραγμοί στα εξωτερικά σύνορα, συμπεριλαμβανομένων των πλωτών, δεν αντιβαίνουν στο δίκαιο της ΕΕ».

Όσο για τα προκλητικά ευχολόγια της Επιτρόπου ότι τέτοιου είδους μέτρα «να εφαρμόζονται κατά τρόπον ώστε να μη συνιστούν απειλή για τη ζωή και να μην προκαλούν ατυχήματα» και να «μην εμποδίζουν την πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου για όσους ενδέχεται να χρήζουν διεθνούς προστασίας» μόνο ως εμπαιγμός μπορούν να εκληφθούν καθώς η συνέπεια τέτοιων πλωτών φραγμάτων είναι να χάνουν τη ζωή τους πολλοί μετανάστες κι όχι βεβαίως να διευκολύνονται να αιτηθούν άσυλο».

«Η αναγκαία φύλαξη των συνόρων δεν μπορεί να κρύψει την αλήθεια ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις αφού πρώτα εμπλέκουν τη χώρα στις επικίνδυνες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και σχεδιασμούς ΕΕ, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ που γεννούν τα αθρόα κύματα προσφύγων και μεταναστών, στη συνέχεια ως συνέπεια της αδιέξοδης κι επικίνδυνης στρατηγικής τους υψώνουν φράκτες και πλωτά φράγματα εντείνοντας την καταστολή σε βάρος των θυμάτων των ιμπεριαλιστικών πολέμων και της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης που η πολιτική τους δημιούργησε.

Αυτή η πολιτική καταστολής πέραν του απάνθρωπου χαρακτήρα της δημιουργεί επίσης έδαφος για την Τουρκία να αμφισβητεί την αρμοδιότητα των ελληνικών αρχών στα ζητήματα της έρευνας και τη διάσωσης» σημειώνει ακόμα η ΕΟ του ΚΚΕ.

Και προσθέτει: «Από την ίδια απάντηση προκύπτει ακόμη ότι, στον αντίποδα του αιτήματος της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ να κλείσουν όλα τα hot-spots, η ΕΕ ζητά την ενίσχυσή τους, «μεγαλύτερα και καλύτερα σχεδιασμένα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης…», περιφρονώντας το δίκαιο αγώνα των νησιωτών, των σωματείων και των μαζικών φορέων τους που με την πάλη τους έχουν βάλει εμπόδια στο σχέδιο ΕΕ-κυβέρνησης να μετατραπούν τα νησιά σε «κέντρα κράτησης-φυλακές» προσφύγων και μεταναστών της ΕΕ».

«Δεν χωρά εφησυχασμός. Ο αγώνας και πάλι των εργαζομένων είναι αυτός που μπορεί να εμποδίσει οποιαδήποτε επιχείρηση εγκατάστασης θανατηφόρων πλωτών φραγμάτων.

Ο αγώνας συνεχίζεται, για να κλείσουν όλα τα hot-spots, να καταργηθούν η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και ο Κανονισμός του Δουβλίνου για να αρθεί ο απαράδεκτος εγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών στα ελληνικά νησιά.

Να δοθεί η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων ασύλου στο έδαφος της Τουρκίας και να αποζημιωθούν στο 100% οι κάτοικοι που έχουν υποστεί ζημιές από τις συνέπειες του μαζικού εγκλωβισμού από την πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων».

«Το ελληνικό κράτος έχει ευθύνη για τη λήψη των αναγκαίων άμεσων μέτρων για στέγαση, εργασία και υγεία, για όσους πρόσφυγες και μετανάστες θα μείνουν στην Ελλάδα» καταλήγει η ΕΟ του ΚΚΕ.

Exit mobile version